Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Toυ έκοψε το πέος αλλά τον θέλει πίσω

Ο Βραζιλιάνος που ακόμη μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία για να...

Ζευγάρι έπαιξε άθελά του τους ίδιους αριθμούς και κέρδισε 1.000.000 δολάρια από...

Τύχη βουνό είχε ζευγάρι στις ΗΠΑ που κατά λάθος...

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

«Κιβωτός του Κόσμου»: Υποψήφιοι δωρητές κάνουν πίσω μετά το σκάνδαλο

Με ανοιχτό το στόμα οι υπεύθυνοι του «Νιάρχος»

Τρέχουν και δεν φτάνουν όσοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την «Κιβωτό του Κόσμου» δωρίζοντας ακίνητα ή αφήνοντάς τα ως κληρονομιά, μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων για το real estate της ΜΚΟ και τους παχυλούς λογαριασμούς που εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία.

Οι δωρητές που θέλησαν να βοηθήσουν το έργο της οργάνωσης και να κάνουν καλύτερη τη διαβίωση των παιδιών με περισσότερα κτίρια τρέχουν στους συμβολαιογράφους για να ακυρώσουν τις κληρονομιές. Οπως είπε η δικηγόρος και συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου, υποψήφιοι δωρητές σπεύδουν στο γραφείο της και αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους, ώστε να μην αφήσουν μετά θάνατον ακίνητα, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους στη ΜΚΟ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη. Οι τελευταίες εξελίξεις στην “Κιβωτό του Κόσμου”, που είναι πρωτοφανείς για φιλανθρωπικής δράσης ίδρυμα -δεν έχουμε κάτι πρόσφατο, ούτε εν πάση περιπτώσει αν ανατρέξουμε πίσω θα δούμε κάτι τόσο συγκλονιστικό σε ένα ίδρυμα ευρύτατης απήχησης-, έχουν προβληματίσει πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ανεξαρτήτως της οικονομικής τους ευμάρειας, ακόμα και φτωχοί άνθρωποι, δηλαδή, μου έχει τύχει πολύ φτηνά και μικρά ακίνητα να τα διαθέτουν με διαθήκη ή και με δωρεά, να είναι τώρα σκεπτικοί και να θέλουν να προβούν σε αλλαγή των διαθηκών».

Δηλαδή, όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1: «Να πάψει η “Κιβωτός” να είναι εκείνη που τίμησαν με τη διαθήκη τους ή να σκεφτούν άλλα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν θα σκεφτούν μέσα από την πίεση και την απογοήτευση που έχει προκύψει άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Γιατί δεν σας κρύβω ότι σε χθεσινή εμπειρία μου διαθέτης ήταν πάρα πολύ σκεπτικός που ήθελε να αφήσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και είπε “ας το αφήσω καλύτερα, γιατί δείτε τι έγινε με την ‘Κιβωτό’».

Η ίδια είπε ακόμα: «Υπάρχουν όμως πάρα πολλές περιπτώσεις δωρητών οι οποίοι έχουν δώσει ακίνητα με συμβολαιογραφικές πράξεις και εν ζωή, με δωρεές δηλαδή, οι οποίοι τώρα αναζητούν νομική λύση, που υπάρχει βέβαια γιατί προβλέπεται, να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την ανάκληση των δωρεών, γιατί η “Κιβωτός” προς την οποία εδόθησαν δεν αξιοποίησε τα ακίνητα αυτά».

Τι γίνεται, λοιπόν, με όσους έχουν ήδη παραχωρήσει ακίνητα ή έκαναν γενναίες δωρεές; Η λύση είναι τα δικαστήρια: «Είναι μία διαδικασία που απαιτεί δικαστική απόφαση. Δεν μπορείς μόνος σου να ανακαλέσεις τη δωρεά εν ζωή. Πρέπει να καταφύγεις στο δικαστήριο, να αποδείξεις με επιχειρήματα ότι εάν γνώριζες την εξέλιξη αυτή που βλέπουμε τώρα, δεν θα προέβαινες στη δωρεά». Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από τις έρευνες δείχνουν πως η ΜΚΟ έχει στην κατοχή της περίπου 280 ακίνητα!

Με ανοιχτό το στόμα οι υπεύθυνοι του «Νιάρχος»

Στενά, αλλά και με προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις και την πορεία της έρευνας στα οικονομικά της «Κιβωτού» οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος «Νιάρχος», το οποίο είχε προχωρήσει σε γενναίες δωρεές ύψους 2.500.000 ευρώ στη ΜΚΟ!

Την ώρα που γίνονται «φύλλο και φτερό» λογαριασμοί στελεχών και της οικογένειας του πατέρα Αντωνίου, αλλά και ερευνώνται οι διαδικασίες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διερευνηθεί πιθανή τέλεση αδικημάτων, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) τοποθετήθηκε με γραπτή ανακοίνωση για τις δύο δωρεές που έκανε στην «Κιβωτό του Κόσμου», το 2008 και το 2012, οι οποίες αφορούσαν κεντρικό κτίριο της δομής στον Κολωνό.

Στην ανακοίνωση εκφράζονται από την πλευρά του ΙΣΝ η θλίψη και η έντονη ανησυχία πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών, καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα. Στη συνέχεια εξηγείται για ποιον σκοπό εγκρίθηκαν οι δύο δωρεές. Η πρώτη, το 2008, ύψους 425.000 ευρώ, για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτίριο που ανήκε στον οργανισμό, και η δεύτερη το 2012, ύψους 2.000.000 ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτιρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

Ωστόσο, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, το ΙΣΝ τονίζει: «Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε πιθανή αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...