Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Αποσιωπήθηκε» η σύλληψη για οπλοκατοχή και κάνναβη του Χρήστου Μαυρίκη

Χειροπέδες στον «εθνικό κοριό»

Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησε η είδηση της σύλληψης του «εθνικού κοριού» Χρήστου Μαυρίκη, που έγινε γνωστός από το σκάνδαλο των υποκλοπών της περιόδου 1990-1993, με τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και της κατοχής μικροποσότητας κάνναβης!

Ο πρώτος διδάξας στις υποκλοπές επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλους πολιτικούς με εντολή του στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Νίκου Γρυλλάκη, έπεσε στα χέρια αστυνομικών το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου.

Ωστόσο, η είδηση της σύλληψής του έγινε γνωστή μόλις χθες, στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, η οποία μεταφέρθηκε στη Βουλή! Σύμφωνα, μάλιστα, με την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέφυγαν να ενημερώσουν τους διαπιστευμένους συντάκτες, ώστε να μη δημιουργηθούν συνειρμοί με την τρέχουσα επικαιρότητα και τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αστυνομικές Αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη του 68χρονου Χρήστου Μαυρίκη έπειτα από επεισόδιο σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Πικέρμι, στο οποίο ενεπλάκη ο «αρχικοριός» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών την περίοδο 1990-1993 φέρεται ότι έβρισε και απείλησε με όπλο έναν πολίτη για την… προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού! Στη συνέχεια ο τρομοκρατημένος άνδρας κάλεσε την Αμεση Δράση αναφέροντας το περιστατικό και κινητοποιήθηκαν μονάδες της ΟΠΚΕ, που εντόπισαν το όχημα του 68χρονου.

b3e3f023e60cσελ 10 φ2 4d318d0845056ede2419

Στον εισαγγελέα

Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν ένα τέιζερ ενσωματωμένο σε φακό, έναν κάλυκα από σφαίρα και έναν σουγιά, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του Χρήστου Μαυρίκη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα παλιό υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης, με συνέπεια να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί, ο 68χρονος αντάλλαξε μηνύσεις με τον πολίτη που τον κατήγγειλε και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος, αφού άσκησε σε βάρος του δίωξη για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος.

Ήταν Απρίλιος του 1993 όταν ο υπάλληλος του ΟΤΕ Χρήστος Μαυρίκης κατήγγειλε για πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε παγιδεύσει κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και μια σειρά πολιτικών προσώπων. Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, συστήθηκε προανακριτική επιτροπή, η οποία πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε η υπόθεση να μη φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο, με συνέπεια να απαλλαγούν και τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Γρυλλάκης και ο Χρήστος Μαυρίκης. Ωστόσο, το 1998 ο «εθνικός κοριός», όπως έμεινε να αποκαλείται ο τελευταίος, καταδικάστηκε για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία σε βάρος των επιχειρηματιών Δαλακούρα και Μπέη, καθώς και του εκδότη – διευθυντή του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρη Ρίζου.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Χρήστος Μαυρίκης στο «Documento» πριν από λίγες ημέρες είχε κληθεί, μεταξύ άλλων, να εντοπίσει τα κοινά σημεία ανάμεσα σε όσα έγιναν τη δεκαετία του ’90 και σε όσα συμβαίνουν τώρα σε επίπεδο παρακολουθήσεων.

«Το κοινό σημείο είναι η βούληση των πολιτικών για να μάθουν τι λέει και τι σκέφτεται ο αντίπαλός τους. Άλλωστε, μέσω της παρακολούθησης πήρε την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ουσία είναι μία: ό,τι εκπέμπεται στον αέρα συλλαμβάνεται» είχε πει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...