Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Έμπνευση & έρωτας με φόντο τον Νείλο για την Ευγενία Νιάρχου

Η jetsetter, σχεδιάστρια κοσμημάτων και «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου...

«Κιβωτού του Κόσμου»: Παρέλαση παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις δομές από το γραφείο των εισαγγελέων Ανηλίκων

Τα... πρωτοπαλίκαρα του πατέρα Αντώνιου και η εντολή για έρευνα των οικονομικών της ΜΚΟ

Το κουβάρι των αποκαλύψεων σε βάρος των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου» ξετυλίγουν από χθες οι εισαγγελείς Ανηλίκων της Αθήνας, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη Κυριακή – Τσιχλή, οι οποίες χειρίζονται την πολύκροτη υπόθεση κακοποιήσεων παιδιών.

KIVOTOS KOSMOU 2

Οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις από παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί σε δομές της οργάνωσης και έχουν πέσει θύματα κακοποίησης ή ήταν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.

Διαβάστε επίσης: «Κιβωτός του Κόσμου»: Το έγγραφο που εκθέτει τον πάτερ Αντώνιο και τη πρεσβυτέρα που δεν ήξεραν τίποτα

Χθες κατέθεσε επί ώρες ένας νεαρός ο οποίος είχε φιλοξενηθεί σε δομές της «Κιβωτού», ενώ θα ακολουθήσουν καταθέσεις άλλων παιδιών, καθώς και πρώην εργαζομένων οι οποίοι έχουν ήδη καταγγείλει συγκεκριμένα περιστατικά.

201710111256260.0262 MELINA ASLANIDOY PATER ANTONIOS 10102017

Επίσης, αναμένεται να καταθέσει πρόσωπο που ήταν φιλοξενούμενος σε δομή της οργάνωσης, ο οποίος κατοικεί σήμερα στην Ολλανδία. Και αυτός φέρεται ότι έπεσε θύμα κακοποίησης, όπως ο ίδιος κατήγγειλε τα τελευταία 24ωρα σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις. Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση έχουν ήδη καταθέσει επτά μάρτυρες στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πολυτελή μεζονέτα που μένει η πρεσβυτέρα – Κλειστά παράθυρα και κανένα ίχνος ζωής

kivotos17017

Στους αστυνομικούς έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, ο 19χρονος που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα Αντώνιο και ένας 17χρονος φίλος του που έτυχε να βρεθεί μπροστά σε ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά. Μάλιστα, ο τελευταίος στην κατάθεσή του αποκαλύπτει πως ο 50χρονος ιερέας προσπάθησε να τον χρηματίσει για να μη μιλήσει!

Διαβάστε επίσης: Ψωνιστήρι σε πιάτσες ανηλίκων από δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου

KIVOTOS KOSMOU 1 1

Άλλες τέσσερις καταθέσεις στρέφονται κατά τριών προσώπων που μεγάλωσαν μέσα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια ψηλά στην ιεραρχία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη του πατρός Αντωνίου, καταγγέλλονται για περιστατικά σωματικής κακοποίησης σε βάρος παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Βόμβα του Γιαννόπουλου για απολύσεις υπαλλήλων λόγω κακοποίησης και η πρόσληψή τους σε άλλη δομή

Στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν ακόμα δέκα επώνυμες καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη από εργαζομένους και πρώην φιλοξενουμένους στην «Κιβωτό του Κόσμου», εκ των οποίων οι τρεις αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.kivotos 3

Οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων αναμένεται να καλέσουν τους μάρτυρες, διερευνώντας περαιτέρω τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, αλλά και καταναγκαστικής εργασίας παιδιών μέσα στις δομές της «Κιβωτού». Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, η οποία ήταν πρόεδρος της ΜΚΟ, τρεις συνεργάτες τους, που καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές, και τα μέλη του μέχρι πρότινος διοικητικού συμβουλίου, τα οποία αντικαταστάθηκαν προχθές με απόφαση της κυβέρνησης.kivotos16974

Ακολούθως οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί θα κρίνουν αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων, καθώς και άλλα αδικήματα, για τα οποία ενδεχομένως προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία.20151015 182007

Σε αυτήν την περίπτωση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και τότε οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού» θα κληθούν να απολογηθούν για τις πράξεις τους σε ανακριτή Ανηλίκων.

Την ίδια ώρα, παράλληλη έρευνα αρχίζει για την οικονομική διαχείριση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ελάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωρεές από πολίτες και φορείς.

Υστερα από τις καταγγελίες για αδιαφάνεια ως προς τη διαχείριση χρημάτων από τη ΜΚΟ, ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε κατ’ επείγουσα εντολή για συγκέντρωση όλων των δημοσιευμάτων που αφορούν την «Κιβωτό», για οικονομικά στοιχεία, χορηγίες και δωρεές.

kivotos kosmou 2 1

Από τις έρευνες της Αρχής αναμένεται να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα, όπως απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...