Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στην οροσειρά του Παραδείσου ο Αντώνης Συκάρης

Στην οροσειρά του Παραδείσου

Δεν ανέχτηκε την «ήττα» της από τον Αντώνη Συκάρη η ύψους 8.167 μέτρων κορυφή Νταουλαγκίρι στην οροσειρά των Ιμαλαΐων και πήρε την εκδίκησή της…

Ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να πατήσει σε πέντε από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου υπέκυψε στην τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και την έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου, και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της κατάβασης, σε υψόμετρο 7.400 μέτρων, στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Νεπάλ, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

antonios sykaris official 277874400 2515655578567305 789648218791542294 n

Ο 60χρονος ορειβάτης κατέκτησε για ακόμα μια φορά τον στόχο του, καταφέρνοντας να πατήσει την κορυφή που του είχε αντισταθεί δύο φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, στο αποκαλούμενο «βουνό των Ελλήνων» έμελλε να γραφτεί η τελευταία σελίδα στη γεμάτη από επιτυχίες και συγκινήσεις ζωή του, αφού χτυπήθηκε από τη «νόσο των ορειβατών». Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει για το περιορισμένο οξυγόνο στις κορυφές των Ιμαλαΐων.antonios sykaris official 278296469 156747166795130 4135195191463528508 n

«Οι ψηλές κορφές των Ιμαλαΐων είναι οι πιο δύσκολες από άποψη οξυγόνου. Εκεί που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έλλειψη είναι στις κορυφές πάνω από τα 7.000-8.000 μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες φοβάμαι, δεν μπορώ να το κρύψω. Απλώς, η εμπειρία που έρχεται μέσα από την τριβή είναι αυτό που σε κάνει να μανατζάρεις το βουνό» είχε δηλώσει.

antonios sykaris official 277074587 501778171509654 5639525410835981913 n

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι, λίγη ώρα αφότου έφτασε στην κορυφή, αφιέρωσε τη νίκη του στους δυο Ελληνες που έχασαν τη ζωή τους εκεί πριν από 21 χρόνια, στις 3 Μαΐου 1998, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Μπάμπη Τσουπρά. Το μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα λίγο μετά την επίτευξη του στόχου που τόσο επιθυμούσε ήταν συγκλονιστικό. Εκτός από τους δύο αδικοχαμένους ορειβάτες, ο κορυφαίος αλπινιστής αφιέρωνε τη νίκη του αυτή και στον νεαρό ορειβάτη Ερμή-Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο, που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα, αλλά και στην οικογένειά του, κάνοντας ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά στην εγγονή του Ιριδα. «Ιριδά μου, είμαι στην κορφή!!! Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!» «Πα» (παππού) τον φώναζε η μικρή. Και στη συνέχεια τού έλεγε «νο» (βουνό).

Ωστόσο, μεγαλύτερη ανατριχίλα προκαλεί η προφητική ανάρτηση που είχε κάνει ο Αντώνης Συκάρης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού φύγει για το Νεπάλ. Συγκεκριμένα, ανέβασε μια φωτογραφία του με την 22 μηνών εγγονή του Ιριδα και περιέγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του πριν από την αναχώρηση.

φ3 31

«Ξέρετε, πέρασαν και πάλι τόσες σκέψεις από το μυαλό μου, αυτό που όλοι διαθέτουμε και που κάποιες φορές λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα μεγάλα μας σχέδια, για τους τόσο δύσκολους στόχους της ζωής μας. Πέρασαν τα λόγια κάποιου γνωστού μου, που συχνά μου λέει: “Φτάνει πια… Ο θεός σ’ τα έδωσε όλα, γιατί ρισκάρεις τη ζωή σου, γιατί τα αφήνεις όλα πίσω; Αλλωστε, αυτό που θέλεις να κάνεις δεν το έχει καταφέρει κανείς”. Με τη συγκινημένη σκέψη μου σε αυτά και την προσοχή μου στο γλυκό προσωπάκι της μονάκριβης Ιριδας να μου φωνάζει συνέχεια, κοίταξα προς τα κάτω και τα μάτια μου έπεσαν σε ένα βιβλίο της, που λέγεται “Η Μυρτώ και το βουνό”, της Κιμ Χίλγιαρντ. Η Μυρτώ είναι μια μύγα που θέλει να ανέβει σε ένα ψηλό βουνό. Η Μυρτώ ήξερε την αλήθεια για τα μεγάλα σχέδια και λέει: “Μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Να ακούς αυτούς που λένε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και, όταν έχεις μεγάλα σχέδια, πρέπει να ξεκινάς αμέσως, να μη σκέφτεσαι τα εμπόδια και τις αναποδιές και τις θυσίες που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις”» είχε γράψει, μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος αναρριχητής.

Το όνειρο να κατακτήσει και τις 14 «οχτάρες»

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρείται ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, καθώς ήταν ο μοναδικός Ελληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία στις πέντε από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Εβερεστ, στο κορυφαίο ορειβατικό project Grand slam.

Γεννημένος τον Μάιο του 1962, μετρούσε 32 χρόνια εμπειρίας σε ορειβασία και αναρρίχηση, 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία και Τανζανία) και στα ορεινά συγκροτήματα Αλπεις, Ανδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ κ.λπ. Είχε συμμετάσχει σε 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε ως ο μοναδικός Ελληνας στη διεθνή χειμερινή αποστολή 2020-21 στην κορυφή Κ2 ύψους 8.611 μ. (7.450 μ.)

Ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Κονή. Είχε μία κόρη και έναν γιο, τη Βιολέτα και τον Γιάννη, καθώς και την πολυαγαπημένη του εγγονή Ιριδα. Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών ΣΥΚΑΡΗΣ. Από το 2006 ήταν CEO της εταιρίας ΑΛΠΙ Α.Ε, με δραστηριότητες real estate, self storages, student residences, energy production.

φ1 2022 04 13T094925.227 scaled

Aπό το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και αθλητής της κορυφαίας εταιρίας Marmot της Marmot Mountain Europe. Ακόμα, ήταν μέλος της Team Garmin Greece και μέλος του Team 100 Mentors, του διοικητικού συμβουλίου της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρίες, πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Τέλος, υπήρξε πρεσβευτής καλής θελήσεως των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου.antonios sykaris official 278340463 701663957701788 7624943436271174222 n 1

Όπως τόνιζε συνέχεια σε συνεντεύξεις του, ο Αντώνης Συκάρης δεν θεωρούσε καμία στιγμή τόσο συγκλονιστική όσο εκείνη στην οποία άνοιγε την ελληνική σημαία φτάνοντας σε μια κορυφή: «Θέλω παντού να φαίνομαι αυτό που είμαι, ο ορειβάτης που κατάγεται από την Ελλάδα! Είμαι υπερήφανος γιʼ αυτό και θέλω να διαδώσω πως ένας Ελληνας θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα σκαρφαλώσει και τις 14 “οχτάρες” κορυφές, αλλά και τις 82 κορυφές πάνω από τα 4.000 μέτρα σε ηλικία πάνω από τα 55. Θέλω, εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, να γίνει γνωστό πως αυτό το έχει κάνει ένας Ελληνας» έλεγε ο υπεραθλητής της ορειβασίας.undefined 116874636 309751020104479 4154324287190961425 n

Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο ορειβάτης είχε δηλώσει: «Μόνο αν έχεις βάλει ένα στόχο και τον θέλεις πολύ θα ξεπεράσεις τις δυσκολίες που συναντάς στην ανάβαση. Αν λιγοψυχήσεις, πολύ εύκολα βρίσκεσαι πίσω στην ασφάλεια της κανονικής ζωής. Είναι πραγματικά μια μάχη με την ίδια την ύπαρξή σου. Είναι ένα παιχνίδι τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό». Οπως είχε τονίσει, δεν ήθελε να σταματήσει να ονειρεύεται και να προσπαθεί. «Για να ολοκληρώσεις τόσο δύσκολες αποστολές χρειάζεται ψυχικό σθένος, χρειάζεται να νικήσεις τον εαυτό σου. Σημαντικός παράγοντας είναι και η τύχη. Ο φόβος είναι μία ανθρώπινη αρετή, αν έχεις όμως εμπειρία και τεχνική κατάρτιση, μπορείς να τον μειώσεις. Επίσης, πρέπει να είσαι κοντά και με τον συνορειβάτη σου, να υπάρχει αλληλεγγύη και συντροφικότητα, ώστε να κάνετε μαζί την προσπάθεια» είχε υποστηρίξει τότε ο κορυφαίος ορειβάτης.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...