Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Το ΑΠΘ δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν και τρίτο φύλο στις αιτήσεις τους

Ανδρας, γυναίκα, ή... άλλο

Με μια τολμηρή κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας μας τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν «άλλο» στην κατηγορία «Φύλο» της αίτησης παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος. Στην πράξη, το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και παραδέχεται ότι κάποιος μπορεί να μη νιώθει ούτε άντρας ούτε γυναίκα.

Έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ, στην αίτηση την οποία υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο από τα προγράμματα του κέντρου, στο χωρίο των προσωπικών στοιχείων και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φύλο», εκτός από το «άνδρας» και «γυναίκα» προστέθηκε και η επιλογή «άλλο». Εκτός αυτού, αλλαγές προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου και δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Έτσι, στον κανονισμό του πανεπιστημίου αναφέρονται παντού τουλάχιστον και τα δύο φύλα (π.χ. διευθύντρια/ντής, εκπαιδεύτρια/τής, φοιτήτριες/τές, μεταπτυχιακές/οί κ.ο.κ.), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, που αναγραφόταν μόνον το αρσενικό. H πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ Δήμητρα Κογκίδου μίλησε στο voria.gr και εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση.

«Έχουμε δύο θετικά βήματα στο ΑΠΘ προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης. Το πρώτο είναι ότι ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ έχει συνταχθεί σε μη σεξιστική γλώσσα και το δεύτερο είναι η δυνατότητα για τρίτη καταχώριση φύλου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων (άνδρας, γυναίκα, άλλο). Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά» είπε και συμπλήρωσε:

«Αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο που θα οδεύει προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί μια γλώσσα που δεν κάνει αποκλεισμούς και σέβεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα ορατότητας όλων των ταυτοτήτων φύλου».

Όπως εξήγησε η ίδια, η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα αγώνων χρόνων που έχουν δοθεί εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 η Σύγκλητος του πανεπιστημίου είχε απορρίψει το αίτημα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων να συνταχθεί ο νέος Οργανισμός του ΑΠΘ σε μη σεξιστική γλώσσα.

«Αν εξαιρέσουμε ορισμένα ερευνητικά προγράμματα όπου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων δίνεται η δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου, σε επίσημα διοικητικά έγγραφα ή στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ κυριαρχεί ακόμα η δυαδικότητα των φύλων (άνδρας – γυναίκα) και δεν δίνεται η δυνατότητα έκφρασης της ποικιλομορφίας των ταυτοτήτων ή μη απάντησης (δεν θα ήθελα να απαντήσω)» διευκρίνισε η κυρία Κογκίδου, δείχνοντας πως ακόμα και σήμερα η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα τολμηρή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...