Ταλαιπωρία μετά το φιάσκο!

Τον Σεπτέμβριο τα εκκαθαριστικά, στο τέλος του μήνα η πρώτη δόση για ΕΝΦΙΑ – Τι θα γίνει με την έκπτωση

Σε αναμονή του νέου φόρου ακινήτων βρίσκονται εκατομμύρια φορολογούμενοι μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν από τον πρώτο ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου ως το τέλος του μήνα αυτού. Αυτό ισχύει για όλους τους φορολογουμένους μετά και τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με βάση τις οποίες η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου μετατίθεται κατά ένα μήνα, για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει από την πρώτη εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και οφείλεται στις παραμέτρους που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την πρώτη εκκαθάριση. Στις περιοχές αυτές -όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περσινές τιμές οικοπέδων, οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Εκτός από την παράταση της πρώτης δόσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατεθούν κατά ένα μήνα όλες οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ενδεχομένως και να αυξηθεί ο αριθμός τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή τους.

Στο μεταξύ, εκείνο που ακόμη δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί είναι αν θα υπάρξει απαλλαγή φόρου για τις ευπαθείς ομάδες. Βέβαια ο νόμος το προβλέπει. Ειδικότερα, ορίζει έκπτωση 50% για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και πλήρη απαλλαγή για όσους εκτός από τα κριτήρια ανήκουν και στις ομάδες των πολυτέκνων ή των ατόμων με αναπηρία. Δυστυχώς όμως και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν, καθώς η αρμόδια γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση που απαιτείται. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη ένα θέμα: Οσοι δικαιούνται έκπτωσης θα καταθέσουν αίτηση ηλεκτρονικά ή θα στηθούν και πάλι στα μέσα Σεπτεμβρίου στις ουρές των ΔΟΥ;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρέχει να προλάβει την 26η Αυγούστου, ώστε να καταθέσει όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα διορθώνονται τα «λάθη» στον υπολογισμό του φόρου για τα οικόπεδα στους 4.000 οικισμούς της χώρας.

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ