Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025

Από Βιετνάμ… Λάος ο Μουτσινάς και ξανά στην εκπομπή στις 30 Ιανουαρίου

Συνεχίζει τις μίνι διακοπές του στη νοτιοανατολική Ασία ο...

Ελάχιστα άτομα στο τρισάγιο για τον τέως βασιλιά από τους Ντε Γκρες...

Το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου τελέστηκε σε κλίμα...

Η Μαριέττα Χρουσαλά και η κόρη της Μάργκω, «νονές» των νέων πλοίων...

Τα... νέα πλοία της εταιρίας του συζύγου της βάφτισε...

Η 24χρονη βοηθός μικροβιολόγου Ελένη Μπάδα είναι η φετινή «βασίλισσα» της Πάτρας

Σάρκα και οστά παίρνει το όνειρο που είχε από...

Ο νέος ιός που «ζητάει» λύτρα!

Κακόβουλο λογισμικό στο ίντερνετ (που δεν έχει «θεραπεία») μπλοκάρει τους υπολογιστές και κλειδώνει τα αρχεία μέχρι να πληρωθεί με bitcoins

Ενα νέο και ιδιαίτερα επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό -πιθανότατα προϊόν Ρώσων χάκερ- έκανε την εμφάνισή του στο ίντερνετ. Πρόκειται για το CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker), μια εξελιγμένη έκδοση του γνωστού Cryptolocker ransomware, το οποίο μπλοκάρει τον μολυσμένο υπολογιστή μέχρι ο χρήστης να πληρώσει «λύτρα» στους κυβερνοεγκληματίες που το ελέγχουν.
Οπως αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η νέα διαδικτυακή απειλή ανιχνεύεται με το όνομα «Critroni». Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.ά.), καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση σε αυτά. Στη συνέχεια εμφανίζει ένα μήνυμα «μπλοκαρίσματος» του υπολογιστή, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό (ransom). Μάλιστα η καταβολή των χρημάτων γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι κυβερνοεγκληματίες τού παρέχουν… οδηγίες για την απόκτησή τους!

Προϊόν Ρώσων

Δημοσιεύματα εξειδικευμένων ιστοσελίδων αναφέρουν ότι το «Critroni» πιθανότατα αποτελεί προϊόν Ρώσων χάκερ, καθώς διαφημιζόταν σε ρωσόφωνα fora από τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι διαθέτει πιο γρήγορη και ισχυρή κρυπτογράφηση από το Cryptolocker. Επίσης, η επικοινωνία του κακόβουλου λογισμικού με τον σέρβερ του κυβερνοεγκληματία γίνεται αποκλειστικά μέσω του ανώνυμου δικτύου TOR, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα βασικά μέτρα ασφαλείας, π.χ. να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος, να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, να χρησιμοποιούν antivirus και να είναι επιφυλακτικοί με συνδέσμους και συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε e-mails.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξοδος για in love ζευγάρια

Λαμπερά ζευγάρια τράβηξαν τα φλας στο ανανεωμένο Lux Stage...

Η όμορφη κόρη του Τασούλα

Η 19χρονη Μάγδα συνόδευσε τον υπουργό Πολιτισμού στο θέατρο...