Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Οι σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Εύβοια

Δεν αποκλείει δόνηση άνω των 5 ρίχτερ ο καθηγητής Παπαζάχος

Ακόμα ένα χτύπημα του Εγκέλαδου δέχτηκε προχθές η νότια Εύβοια, με επίκεντρο σχεδόν το ίδιο σημείο όπου είχε δώσει τα 4,7 Ρίχτερ νωρίς το πρωί. Ο σεισμός, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα, με κατοίκους να κάνουν λόγο και για βουητό.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος ήταν 5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζoνται 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων, με εστιακό βάθος 8,9 χιλιόμετρα.

Στα επόμενα 20 λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 2, 3, 3 και 2,9 Ρίχτερ, σε σημεία κοντά στα Νέα Στύρα. Λόγω της νέας σεισμικής δόνησης τα σχολεία παρέμειναν και χθες το πρωί κλειστά για προληπτικούς λόγους στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στον Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγεται η διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και σε εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Γιώργο Κελαϊδίτη, είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία. «Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη, παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται φυσιολογική» σημείωσε ο κ. Κελαϊδίτης.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών, σημειώνοντας ότι με αυτή την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24 ώρων χρειάζεται «καλή αξιολόγηση των στοιχείων».

Όπως ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος, υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να γίνει σεισμός ακόμα και μεγαλύτερος από τα 5 Ρίχτερ! «Σίγουρα το φαινόμενο θα συνεχιστεί με αρκετούς μετασεισμούς. Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμα και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

«Είχε πιο μεγάλη ένταση σε σύγκριση με τον πρωινό σεισμό, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο, με τα ίδια χαρακτηριστικά, έντονα αισθητός και στο λεκανοπέδιο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Περιπλέκεται τώρα το θέμα, δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο κύριος σεισμός» σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και συμπλήρωσε: «Η περιοχή απʼ ό,τι φαίνεται δεν έχει δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτίρια. Συνιστώ ψυχραιμία, δεν νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη».

Αργότερα εξήγησε πως έχουμε πλούσια ακολουθία μετασεισμών: «Προχθές είχαμε 50 σεισμούς μετά τον μεγάλο σεισμό, τώρα έχουμε 33 σεισμούς μετά τον σεισμό στις 10 το βράδυ. Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μπορεί να έχουμε και τον ίδιο σεισμό, μπορεί να έχουμε και λίγο μεγαλύτερο».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων». Εξήγησε, δε, ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.

Ζημιές σε σπίτια, κοιμούνται στα αυτοκίνητα οι κάτοικοι

Ξάγρυπνοι παραμένουν οι κάτοικοι σε Νέα Στύρα και Ζάρακες στην Εύβοια μετά τις απανωτές σεισμικές δονήσεις, ενώ αρκετοί περνούν τις νύχτες στα αυτοκίνητά τους, υπό τον φόβο ενός νέου «χτυπήματος» του Εγκέλαδου.

Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό τα εγκατέλειψαν, ενώ η συμβουλή των ειδικών είναι να μην μπαίνουν σε πετρόκτιστα ακίνητα. Παράλληλα, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα βρίσκονται στην περιοχή για να κάνουν αυτοψία σε σπίτια, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα, καθώς, όπως είπε, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώτος σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είτε είναι στους δρόμους είτε παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους».

Παράλληλα, στην περιοχή κυκλοφορεί περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ σε ετοιμότητα είναι και η Πυροσβεστική για να επέμβει όπου χρειαστεί. «Από το πρωί βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές» είπε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...