Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Φλέγεται η Πεντέλη! Πύρινες γλώσσες «έπνιξαν» σπίτια στο Ντράφι

Πύρινο εφιάλτη βιώνουν από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της Πεντέλης, όπου ξέσπασε φωτιά κοντά στο Νταού και συγκεκριμένα στα σύνορα με το Πικέρμι.

Πύρινες γλώσσες «έπνιξαν» σπίτια στο Ντράφι, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα από αυτά, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν όλη μέρα χθες, με τις ριπές που ξεπερνούσαν τα οκτώ μποφόρ, ήταν μεγάλος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες έδιναν μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες.

Ήταν γύρω στις 17.20, όταν οι κάτοικοι της περιοχής είδαν τους πρώτους καπνούς και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Σύντομα τα μέτωπα έγιναν δύο, με το πρώτο να κινείται προς το βουνό και το δεύτερο, που ήταν και το πιο εκτεταμένο, νότια προς το Ντράφι. Λίγο πριν από τις 19.00 δόθηκε εντολή για εκκένωση από το Ντράφι. Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν ειδοποίηση μέσω μηνύματος από το 112 να φύγουν προς Παλλήνη.

ΑΥΤΗ

Με τα εναέρια μέσα να δυσκολεύονται όχι μόνο να κάνουν ρίψεις ακριβείας στα μέτωπα της φωτιάς αλλά και να δυσκολεύονται να ανεφοδιαστούν με νερό λόγω του ισχυρού κυματισμού, γύρω στις 19.30 τυλίχθηκαν στις φλόγες τα πρώτα σπίτια στις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους, στο Ντράφι, και οι κάτοικοι πάλευαν ανάστατοι να σώσουν τις περιουσίες τους με αυτοσχέδιες μάνικες στα χέρια. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος λέει ότι ζητήθηκε από τους εργαζομένους στο Αστεροσκοπείο να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο. Οταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω, όμως, εικόνα για σπίτια» είπε ο κ. Γιάνναρος και εκτίμησε ότι οι άνεμοι θα υποχωρούσαν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 3 έως 4 τα ξημερώματα αναμένονταν εκ νέου ισχυροί άνεμοι, που θα έφταναν τα 6 μποφόρ.

φ2 2022 07 20T111210.043

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, βρισκόταν έως αργά το απόγευμα σε ετοιμότητα και τελικά στις 21.00 δόθηκε εντολή για την εκκένωσή του. Τριάντα εννεά παιδιά και δεκαεννέα εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και ασθενοφόρα σε ασφαλές σημεία. Μια ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 από την Ανθούσα, το Δαμάσι και τη Διώνη προς τον Γέρακα.

«Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε. Καίει αρκετά έξω από το Ντράφι και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν έως τις 9 το βράδυ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ως αργά χθες τη νύχτα επιχειρούσαν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Ακόμη, δόθηκε εντολή να σηκωθούν δύο Canadair από Ελευσίνα και άλλα δύο από Θεσσαλονίκη.

«Οι δυνάμεις είναι εδώ να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Το μέτωπο είναι προσβάσιμο στους πυροσβέστες, αλλά οι άνεμοι είναι θυελλώδεις…» δήλωσε η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Από την πλευρά του, ο εθελοντής πυροσβέστης Λευτέρης Κοντουλάκος, που είναι και δημοτικός σύμβουλος της Πεντέλης, εξήγησε πως η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι πύρινες γλώσσες «έγλειφαν» τις αυλές των σπιτιών.

«Απευθύνω έκκληση ακόμη μία φορά προς την Περιφέρεια να γεμίζουν τις δεξαμενές των ελικοπτέρων, να είναι συνέχεια γεμάτες για να μη χάνουν χρόνο με τον ανεφοδιασμό. Είναι υψίστης σημασίας αυτό. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, έχει πάρα πολύ αέρα, οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη. Προσπαθούμε να βρούμε τεχνικές να μην ξεμένουν από νερό οι δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουν έρθει εθελοντές από παντού, ομάδες με αυτοσχέδια πυροσβεστικά και με αυτοθυσία».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...