Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

e-ξεσηκωμός για Ελαφόνησο

Χιλιάδες οι ηλεκτρονικές υπογραφές σε ιστοσελίδα ακτιβιστών ενάντια στην πώληση του διάσημου Σίμου από το ΤΑΙΠΕΔ

Μαζεύουν υπογραφές στο ίντερνετ κατά της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να μπει «πωλητήριο» στην Ελαφόνησο! Χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί εδώ και λίγες μέρες ενάντια στην απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που βγάζει «στο σφυρί» ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στην Ελλάδα.

Στον διαδικτυακό οργανισμό εθελοντών Avaaz, που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα ακτιβιστών παγκοσμίως, μέχρι στιγμής έχουν βάλει την ηλεκτρονική τους υπογραφή περισσότεροι από 33.000 χρήστες, πλησιάζοντας τον στόχο των 50.000 υπογραφών.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία για όσους ενδιαφέρονται είναι απλή, αφού αρκεί να μπουν στην ιστοσελίδα του κινήματος και να υπογράψουν, εάν συμφωνούν, το ψήφισμα ενάντια στα σχέδια πώλησης της Ελαφονήσου. Στο κείμενο διαμαρτυρίας απαριθμούνται όλοι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες για την παραχώρηση των 175 στρεμμάτων λευκής αμμουδιάς στο Σαρακήνικο και τον Σίμο. Ο συντάκτης του ψηφίσματος επικαλείται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα που αναγνωρίζει ο νόμος στον ιδιώτη-επενδυτή να κάνει αποκλειστική χρήση της παραλίας, απαγορεύοντας την είσοδο σε όσους δεν είναι πελάτες του για 50 ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια περιγράφει τους κινδύνους για το περιβάλλον που γεννιούνται από μια τέτοια απόφαση.

«Επιχειρείται η τσιμεντοποίηση της παραλίας και η υποβάθμιση του χαρακτήρα της, με την άδεια που δίνεται για να χτιστούν τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα και παραθεριστικές κατοικίες. Θα ξεριζώνονται οι αμμοθίνες και οι κέδροι και θα διαλύονται οι αμμόλοφοι, για να μπαίνει τσιμέντο και να χτίζονται ξενοδοχεία και σπίτια» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο. Αλλα θέματα που θίγονται είναι η καταπάτηση της χλωρίδας της περιοχής και η καταστροφή του φυσικού της πλούτου, η αδυναμία πρόσβασης στις παραλίες σε περίπτωση που δημιουργηθεί «ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο», το οποίο δεν θα υπάγεται στον έλεγχο του Δήμου Ελαφονήσου και, συνολικά, η μετατροπή των παραλιών από χώροι ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης σε όλους σε κλειστά θέρετρα επιλεγμένης εισόδου λίγων και εκλεκτών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρεις ακόμη στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α’ και Β’), τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.

Το παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα Avaaz που επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις

r42trf243tw45t

Η ιστοσελίδα του κινήματος Avaaz, όπου έχουν βάλει την ηλεκτρονική υπογραφή τους περισσότεροι από 33.000 χρήστες

Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις. Η μέθοδος της ιστοσελίδας βασίζεται στην απλή λειτουργία της: καθένας μπορεί να γίνει μέλος δημοσιεύοντας το δικό του ψήφισμα και μετατρέποντας την ιδέα του σε πολιτική δράση. Το επόμενο βήμα, αφού μαζέψει τον επιθυμητό αριθμό υπογραφών, είναι να τις παραδώσει στον αρμόδιο φορέα ή να οργανώσει μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του αρμοδίου και των ΜΜΕ. «Η παράδοση των υπογραφών σου μπορεί να είναι αρκετή για να κερδίσεις, αλλά ίσως και όχι. Για κάποιους είναι απλώς το πρώτο βήμα σε έναν ευρύτερο αγώνα» προειδοποιούν, ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας.

Αν και κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά αυτό το είδος ακτιβισμού, γνωστού κι ως «κλικτιβισμός», η συγκεκριμένη μέθοδος έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες. Από τις πιο γνωστές εκστρατείες του κινήματος ήταν η συγκέντρωση υπογραφών για τη στήριξη μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που μάχεται κατά της διακίνησης και της εκμετάλλευσης παιδιών και εκείνη για τη ψήφιση ενός μέτρου που θα απαγόρευε την επανεκλογή βουλευτών καταδικασμένων για υποθέσεις διαφθοράς στη Βραζιλία. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης εκστρατείας συγκεντρώθηκαν 2.000.000 διαδικτυακές υπογραφές!

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...