Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πλυντήριο αυτοκινήτων η θρυλική Columbia

Πολυετές πλιάτσικο και «δωρεάν» υπηρεσίες για Ι.Χ.

Η θρυλική Columbia έγινε… πλυντήριο αυτοκινήτων. Απίστευτο και όμως αληθινό. Δεν το χωράει το μυαλό κανενός ότι η άλλοτε δισκογραφική εταιρία στην οποία μεγαλούργησε όλο το ελληνικό τραγούδι πλέον είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορεί ο καθένας να πλύνει το… αμάξι του, να πάρει στο τζάμπα νερό από τις δεξαμενές και γενικά να καπηλευτεί ακόμα και το τελευταίο λιθαράκι από τα ιστορικά κτίρια και ό,τι απέμεινε από τη θρυλική εταιρία.

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ολα ξεκίνησαν από καταγγελίες στην «Espresso» κατοίκων της περιοχής της Ριζούπολης όπου βρίσκονται τα κτίρια της πάλαι ποτέ δισκογραφικής αυτοκρατορίας! Oι κάτοικοι μας έλεγαν με αγανάκτηση ότι ο χώρος όπου κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε τον «Επιτάφιο» και όλα τα μεγάλα του τραγούδια, όπως και όλοι οι κορυφαίοι συνθέτες, έχει γίνει άνδρο παρανομίας και γίνεται πρωί μεσημέρι βράδυ το έλα να δεις!

DSC 790801 scaled

46085535 2259169991028248 3500307224213848064 n

Σκηνές απείρου κάλλους

Με τον φωτογραφικό φακό της «Espresso» βρεθήκαμε δύο φορές στην περιοχή και καταγράψαμε σκηνές απείρου κάλλους τόσο από Ρομά, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει για μέρες στα κτίρια της Columbia, όσο και από άλλους πλιατσικολόγους αγνώστου… προελεύσεως, οι οποίοι ανενόχλητοι έπλεναν τα αυτοκίνητά τους από παροχή νερού, η οποία έχει απομείνει από την άλλοτε παντοδύναμη δισκογραφική εταιρία. Το τραγελαφικό, μάλιστα, της υπόθεσης σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι το γεγονός ότι το πλύσιμο των αυτοκινήτων γίνεται καθημερινά και νυχθημερόν σαν να πρόκειται για κανονικό… πλυντήριο αυτοκινήτων. Ωστόσο, το θέατρο του παραλόγου με το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο της Columbia έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά. Τότε που η ιστορική Columbia σχεδόν κατεδαφίστηκε στο σύνολό της, εκτός από το κεντρικό κτίριο μέσα στο οποίο κόβονταν οι δίσκοι και πραγματοποιούνταν η διανομή.

DSC 791001

Το 2008, μάλιστα, ύστερα από έντονες αντιδράσεις για την εγκατάλειψη της δισκογραφικής εταιρίας, άρχισε δειλά δειλά η φημολογία πως η άλλοτε θρυλική Columbia θα γίνει Μουσείο Δισκογραφίας. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων της Columbia Μάκης Μάτσας είχε προτείνει το μουσείο να κοσμηθεί με κέρινα ομοιώματα των μεγάλων του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και την πρόταση αυτή είχε καταθέσει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Θέλω να κάνω ένα μουσείο δισκογραφίας με όλα τα αντικείμενα που έχω στην κατοχή μου (πρέσες, δίσκους κ.ά.) αλλά και με συνεργασία με το Μουσείο της Μαντάμ Τισό να δημιουργήσω τα κέρινα ομοιώματα μεγάλων δημιουργών, όπως ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Χατζιδάκις» είχε αναφέρει τότε, κάνοντας γνωστό το οραμά του!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εργασίες κατασκευής της θρυλικής δισκογραφικής εταιρίας Columbia άρχισαν 1928 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1929 (Λεωφόρος Ηρακλείου 127) στη Ριζούπολη του Δήμου Αθηναίων, σε έκταση 14 στρεμμάτων. Το 1991 οι πόρτες του εργοστασίου δίσκων κλείνουν για πάντα.

DSC 793701

Η πρώτη φωνογραφική βιομηχανία έκλεισε ύστερα από 60 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα, στην άλλοτε μοναδική αυτή περιοχή φαίνονται έντονα τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης. Αίθουσες άδειες και σχεδόν μισογκρεμισμένες. Η αίσθηση πως εκεί ήταν ο πρώτος σταθμός της ελληνικής μουσικής είναι έντονη, καθώς όποιος βρεθεί εκεί θα πατήσει πάνω σε εξώφυλλα δίσκων του Βαμβακάρη, του Μητσάκη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Καζαντζίδη, της Γκρέυ και όλων των ιερών τεράτων της ελληνικής δισκογραφίας. Στα στούντιο της Columbia ηχογραφήθηκαν περίπου 250.000 δίσκοι και έγιναν πρώτα ονόματα στο τραγούδι, στη σύνθεση και στους στίχους πολλοί Ελληνες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...