Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Βροχή» τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστές νταήδες συζύγους ή πρώην συντρόφους

Ολοένα πληθαίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα ανυπεράσπιστες...

Ακήρυχτος πόλεμος εις το όνομα του πατρός από τον Καλλιάνο για όσους...

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η «βεντέτα» που έχει ανοίξει...

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Σοκαριστικά στοιχεία -294 παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά

Σε πολλές περιπτώσεις οι παιδόφιλοι βιαστές ήταν άτομα του στενού τους περιβάλλοντος

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη φρικιαστική υπόθεση του παιδοβιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου, τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό κακοποίησης μικρών παιδιών σοκάρουν, επιβεβαιώνοντας πως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει «σαπίσει».

Διαβάστε επίσης: Έκκληση Λιάγκα σε πολιτικό: «Για το πολιτικό σας μέλλον βγείτε και μιλήστε για τη γνωριμία σας με τον Μίχο»

viasmos
Man’s hand holding a woman hand for rape and sexual abuse. Hands for rape and sexual abuse concept. Sexual abuse is a problem or Social issues concept.

Μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό, όμως είναι η πικρή αλήθεια: Πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα ερμητικά κλειστά παντζούρια των σπιτιών, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, 294 παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ανθρωπόμορφα τέρατα, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι παιδόφιλοι βιαστές ήταν άτομα του στενού τους περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Βιασμός 12χρονης: Αναμένονται πέντε συλλήψεις – Ελέγχονται 25 παιδοβιαστές

Ο αριθμός αυτός μπορεί να σοκάρει, καθώς αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία κακοποιήσεις παιδιών καθημερινά, όμως η πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Αστυνομίας, μόνο ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις Αρχές για τη φρίκη που έζησε, καθώς τα περισσότερα φοβούνται ή ντρέπονται να πουν όσα εφιαλτικά βιώνουν, καθώς οι παιδόφιλοι κερδίζουν αρχικά την εμπιστοσύνη τους, τα χειραγωγούν, μετατρέποντάς τα σε πειθήνια όργανά τους, και, όταν εκείνα αντιδράσουν, τα απειλούν ότι θα καταστρέψουν τα ίδια και τις οικογένειές τους. Την ίδια ώρα όμως και οι οικογένειες των θυμάτων δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες επώνυμες, καθώς φοβούνται το κοινωνικό στίγμα ή τον διασυρμό, τον οποίο πολλές φορές προκαλεί και ο δημοσιογραφικός κόσμος, στήνοντας κάμερες έξω από τα σπίτια των θυμάτων.shutterstock 2104153640

Τα παλαιότερα χρόνια οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ήταν λίγες και δεν απασχολούσαν την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει πλήρως. Στην ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια στα επίσημα στατιστικά στοιχεία υπάρχει ένα κεφάλαιο για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ανηλίκων. Εκεί καταγράφονται όλα τα συμβάντα που αφορούν από βιασμούς και απόπειρες μέχρι πορνογραφία ανηλίκων, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κ.λπ. Από το 2018, το 2019 και το 2020 υπάρχει μια σταθερότητα στις καταγγελίες και στους αριθμούς, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση σε τέτοιου είδους κακουργηματικές πράξεις, πάντα με θύματα μικρά παιδιά. Από βρέφη λίγων ημερών και παιδιά του δημοτικού, μέχρι ανήλικους λίγο πριν από την ενηλικίωσή τους.viasmos 1

Διαβάστε επίσης: Βιασμός 12χρονης: Επιχειρηματίας μοιράζει λεφτά στη γειτονιά για να κλείσουν στόματα

Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφονται 247 υποθέσεις με 278 ανήλικα θύματα, το 2019 252 υποθέσεις με 294 θύματα και το 2020 πέρασαν στα αρχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Αστυνομίας 244 υποθέσεις με 342 θύματα. Ωστόσο, το 2021 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση, καθώς όλο τον χρόνο οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν 326 δικογραφίες με 387 θύματα. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί ακόμη και βιασμοί παιδιών κάτω των οκτώ ετών (!), ενώ τα περισσότερα παιδιά που κακοποιήθηκαν είναι κορίτσια. Και φτάνουμε στο πρώτο οκτάμηνο του έτους που διανύουμε: Εως τα τέλη Αυγούστου έχουν καταγραφεί 257 υποθέσεις με 294 ανήλικα θύματα, εκ των οποίων τα 244 είναι κορίτσια και τα 50 αγόρια. Η αύξηση είναι εμφανέστατη, καθώς υπάρχουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι να κλείσει το έτος και στατιστικά αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει τα ποσοστά του προηγούμενου χρόνου.

viasmos 1

Ανοίγουν τα στόματα

Η αύξηση αυτή για το 2021 και το 2022 ίσως οφείλεται, λένε οι ειδικοί, και στο γεγονός ότι ανοίγουν πια πολύ πιο εύκολα τα στόματα, τα παιδιά μιλάνε πιο ανοιχτά και οι καταγγελίες είναι πιο εύκολες. Όμως και πάλι, λένε οι αναλυτές, ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν.

viasmos

Λόγω του τεράστιου προβλήματος, που εξελίσσεται σε ένα δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία αναβαθμίστηκε. Έφυγε από τα γκρίζα ντουβάρια του 3ου ορόφου και ανέβηκε στα ανακαινισμένα γραφεία του 8ου. Απέκτησε ειδική αίθουσα, όπου δίνουν κατάθεση τα παιδιά σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μόνο με την παρουσία παιδοψυχολόγου. H κατάθεση βιντεοσκοπείται και αποστέλλεται σε USB stick στον εισαγγελέα Ανηλίκων έτσι ώστε το παιδί να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να ζήσει αυτές τις εφιαλτικές στιγμές. Και όταν η πόρτα είναι κλειστή και το μεγάλο κόκκινο φωτάκι με την ένδειξη «On Air» είναι αναμμένο, σημαίνει ότι στον ειδικό χώρο ακόμη μία θλιβερή ιστορία ξεδιπλώνεται…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...