Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: O Μαθιός με την Βασιλική είναι έτοιμοι να μάθουν αν περιμένουν...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η πολυπόθητη στιγμή...

Παύλος Κυριάκης: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας chef παίζει μεγάλη… μπάλα στην Κρήτη

Όταν ο Μύρων και η Έλενα Τουπογιάννη κατέληξαν στο...

Η θρυλική Καίτη Γκρέυ πήρε εξιτήριο έπειτα από έναν μήνα στην Εντατική

Εξιτήριο για το σπίτι της, έπειτα από σχεδόν έναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 19 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Παρόλο που δεν θα λύσετε οριστικά κάποια σημαντικά...

4 κακουργήματα πάνω από τα… κεφάλια του «Μεσσία της Κιβωτού» και της παπαδιάς

Έρευνες για υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός των δικαστικών Αρχών για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της «Κιβωτού του Κόσμου», τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και πρόεδρο της ΜΚΟ, Σταματία Γεωργαντή, και άλλους εννέα στενούς συνεργάτες του, καθώς πέραν της έρευνας που διεξάγουν οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών, χθες ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης άναψε το πράσινο φως με παραγγελία του στην Οικονομική Αστυνομία για γενικευμένο και σε βάθος έλεγχο των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σέβης, ο οποίος χρεώθηκε τη σχετική δικογραφία, απέστειλε παραγγελία στην Οικονομική Αστυνομία, με την οποία ζητά τη διενέργεια εις βάθος έρευνας στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και ακόμα εννέα προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθούν τέσσερα κακουργήματα και συγκεκριμένα υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για τα πρώτα δύο αδικήματα απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού», ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί εντός της προθεσμίας, που μετρά από την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου, αν και η Εισαγγελία δεν δεσμεύεται να αρχίσει από τώρα την έρευνά της για αυτά τα αδικήματα.

Βάσει της παραγγελίας του κ. Σέβη στην Οικονομική Αστυνομία θα διενεργηθούν φορολογικός έλεγχος την τελευταία πενταετία, γνωστοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου, έρευνα για το εάν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία πενταετία τόσο της «Κιβωτού του Κόσμου» όσο και 11 φυσικών προσώπων. Πρόκειται για τον παπά και την παπαδιά, μέλη της οικογένειάς τους και μέλη των Δ.Σ. του οργανισμού που έχουν εναλλαχθεί όλο αυτό το διάστημα.

Στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή τους.

Την ίδια στιγμή οι δυο εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν αναλάβει την έρευνα για τις σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις που φέρεται ότι σημειώνονταν μέσα στις δομές συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να λαμβάνουν καταθέσεις και να καλούν μάρτυρες προκειμένου να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκιο να μεταβεί και πάλι στον Βόλο προκειμένου να λάβει συμπληρωματική κατάθεση από τον 17χρονο, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα είχε αποκαλύψει ότι έχει πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης από συγκεκριμένα πρόσωπα όταν ήταν 15 ετών. Ο ανήλικος στην πρώτη του κατάθεση φαίνεται να μιλά για τακτική σωματική του κακοποίηση με ξυλοδαρμούς, τιμωρία και σωφρονισμό του στο περιβόητο «πράσινο κλουβί» και συνθήκες εξαντλητικής εργασίας.

Με την προσεκτική μεθοδολογία ειδικών ερωτήσεων οι ψυχολόγοι και αστυνομικοί ρώτησαν τον 15χρονο για την πιθανότητα σεξουαλικής του κακοποίησης, με τον νεαρό να μην επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, από τις απαντήσεις και τη στάση του οι αστυνομικοί διέκριναν κάποιον φόβο, μια επιφυλακτικότητα και αρνητισμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο 15χρονος μένει ακόμη στην ίδια δομή και ίσως επηρεάζεται ή φοβάται από τον περίγυρό του.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους εισαγγελικούς λειτουργούς και δεν αποκλείεται να εξεταστεί ξανά, αλλά εκτός δομής, σε άλλο περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξει μια άλλου είδους προσέγγιση, ενδεχομένως και άλλες απαντήσεις από το ανήλικο παιδί.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο παιδί είχε μιλήσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος πρώην τρόφιμος της δομής, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Σύμφωνα με τον 19χρονο, ο ιδρυτής της ΜΚΟ το είχε πάρει από εκεί το περασμένο καλοκαίρι για τουλάχιστον έναν μήνα, προκειμένου να τον συνοδεύσει σε ταξίδια του σε άλλες δομές, όπως επίσης και στο κεντρικό κτίριο του Κολωνού.

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, να ο παπάς

Τέλος στο θρίλερ της «εξαφάνισης» έβαλε χθες, έστω και με έμμεσο τρόπο, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», δηλώνοντας μάλιστα ότι βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών, όποτε χρειαστεί!

Μετά την προχθεσινή εισαγγελική διάταξη, που απαγόρευσε τόσο στον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο όσο και σε πρώην στελέχη που απολύθηκαν να προσεγγίζουν τις δομές της «Κιβωτού» ή να έχουν οποιαδήποτε άλλη σχέση με την οργάνωση, ως ένα μέτρο προστασίας των παιδιών, ο ιερέας θα έπρεπε μέχρι χθες το απόγευμα να εγκαταλείψει τον 4ο όροφο της δομής στον Κολωνό, όπου και διέμενε μαζί με την πρεσβυτέρα και ένα από τα τρία παιδιά τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι Αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον βγάλουν έξω με το ζόρι.

Ετσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso», ο ιερέας προνόησε και αμέσως μόλις έλαβε την εισαγγελική διάταξη αποχώρησε και πλέον από το βράδυ της Πέμπτης φιλοξενείται σε φιλικό του σπίτι στην Πετρούπολη.

Μάλιστα, ο πατήρ Αντώνιος επικοινώνησε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών και δήλωσε «παρών» μέσω των δικηγόρων του. Συγκεκριμένα, οι συνήγοροί του Θρασύβουλος Κονταξής, Τάσος Τριανταφύλλου και Γιάννης Κώτσος επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και δήλωσαν τη νέα διεύθυνση του πατέρα Αντωνίου, καθώς, επίσης, ότι βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών.

Ωστόσο, απορίας άξιον είναι γιατί δεν πήγε στη μεζονέτα του στη Ραφήνα, την οποία -ως γνωστών- αγόρασε αντί 300.000 ευρώ, με λεφτά της «Κιβωτού», και προτίμησε να πάει να μείνει σε φιλικό σπίτι στην Πετρούπολη.

Κύκλοι από το στενό του περιβάλλον αναφέρουν πως ο πατέρας Αντώνιος προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του στον δρόμο προς το γραφείο των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Η εισαγγελική απαγόρευση καλύπτει και τα τρία από τα πέντε πρώην στελέχη της «Κιβωτού» τα οποία απολύθηκαν με απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, υπό την Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Πρόκειται για τον Ιρακινό, πρώην γενικό διευθυντή της «Κιβωτού», που προκαλούσε με τη χλιδάτη ζωή του, τον 35χρονο Πασχάλη, δεξί χέρι του πατέρα Αντωνίου και πρόσωπο που καταγγέλλουν αρκετοί τρόφιμοι για ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις, καθώς και για τη σύζυγό του, η οποία ήταν κοινωνική λειτουργός στη δομή της Πωγωνιανής και μέλος του πρώην διοικητικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή επιτρέπεται να βρίσκεται στις δομές, ακόμα και στο διαμέρισμα που υπάρχει μέσα στο κτίριο του Κολωνού, στο οποίο βρέθηκαν χρυσές λίρες, 345.000 ευρώ και κοσμήματα μεγάλης αξίας.

Νέα καταγγελία! Ο… άγιος και τα συμβόλαια που άλλαξαν

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για τα ακίνητα που περιήλθαν από δωρητές στην «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ τους ανθρώπους που τους έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά.

Την προσωπική συνάντηση που είχε με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και τη γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων της «Κιβωτού του Κόσμου» περιέγραψε μια 75χρονη γυναίκα, η οποία συμφώνησε να μεταβιβάσει το σπίτι της στην οργάνωση και να έχει, σε αντάλλαγμα, κάποια φροντίδα τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια.

Υποδοχή

«Εγώ πήρα τηλέφωνο και πήγαμε μαζί με έναν κύριο γνωστό μου που εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Μας περίμενε ετοιμασία και υποδοχή κ.λπ.. Εμεινα εγώ με τον πατέρα Αντώνιο για αρκετή ώρα, μέχρι που μιλήσαμε για προσωπικά πράγματα. Μου παρουσιάστηκε σαν άγιος. Μιλούσαμε λες και είμαστε φίλοι» περιέγραψε η κυρία Περσεφόνη σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπεύθυνο της δομής και πρόσθεσε: «Αλλα μου υποσχέθηκε ο πάτερ και άλλα βλέπω τώρα. Στο συμβόλαιο δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αυτά που ζητούσα. Και παίρνω και ξαναπαίρνω τηλέφωνο και δεν το σηκώνει κανείς. Αυτό έγινε πριν από πέντε μήνες και έκτοτε δεν με ενόχλησαν ποτέ ξανά».

Καταλήγοντας η 75χρονη, φανερά απογοητευμένη, είπε: «Δεν έχω καμία επικοινωνία. Ζω, πεθαίνω, δεν το ξέρουν και ούτε θα το μάθουν. Βεβαίως και μετάνιωσα, βεβαίως. Αλλά δεν το σκέφτηκα στα συμβόλαια». Η ίδια ανέφερε πως το σπίτι της, το οποίο είναι 70 τ.μ., θα μεταβιβαστεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά τον θάνατό της και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα έχει την επικαρπία η ίδια. Οσο για τις καταγγελίες που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, είπε: «Τους πιστεύω, δεν βγαίνει ένας και δύο να τα πουν, είναι πολλοί άνθρωποι και όλος αυτός ο κόσμος δεν θα έλεγε ψέματα».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...