Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε σπίτια και χιλιάδες στρέμματα στα νότια προάστια

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της πρώτης καλοκαιρινής φωτιάς στην Αττική, με πάνω από 20 σπίτια και έκταση σχεδόν 6.000 στρεμμάτων να έχουν γίνει στάχτη στη Βούλα και τις γύρω περιοχές.

Αν και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με υψηλή ευφλεκτότητα, η κρατική μηχανή δεν ήταν έτοιμη να προλάβει να τη θέσει εγκαίρως υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να χαθούν σπίτια, δέντρα, αυτοκίνητα και να ξεσπιτωθούν κάτοικοι των νοτίων προαστίων που κινδύνευσαν από τις πύρινες γλώσσες.

Φ2 95

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανω Γλυφάδα και λόγω των ανέμων έντασης μέχρι 8 μποφόρ επεκτάθηκε σε Ανω Βούλα, Βάρη, Κουβαρά και στις γύρω περιοχές.

Επί επτά ώρες μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι να καταφέρουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να τη θέσουν υπό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγινε εκκένωση των περιοχών όπου περνούσαν οι πύρινες γλώσσες, με τους πολίτες να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, ενώ εκκενώθηκαν για λίγες ώρες το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη και γηροκομείο στη Βούλα.

Τέσσερα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρή καταστροφή και περίπου 20 κατοικίες υλικές ζημιές στην περιοχή της Ανω Βούλας, τέσσερα αυτοκίνητα και μηχανές κάηκαν, ενώ έκταση σχεδόν 6.000 στρεμμάτων έχει γίνει στάχτη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Εκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας στη Βούλα, απ’ όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι προχθές το απόγευμα. Στην οδό Θεσσαλίας ένα τριώροφο σπίτι που παραδόθηκε στις φλόγες έχει καεί ολοσχερώς. Τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους, έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε στο εσωτερικό και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, ενώ στο διπλανό κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες και καταστράφηκε ο κήπος.

Φ5 15

Η καταμέτρηση από την Πυροσβεστική συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την περιφέρεια προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές. Σύμφωνα με τον Δήμο Γλυφάδας, η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, «λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα ο δήμος δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Εξάλλου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγο μετά τις 12.30 ακούστηκε ένα μεγάλο μπαμ και είδαν τη φωτιά ακριβώς έξω από τον υποσταθμό.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη μάχη με τις φλόγες ο Καζάζης! Έφυγε άρον αρον από το σπίτι ο Γονίδης

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι του Πανοράματος Βούλας, ανάμεσά τους και ο πρώην διεθνής βολεϊμπολίστας και προπονητής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καζάζης, αλλά και ο γνωστός τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης, όταν αντίκρισαν τις φλόγες να πλησιάζουν και να απειλούν τα σπίτια τους.

Ο βετεράνος βολεϊμπολίστας, που είχε πρωταγωνιστήσει επί σειρά ετών στα παρκέ, έδωσε αυτή τη φορά μάχη με τις φλόγες με ένα λάστιχο στο χέρι για να σώσει την περιουσία του, μπροστά στην αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί ακόμα μια φορά σε μια πυρκαγιά. Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, μαζί με άλλους κατοίκους προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με ένα λάστιχο…

Φ7 6

Αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να σώσουν την περιουσία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω της πύρινης λαίλαπας που επεκτάθηκε στα νότια προάστια.

Όπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, ο 64χρονος δημοφιλής καλλιτέχνης, η σύζυγός του Κατερίνα Κουργιουξίδου και η μόλις 1,5 έτους κόρη τους εγκατέλειψαν το σπίτι τους, προκειμένου να σωθούν από την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς. Την περιπέτειά τους περιέγραψε η σύζυγος του τραγουδιστή με ανάρτηση στο προφίλ της στο facebook. «Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις στο 100%… Το βιώσαμε κι εμείς αυτό… 2022 εκκένωση, μας φυγάδευσαν από τα σπίτια μας μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Είμαστε ασφαλείς, εκτός σπιτιού βέβαια, όλα καλά και σας ευχαριστούμε πολύ όλους για το ενδιαφέρον σας. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του Δήμου Βούλας» αναφέρει στην ανάρτησή της η σύζυγος του Σταμάτη Γονίδη.

Φ8 4

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...