8+1 tips για καλό ύπνο τις ζεστές νύχτες

Τα «πρέπει» και τα «μη» για να κοιμηθείτε χωρίς πρόβλημα όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο

Με τον υδράργυρο να δίνει τον… καλύτερό του εαυτό στην καρδιά του καλοκαιριού, ο βραδινός ύπνος εξελίσσεται σε πρόβλημα για δυνατούς λύτες για τους περισσότερους από εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί έχουν -αν όχι τη λύση- έστω μερικά χρήσιμα tips για να σας οδηγήσουν ευκολότερα στην αγκαλιά του Μορφέα τις νύχτες των διακοπών σας και όχι μόνο.

*Μη βγάζετε τις πιτζάμες: Μπορεί η λογική να λέει ότι όσο λιγότερα ρούχα φοράμε τόσο πιο δροσεροί νιώθουμε, ωστόσο τις ζεστές και γεμάτες υγρασία νύχτες του καλοκαιριού αντισταθείτε στον πειρασμό να τα βγάλετε όλα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου Νιλ Στάνλεϊ, είναι καλύτερο να παραμείνετε με κάποιο νυχτικό ή πιτζάμα από φυσικές ίνες. Ο λόγος είναι ότι συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του ιδρώτα, κάνοντάς τον οργανισμό να αισθάνεται πιο δροσερός.

*Κάντε ένα δροσερό ντους: Ιδανικά, για έναν καλό βραδινό ύπνο η θερμοκρασία σώματος πρέπει να πέσει κατά μισό βαθμό από τη θερμοκρασία που έχουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα δροσερό ή χλιαρό ντους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ωστόσο ότι είναι καλύτερο το νερό να μην είναι παγωμένο, γιατί μπορεί να καταλήξει να μας ξυπνήσει αντί να μας χαλαρώσει. Η χρήση ανεμιστήρα αποτελεί επίσης καλή λύση, με τον αέρα στραμμένο προς το πρόσωπό μας, αφού τα μάγουλα έχουν την ικανότητα να απελευθερώνουν πολλή ζέστη.

*Δροσίστε τα σεντόνια σας: Διπλώστε καλά τα σεντόνια, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα και βάλτε τη στο ψυγείο μία ή δυο ώρες προτού ξαπλώσετε. Πιο δραστική λύση είναι να βάλετε και τις μαξιλαροθήκες στην κατάψυξη για σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και το εφέ αυτών των μεθόδων είναι πολύ προσωρινό, καθώς το σώμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα και κατ’ επέκταση το ίδιο συμβαίνει και στα σεντόνια, είναι ιδανικό για να προλάβετε να αποκοιμηθείτε στη δροσιά.

*Κοιμηθείτε στον κάτω όροφο: Αν το σπίτι ή το εξοχικό σας είναι διώροφο, προτιμήστε να κατεβάσετε το κρεβάτι σας στον κάτω όροφο ή να κοιμηθείτε σε κάποιον καναπέ- κρεβάτι του σαλονιού τις βραδιές του καύσωνα. Η ζέστη τείνει να ανεβαίνει ψηλά, επομένως τα περισσότερα σπίτια έχουν πιο πολύ δροσιά στους κάτω ορόφους.

*Αποφύγετε το στρες: Προσπαθήστε να αφήνετε τις όποιες έννοιες και ανησυχίες σας έξω από το υπνοδωμάτιο και φυσικά σταματήστε να εκνευρίζεστε με τη ζέστη.

*Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά: Πολλοί πιστεύουν ότι βγάζοντας το ένα πόδι έξω από το σεντόνι ή ακόμα και από το κρεβάτι καταφέρνουν να δροσιστούν. Στην πραγματικότητα όμως τα κρύα πόδια μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα κρατήσετε ζεστά. Θυμηθείτε ότι το πρόσωπο είναι αυτό που πρέπει να διατηρείτε δροσερό.

*Μην τρώτε πολύ αργά: Ενα μεγάλο γεύμα λίγο προτού ξαπλώσετε είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, καθώς ο οργανισμός γεμίζει θερμίδες που παράγουν ζέστη. Ενα ελαφρύ γεύμα αρκετή ώρα προτού ξαπλώσετε θα σας δώσει την ευκαιρία να χωνέψετε και να αποκοιμηθείτε έχοντας τη σωστή θερμοκρασία.

*Αποφύγετε το αλκοόλ: Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο. Οι αρνητικές επιδράσεις του ωστόσο εντείνονται όταν κάνει ζέστη, καθώς το αλκοόλ επιβραδύνει τα υγιή αντανακλαστικά του σώματος, ένα εκ των οποίων είναι και η διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας. Επιπλέον, ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και στη συνέχεια νυχτερινό ξύπνημα.

*Μυρίστε λεβάντα: Μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στους καρπούς ή ένα σακουλάκι με αποξηραμένη λεβάντα κάτω από το μαξιλάρι μπορεί να λειτουργήσουν σαν ήπιο ηρεμιστικό και να σας οδηγήσουν ευκολότερα στην αγκαλιά του Μορφέα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρωτας από αέρος για τον υιό Τράγκα

Με τα ιερά δεσμά του γάμου πρόκειται να επισφραγίσουν τον έρωτά τους και η Κατερίνα Τασιούλα, ένα πανέμορφο ζευγάρι που εδώ και τρία χρόνια πορεύεται μαζί στη ζωή.

Τρελά ερωτευμένος ο γιος των Ευαγγελάτου – Θεοδωρακοπούλου! Οι φωτο αγκαλιά με την αγαπημένη του

Ο Λάμπης Ευαγγελάτος απολαμβάνει στιγμές ευτυχίας. Ο γιος της...

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Η σέξι φωτογράφησή της

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη πόζαρε όπως δεν την έχετε...

SOS στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Έκλεισαν την παραλία για το ξενοδοχείο «φάντασμα» στην Αλθέα

Θέση για τις παρανομίες που αφορούν το ξενοδοχείο-φάντασμα της...

Αγνώριστη στο πλατό: Η Κουλουκάκου με λευκά μαλλιά και no make-up – Πάγωσε η Σκορδά

Σε μια εμφάνιση που δεν πέρασε απαρατήρητη, η Αντιγόνη...

Έλενα Παπαρίζου: Τι συμβαίνει με την υγεία της τραγουδίστριας;

Η Έλενα Παπαρίζου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που την ανάγκασε να διακόψει τις εμφανίσεις της με τον Τάκη Ζαχαράτο στο NOX.

Κι όμως είναι 60 χρόνων! Αναστατώνει τα πλήθη γνωστή τραγουδίστρια της ελληνικής σόουμπιζ!

Η τραγουδίστρια προσέχει τη διατροφή της ενώ γυμνάζεται συστηματικά και ιδού τα αποτελέσματα!