Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Πετάξτε τα χαρτιά της γραφειοκρατίας στη… λεκάνη!

Το WnC Athens παρέχει υπηρεσίες υγιεινής, συστήματα φύλαξης αποσκευών, αλλά και χώρο όπου υπάρχουν αλλαξιέρες για τα μωρά

Την ώρα που ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε ένα απέραντο, ανοιχτό ουρητήριο που προσομοιάζει τριτοκοσμική πόλη και ενώ οι δημόσιες τουαλέτες στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι συνεχώς κλειδωμένες ή χαλασμένες, υπάρχει μία ιδιωτική επιχείρηση, με άρωμα… Ευρώπης, που όμως παραμένει στο «σκοτάδι», αφού παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες για την ανάδειξή της οι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν καμία πρόθεση να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάδειξη της πρωτεύουσάς μας.

Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Πρόκειται για μία δομή στο κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετεί όχι μόνο τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που τυχαίνει να βρίσκονται στο σημείο για δουλειές ή βόλτα. Το WnC Athens, που ανέδειξε η «Espresso» πριν από περίπου έναν χρόνο, παρέχει υπηρεσίες υγιεινής, αυτόματα συστήματα φύλαξης αποσκευών, αλλά και χώρο όπου υπάρχουν αλλαξιέρες για τα μωρά. Παράλληλα, προσφέρεται δωρεάν χρήση από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους.

Φ2

Ωστόσο, όπως εξηγεί σήμερα ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες, Χρήστος Παπαμήτρος, το ευρωπαϊκού επιπέδου αυτό εγχείρημα «σκοντάφτει» στην ακατανίκητη ελληνική γραφειοκρατία και στα συμφέροντα. Τους τελευταίους μήνες η προσπάθειά του να εξασφαλίσει άδεια, ώστε να τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης σήμανση που θα γνωστοποιεί τις υπηρεσίες υγιεινής, δεν έχει αποδώσει καρπούς, εγείροντας ερωτήματα αλλά και προβληματισμό.

Φ6

«Αντιλαμβανόμενοι την έλλειψη ανάλογης δομής εξυπηρέτησης στην Αθήνα, αποφασίσαμε από κοινού, εγώ και ο Ιταλός συνέταιρός μου Elia Forconi να δημιουργήσουμε έναν χώρο εξυπηρέτησης, στην οδό Φωκίωνος, με αυτοματοποιημένα συστήματα. Δυστυχώς όμως η προσπάθειά μας για ανάδειξη της επιχείρησής μας μέσω των δημοσίων δομών δεν έχει τελεσφορήσει, καθώς η ανάγκη μας για σήμανση δεν έχει αποδώσει καρπούς.

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΥΚαι λέω σήμανση γιατί δεν κάνω λόγο για διαφήμιση, αφού πιστεύω πως η επιχείρηση που έχουμε χτίσει συμβάλλει στην ανάδειξη της πόλης μας» αναφέρει στην «Espresso» ο κ. Παπαμήτρος και συνεχίζει: «Εχω απευθυνθεί στον Δήμο Αθηναίων, στην πολεοδομία, στα υπουργεία Πολιτισμού, Καθαριότητας, Τουρισμού ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά μάταια. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει “αγκαλιάσει” ο κόσμος, μία δομή την οποία οι τουρίστες χαρακτηρίζουν αναγκαία, όταν αφήνουν κριτική στην σελίδα μας στο ίντερνετ, αλλά κανείς δεν μας βοηθά να την αναπτύξουμε, παρά το γεγονός πως θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του κέντρου της Αθήνας».

Δεδομένου ότι το WnC Athens παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ΑμεΑ, η «Espresso» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος έθιξε το ζήτημα της προσβασιμότητας για το αναπηρικό κίνημα. «Η προσβασιμότητα αποτελεί αυτοτελές δικαίωμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα προσβασιμότητας όπου οι δήμοι σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην πόλη.

Φ4Η προσβασιμότητα είναι κλειδί, είναι ο παρονομαστής» δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης και κατέληξε: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει υπόδειγμα και η ναυαρχίδα μιας προσπάθειας ισότητας, ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τους κατοίκους της. Ο ρόλος των ιδιωτών είναι να προσφέρουν και αυτοί υπηρεσίες σε περιβάλλοντα που θα είναι προσβάσιμα, εφαρμόζοντας και αυτοί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας».

Την ίδια ώρα, η Sabine Switalla, ιδρύτρια του InclusiveGreece, που πλαισιώνεται από το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο και σχετίζεται με τον τουρισμό και την προσβασιμότητα των αναπήρων, δήλωσε στην «Espresso» πως οι αυξημένες απαιτήσεις των επισκεπτών και οι κατάλληλες υποδομές πρέπει να ικανοποιούνται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Φ3 1

«Η ποιότητα και η ελκυστικότητα στους τομείς των κυριότερων σημείων, του κέντρου της πόλης και των κύριων αξιοθέατων της πόλης είναι απαραίτητη για το διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, η έρευνα που κάναμε τον περασμένο χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας απέδειξε πως τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να βρουν προσβάσιμη τουαλέτα, παρά μόνο σε κάποια ξενοδοχεία, που και αυτό άπτεται στην ευχέρεια των εργαζομένων» υπογράμμισε η CEO του  InclusiveGreece και συμπλήρωσε:

Φ5 «Κοιτάζοντας την οδό Ερμού πριν από την ιδιωτική πρωτοβουλία του WnC Athens, δεν υπήρχαν προσβάσιμες ή καλύτερα δεν υπήρχαν δημόσιες τουαλέτες. Προφανώς σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα η ανάληψη της δημιουργίας δημόσιων τουαλετών είναι απλώς η απάντηση στην απραξία των κυβερνήσεων. Αυτό με κάνει να αμφιβάλλω σχετικά με το ότι η τοπική Αρχή θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς ουσιαστικά θα παραδεχτεί την έλλειψη σχεδίου τουριστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα δεν δημιουργείται μόνο με την προσθήκη ραμπών και πινακίδων για αναπηρικά αμαξίδια. Απαιτεί ευαισθητοποίηση, κατανόηση των αναγκών και συνεχή εξάλειψη των εμποδίων που υπάρχουν στο μυαλό μας».

Η δραματική υποβάθμιση του εγχειρήματος αυτού, τη στιγμή που το κέντρο της Αθήνας «πλημμυρίζει» από τουρίστες, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως τίποτε άλλο παρά ένα «αυτοσαμποτάρισμα» για το οποίο δεν υπάρχει λογική εξήγηση.

Φ4

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο μάνατζερ γνωστού ξενοδοχείου που στεγάζεται στο Μοναστηράκι Ευάγγελος Χανιωτάκης, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. «Η πόλη έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ουρούν καθημερινά έξω στον δρόμο, μπροστά στα μάτια των τουριστών. Μιλάμε για το κεντρικότερο σημείο όλης της χώρας. Είναι ένα απίστευτα μεγάλο πρόβλημα, πολύ πιο σύνθετο από αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι» είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Τέτοιες δομές, σαν εκείνη που έχουν δημιουργήσει ο κ. Παπαμήτρος και ο συνέταιρός του, βοηθούν στην εικόνα της πρωτεύουσας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τουριστικό προϊόν. Οι τουρίστες σχολιάζουν την έλλειψη τέτοιων δομών, με ρωτούν συχνά αν υπάρχει κάποιος χώρος υγιεινής».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...