Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Υπόθεση Novartis: Απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση για τον εκδότη Ι. Φιλιππάκη

Μία πρώτη, καθαρή ματιά της Δικαιοσύνης αποτελεί η απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου – Φλουρή για όλες τις κατασκευασμένες κατηγορίες που έχει γίνει προσπάθεια να αποδοθούν τόσο στον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη όσο και στους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα, προκειμένου να στηθεί το σενάριο της -δήθεν- σκευωρίας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis και αυτό της «λίστας Λαγκάρντ».

Και ο χαρακτηρισμός «κατασκευασμένες» επιβεβαιώνεται πλέον πλήρως από το ίδιο το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέως, που δικαιώνει συντριπτικά τους δημοσιογράφους, καθώς συνθλίβει το κατηγορητήριο που στήθηκε εναντίον τους, κρίνοντας μάλιστα ότι άσκησαν με συνέπεια το λειτούργημά τους.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μετσοβίτου-Φλουρή έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι αντλούσαν πληροφορίες, και μάλιστα από τις πλέον αξιόπιστες πηγές, προκειμένου να ενημερώσουν το αναγνωστικό κοινό, όπως ακριβώς προστάζει η φύση της δουλειάς τους.

Έκρινε ακόμη πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να δείχνει πως τα δημοσιεύματά τους είχαν πρόθεση να πιέσουν, προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη τροπή οι παραπάνω υποθέσεις. Αντιθέτως, η εισαγγελεύς επισημαίνει -και, μάλιστα, εμφατικά- πως έτσι κι αλλιώς υπήρχε καταιγισμός δημοσιευμάτων από όλους τους δημοσιογράφους γι’ αυτές τις υποθέσεις, και όχι μόνο από τους προαναφερόμενους. Αλλά και πως δημοσιεύματα για θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται και να χαρακτηρίζονται ως προσπάθεια να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές.

Από την άλλη, η Μετσοβίτου – Φλουρή, αν και δικαιώνει τους δημοσιογράφους για το σκάνδαλο Novartis και καταρρίπτει συντριπτικά όλους τους ισχυρισμούς του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία και πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ», Σάμπυ Μιωνή, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους εισαγγελείς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν κάνει το ίδιο για τους τελευταίους, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Ως εκ τούτου, προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και οι τρεις εισαγγελείς. Δηλαδή, η πρώην εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα του σκανδάλου Novartis και απέστειλε τον φάκελο για τους πολιτικούς στη Βουλή, όπως και οι συνεργάτες της, επίκουροι εισαγγελικοί Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Αποδέχεται, δηλαδή, πως υπήρξε κάποια -δήθεν- σκευωρία σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, η οποία πάντως δεν συμπεριλάμβανε τη συνδρομή δημοσιογράφων.

Φανταζόμαστε ότι οι πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε η κυρία εισαγγελέας, προκειμένου να μην αποδομήσει ολοσχερώς το σενάριο της δήθεν σκευωρίας, θα ήταν καταιγιστικές και ίσως ανθρωπίνως αξεπέραστες. Και μπορεί αυτός να ήταν ο λόγος που την οδήγησε στο να διατηρήσει κάποιο μέρος του κατηγορητηρίου, προκειμένου να συνεχίζει να πλάθεται το σενάριο της σκευωρίας. Εξάλλου, η πιθανότητα διεξαγωγής ενός Ειδικού Δικαστηρίου μεταφράζεται σε πολύτιμα επικοινωνιακά λάφυρα για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπνεύστηκαν το σενάριο της σκευωρίας. Στην πραγματικότητα, όμως, η τεκμηρίωση για τις προτάσεις απαλλαγών φανερώνει πλέον και τα κενά στις κατηγορίες των υπολοίπων.

Χαρακτηριστική ως προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η δήλωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της πρότασης της εισαγγελέως: «Η σημερινή πρόταση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου, αλλά και των άλλων δημοσιογράφων, για τη δήθεν σκευωρία της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου – Μιωνή, είναι η πρώτη δικαίωση για τις άδικες κατηγορίες σε βάρος μας, με μοναδικό στοιχείο ότι ως ερευνητές δημοσιογράφοι κάναμε τη δουλειά μας […] Η πρόταση για παραπομπή των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού δείχνει ότι η σκευωρία της σκευωρίας συνεχίζεται! Πάντως, και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!»

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο για να αποφασίσει την παραπομπή ή μη των προσώπων που επιχειρείται να φανούν ως εμπλεκόμενοι στο σενάριο της δήθεν σκευωρίας είναι το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει αμετάκλητο βούλευμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...