Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Φρίκη σε κρατική δομή για ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη! Τραγικές ελλείψεις και θάνατοι παιδιών που έμειναν στο σκοτάδι

Ο 20χρονος Πάρης «έσβησε» ύστερα από χτυπήματα υπαλλήλου και οι υπεύθυνοι τα φόρτωσαν σε άλλον τρόφιμο

Δεν χωράει ανθρώπινος νους τις φρικιαστικές αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τη δομή των ΑμεΑ που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη και έφτασε στο σημείο ακόμη και να αποκρύψει θανάτους παιδιών!

Οι λεπτομέρειες που γίνονται γνωστές για τους βασανισμούς και τις τραγικές ελλείψεις είναι εξοργιστικές. Το κουβάρι της ανατριχιαστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του, τον Νοέμβριο του 2021, και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις Αρχές.

«Επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλον τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα, και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ» ανέφερε ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για κατάσταση φρίκης και βασανισμού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής. Σχολιάζοντας το πόρισμα ο δικηγόρος τονίζει πως επιβεβαιώνει όσα υποστήριζε η οικογένεια για την κατάσταση που επικρατούσε στη δομή, η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί με δύο λέξεις: «Φρίκη και βασανισμός»!

«Βλέπουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κινήθηκε ταχύτερα και αυτεπαγγέλτως, ενώ στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν τρεις μηνυτήριες αναφορές. Παρά ταύτα, η ΕΑΔ κινήθηκε και έβγαλε ένα πόρισμα στο οποίο λέει κάποια πράγματα που επιβεβαιώνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς των εντολέων μου, ότι δηλαδή η κατάσταση στο συγκεκριμένο ίδρυμα ήταν μια κατάσταση φρίκης και βασανισμού των τροφίμων» δήλωσε ο κ. Γκολέμης.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν», ώστε να βρεθούν στο «σκαμνί» οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του ενός εκ των δύο περιθαλπομένων, αλλά και όσοι άφησαν να επικρατήσει η ασυδοσία και όσοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό, ακόμα και από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Από την πλευρά της, η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος του σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος, έκανε γνωστό πως έμαθε τυχαία για τα περιστατικά αυτά. «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο, που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε. Ενα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά, ξυπόλητος και χαμένος, και τον βρήκε η Αστυνομία. Και το τρίτο περιστατικό -εδώ μιλάμε για κακοποίηση-, ένας υπάλληλος εκεί, επειδή ο περιθαλπόμενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό» είπε.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν την Παρασκευή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της δομής ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, μετά τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη για την απόκρυψη του θανάτου δύο παιδιών. «Σε συνέχεια των προληπτικών ελέγχων που ζήτησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), εκδόθηκε έκθεση ελέγχου για δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη). Σε αυτή διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατόν.

Για το σκοπό αυτόμ και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου της δομής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...