Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Για τέταρτη ημέρα παραδομένο στις φλόγες το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Με την καρδιά σφιγμένη παρακολουθούν όλοι οι Ελληνες την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή που συντελείται τα τελευταία 24ωρα στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, το οποίο παρέμεινε για τέταρτη ημέρα χθες παραδομένο στις φλόγες εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού!

Εξαιτίας της ενίσχυσης της έντασης του ανέμου και των συχνών αλλαγών στη φορά του υπήρξε αναζωπύρωση νότια από το χωριό Δαδιά, χωρίς όμως να κινδυνέψει. Το προηγούμενο βράδυ η Δαδιά είχε εκκενωθεί προληπτικά, καθώς οι πύρινες γλώσσες κατευθύνονταν προς εκεί αργά αλλά με σταθερό ρυθμό, λόγω της άπνοιας που επικρατούσε. Λίγο προτού προσεγγίσει την αντιπυρική ζώνη, που είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω το πρωί, η φωτιά άλλαξε πορεία. Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο, βρέθηκαν χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

«Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς, που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση» δήλωσε ο σεβασμιότατος. Ως αργά χθες το μεσημέρι υπήρχαν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά, ενώ ενεργό μέτωπο υπήρχε και στο βόρειο τμήμα.

Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αποφασίστηκε να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στις συγκεκριμένες περιοχές όπου είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εξαιτίας της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού αρχικά επιχειρούσαν μόνο ελικόπτερα. Ωστόσο, αργότερα προστέθηκαν και αεροπλάνα, με συνέπεια να επιχειρούν συνολικά πέντε αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν, επίσης, 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, που εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, είναι μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Εκεί απαντώνται άλλα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία αμφιβίων και ερπετών, καθώς και πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών, από λύκους και ζαρκάδια μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη έκαψε το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών, με τη WWF Hellas να κάνει λόγο για «οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά». Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν στο δάσος ήταν τόσο μεγάλη, που πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολόνες φωτισμού στις Φέρες!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...