Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Βαθιά θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο από έμφραγμα του 59χρονου μητροπολίτη Δράμας Παύλου!

Θρήνος για τον σεμνό «Ιεράρχη του Πόντου»

Θλίψη σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Ποντιακό Ελληνισμό προκάλεσε ο αδόκητος χαμός του 59χρονου μητροπολίτη Δράμας Παύλου, του «Ιεράρχη του Πόντου», που διακρινόταν για τις αγωνίες και το εκκλησιαστικό φρόνημα.

Ο μακαριστός είχε επισκεφθεί τις τελευταίες μέρες τη μητρόπολη Βεροίας για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει η τοπική Εκκλησία με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη της Δοβρά. Την Κυριακή το βράδυ αισθάνθηκε μία αδιαθεσία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι και κατέληξε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αρχιερείς, κλήρος και λαός που βρέθηκαν με τον μακαριστό τις τελευταίες μέρες στη Βέροια και τη Νάουσα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο σεμνός και ταπεινός ιεράρχης δεν είναι πια κοντά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης Βεροίας και οι υπόλοιποι αρχιερείς σοκαρίστηκαν και αρχικά νόμιζαν πως πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο, ενώ αμέσως τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Το ίδιο έκανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

«Ηταν ευθύς, ήξερε να λέει την αλήθεια με έναν μοναδικό δικό του τρόπο. Αγαπούσε και λάτρευε τον τόπο της καταγωγής του, τον Πόντο. Διακονούσε την Εκκλησία της Ελλάδος με ειλικρίνεια. Υπερασπιζόταν τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ηταν αδελφός για όλους, αλλά πάντοτε με μια αποκλειστική αλήθεια, που όμως ήξερες ότι μπορούσες να την αντιμετωπίσεις, μ’ έναν ειλικρινή διάλογο και αληθινή και αυθεντική αγάπη. Έτσι τον γνωρίσαμε, έτσι τον ζήσαμε, συναναστραφήκαμε χαρούμενοι τις τελευταίες ώρες στην πατρίδα του στη Νάουσα, στη Βέροια» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν άξιο ιεράρχη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Τη θλίψη της για την εκδημία του μητροπολίτη Δράμας εξέφρασε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας και ανακοίνωσε πως θα μισθώσει λεωφορείο για την κηδεία του.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Καταγόταν, όμως, από την Αργυρούπολη και την Τραπεζούντα. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και πρεσβύτερος το 1988. Διετέλεσε εφημέριος στη Βέροια και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, καθώς και α´ αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου πανελλήνιου ιδρύματος.

Εξάλλου, η αγάπη του για τον Πόντο ήταν γνωστή τοις πάσι. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τη θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, όπου ο μακαριστός τραγούδησε με δάκρυα στα μάτια ένα παλιό ποντιακό τραγούδι και ανατρίχιασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Όλη αυτή η αγάπη και η αγωνία που είχε για τον τόπο καταγωγής του αποτυπώνονται μέσα από το πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό του έργο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και από τις ενέργειες που κίνησε για τη μεταφορά στο μοναστήρι του Βερμίου τεμαχίων λειψάνων των κτητόρων της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, οσίων Βαρνάβα και Σωφρονίου. Δικαίως, λοιπόν, τον έχουν χαρακτηρίσει «Ιεράρχη του Πόντου». Ο αγώνας του, όμως, δεν σταματούσε εκεί.

Πολλά ήταν τα θέματα που τον απασχολούσαν. Μεταξύ αυτών, τα ιερά κειμήλια της ιστορικής Μονής Εικοσιφοίνισσας, τα οποία είχαν κλαπεί από τους Βουλγάρους πριν από 105 χρόνια και κατέβαλλε προσπάθειες να επιστραφούν. Παράλληλα, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών συνήθιζε να λέει πως «έχουμε υποχρέωση να παραμείνουμε στις επάλξεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού». Ξεκάθαρη θέση είχε πάρει και για το θέμα των εμβολίων. Υπήρξε υπέρμαχος της επιχείρησης «Ελευθερία» και, μάλιστα, δεν δίστασε να οδηγήσει στα δικαστήρια εκείνους που όχι μόνο διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις, αλλά τον αποκαλούσαν «μασόνο» και «πουλημένο».

Ήταν διδάκτωρ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη και χειροτονήθηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Σημαντική ήταν η προσφορά του και στην τοπική κοινωνία. Επίσης, ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν τη ρωσική εισπήδηση στην Αλεξάνδρεια, τονίζοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο στύλος της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΙΣ, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη θα ψαλεί το απόγευμα στις 5.30 στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, και η ταφή του θα γίνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως (Σίψα).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...