Μεγαλοπρεπές εύρημα

Αποκαλύφθηκε δάπεδο με ρόμβους στην Αμφίπολη

Αφαιρέθηκε χθες και η τελευταία πλίνθος από τον τοίχο σφράγισης του τάφου της Αμφίπολης, που έκλεινε την πρόσοψη του μνημείου, αποκαλύπτοντας ένα ψηφιδωτό δάπεδο! Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, «αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους».

Οι αρχαιολόγοι κάνουν… αγώνα δρόμου τώρα για να διασώσουν τους χρωματισμούς που υπάρχουν στους τοίχους του ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το μαύρο χρώμα που χρησιμοποιούσαν οι ζωγράφοι της εποχής προερχόταν από τον άνθρακα, το κάρβουνο. Οι ζωγράφοι το έπαιρναν από την καύση οστών, ενώ το καλύτερο μαύρο χρώμα έβγαινε από το καμένο φίλντισι. Καλής ποιότητας μαύρο προερχόταν από το κουκούτσι του ροδάκινου και τα κελύφη των αμυγδάλων. Το πορφυρό χρώμα αποτελούσε την ωραιότερη και ακριβότερη βαφή. Η παραγωγή του χρώματος γινόταν από κοχύλια και άλλα μαλάκια. Το μπλε χρώμα που χρησιμοποιούνταν από την κλασική αρχαιότητα είναι ο αζουρίτης, από τον λαζουρίτη (lapis lazuli) που υπήρχε αποκλειστικά στην Περσία.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου, εκτιμά ότι είναι συλημένος ο τάφος. «Ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά. Οταν ανακαλύφθηκε ο περίβολος του μνημείου, διαπιστώθηκε πως ορισμένα τμήματά του είχαν διαρπαγεί, έλειπαν μέρη των τοιχωμάτων. Γνωρίζουμε επίσης πως οι Ρωμαίοι μετακίνησαν το λιοντάρι που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του. Δεν αποκλείεται εκείνη την εποχή να μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο» εξηγεί ο κ. Φάκλαρης.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι στην Περιφέρεια αισθάνονται δικαιωμένοι από την ανακάλυψη του τάφου. «Πρώτοι χρηματοδοτήσαμε πριν από δυόμισι χρόνια την ανασκαφή στην Αμφίπολη με 100.000 ευρώ» τόνισε. «Επισκεφθήκαμε από κοινού την Αμφίπολη με τον τότε υπουργό Κώστα Τζαβάρα. Εκεί διαπίστωσε και ο ίδιος το μεγαλείο της ανασκαφής, εξασφάλισε 50.000 ευρώ για τη συνέχισή της. Ετσι φτάσαμε εδώ και μιλάμε σήμερα για μια τεράστια ανακάλυψη» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ