Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για νέο, ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου

Φόβοι για 6,2 Ρίχτερ στη Θήβα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας των απανωτών δονήσεων που αναστατώνουν καθημερινά τη Θήβα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους σεισμολόγους να εκφράζουν φόβους ότι είναι πιθανός ένας σεισμός της τάξης των 6,2 Ρίχτερ, όπως εκείνος που είχε συγκλονίσει την περιοχή το 1893, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τα χαρακτηριστικά των δονήσεων που παρατηρούνται στην περιοχή δίνουν μεγάλη πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό. Σε ερώτηση αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα της πολύμηνης προσεισμικής ακολουθίας στη Θήβα, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα διαρκέσει, διότι δεν είναι σε θέση να το ελέγξει επιστημονικά.

«Η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, η σεισμικότητα έχει τα χαρακτηριστικά προσεισμών και, για τον λόγο αυτόν, η γένεση ισχυρότερου σεισμού είναι σημαντικά πιθανή» υπογράμμισε και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης στην περιοχή.

«Όσο περισσότερα μέτρα τόσο καλύτερο για την περιοχή, παρόλο που τα μέτρα δεν μπορούν να σταματήσουν τον σεισμό. Ο σεισμός, αν είναι να γίνει, θα γίνει. Μπορούν, όμως, να μειώσουν τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες» είπε.

Όσο για το αν μια τέτοια ισχυρή δόνηση στη Θήβα θα επηρέαζε την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί λόγω της απόστασης που χωρίζει τις δύο πόλεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαζάχου. Οπως είπε χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, στην περιοχή συνέβη κάτι ανάλογο το 1893, όταν σημειώθηκε παρόμοια ακολουθία που κράτησε 17 ολόκληρους μήνες και στο τέλος έδωσε έναν σεισμό 6,2 Ρίχτερ.

«Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό 6,5 Ρίχτερ πιο δυτικά, που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως» είπε, επισημαίνοντας πως η Θήβα χτίστηκε μέσα σε επτά χρόνια και πως η ρυμοτομία της δημιουργήθηκε το 1860.

Παράλληλα, συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, θωρακίζοντας τα σπίτια τους. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ενημερώσουν τα παιδιά τους ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν σε περίπτωση σεισμού και τη δημοτική Αρχή να δράσει, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έγκαιρα πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Προβληματισμένος με τη σεισμική έξαρση που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θήβα και την ευρύτερη περιοχή εμφανίστηκε και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Ακης Τσελέντης.

Όπως είπε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ιστορικό της περιοχής με σεισμό έντασης 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλλι Θηβών αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο κάνουν τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Ο κ. Τσελέντης βρίσκεται από χθες στην ευρύτερη περιοχή για να συναντηθεί με δημάρχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και να τοποθετήσει όργανα καταγραφής δονήσεων, ξεκινώντας από τη Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι από τον περσινό Ιούλιο έχουν σημειωθεί στην περιοχή περί τις 2.900 δονήσεις, γεγονός που από μόνο του έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα ζήσουν ένα νέο Αρκαλοχώρι.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...