Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το «ARROYO mini concerts» έρχεται τον Απρίλιο στο θέατρο Arroyo

Το “ARROYO mini concerts” είναι μια νέα διοργάνωση που...

Τα γράμματα της Νταϊάνα στον εραστή της και το «διαζύγιο» Ουίλιαμ –...

Τρόμος πιάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην ιδέα ότι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει ξανασμίγει

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Instagramικά παιχνιδάκια για Μάστορα και Καληφώνη

Χωρισμός ή απλώς μια κρίση στη σχέση του ζευγαριού;...

Ξεσηκωμός των Ρομά και κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Φωτογραφία - ντοκουμέντο με την τρύπα απο τη σφαιρα του αστυνομικου στο ύψος του κεφαλιού του 16χρονου

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σήμερα, ημέρα της απολογίας του αστυνομικού που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο ομοεθνή τους, απευθύνουν Ρομά μέσω του TikTok.

Το προσφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει μετατραπεί για χιλιάδες Ρομά σε μέσο οργάνωσής τους για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ανηλίκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό επικρατεί «αναβρασμός» στους Τσιγγάνους όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες Τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και εκατοντάδες έφτασαν ήδη στη Θεσσαλονίκη από διάφορες κοντινές περιοχές. Στη σημερινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της συμπρωτεύουσας αναμένεται να παραστούν οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Βόλος, οι Σοφάδες, τα Φάρσαλα και η Καρδίτσα.

Οι Ρομά αναμένεται να συγκεντρωθούν το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο κατά τη μεταγωγή του 32χρονου κατηγορούμενου αστυνομικού και να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του, μέχρι και την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την τύχη του.Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του θανάσιμου τραυματισμού του ομοεθνούς τους στο Πέραμα όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους. Μάλιστα, τότε είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες αστυνομικοί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους.

pirovolismos 16xronou thessaloniki 4 1536x1062 1
Φωτογραφία – ντοκουμέντο με την τρύπα απο τη σφαιρα του αστυνομικου στο ύψος του κεφαλιού του 16χρονου

Τότε οι Ρομά είχαν αποφασίσει να μη συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια, προς αποτροπή επεισοδίων. Ομως τώρα, στην περίπτωση του 16χρονου ομοεθνούς τους που δίνει μάχη για τη ζωή του στο Ιπποκράτειο, η οργή ξεχειλίζει και αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές Αρχές προτίθενται να λάβουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να μη σημειωθούν έκτροπα. Στο μεταξύ, στο TikTok κυκλοφόρησε βίντεο από τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και στο live υπήρξαν απειλές από χρήστες Ρομά, οι οποίοι έγραψαν, μεταξύ άλλων, «Ελληνες, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα». «Τώρα θα μάθουμε να κάνουμε και ληστείες και φόνους» ακούγεται να λέει ένας άντρας, ενώ δίπλα του ακούγεται δεύτερο άτομο να λέει «εμείς είμαστε Γύφτοι, θα αφήσουμε τα τσαντίρια και θα φύγουμε».

Ευθείες απειλές, σε περίπτωση που δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός από το όπλο του οποίου τραυματίστηκε βαρύτατα ο 16χρονος Ρομά, εξαπέλυσε ξάδερφός του που μίλησε στο Οpen. «Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα. Αν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας, γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό» είπε.

Δικαιολογημένη, πάντως, χαρακτηρίζει την έκρηξη οργής των ομοεθνών του ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικές τις τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το περιστατικό. «Η αγανάκτηση που εκφράζουν χιλιάδες Ελληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη είναι δικαιολογημένη. Τις τελευταίες ώρες εκφράζεται ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής, καθώς και στην πείρα που έχουμε οι Ρομά για τη μη απονομή της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση του Σαμπάνη. Οπως δίκαια εξοργίζουν και οι ανακριβείς τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το βράδυ του περιστατικού στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο κ. Πάντζος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...