Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

H συγγραφέας που σερβίρει μυθιστορήματα

Ο συνδυασμός βιβλιοπωλείου και χαλαρού cafe-bar σε έναν χώρο που μοιάζει βγαλμένος από τις σελίδες best seller της

Από το Notting Hill και την Τζούλια Ρόμπερτς, στο Booking Hill και την Αναστασία Κορινθίου.

Από αριστερά η Γεωργία ο Βύρωνας και η κόρη της Αναστασίας Ζηνέτα Η κλασική πλέον αισθηματική κομεντί (βρετανικής παραγωγής του 1999) λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τη δημοφιλή Ελληνίδα συγγραφέα, όταν πήρε την απόφαση να δημιουργήσει στην Αθήνα, σε συνεργασία με τα παιδιά της, έναν χώρο που μοιάζει βγαλμένος από τις σελίδες κάποιου από τα best seller της.

Από τον Ηλία Μαραβέγια

DSC 942601

Το Booking Hill βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά, στη Δάφνη, και αποτελεί ξεχωριστό συνδυασμό ενημερωμένου βιβλιοπωλείου και χαλαρού cafe-bar, όπου γίνονται ποικίλες δράσεις. Οσο για την Αναστασία, γράφει τώρα πια αργά το βράδυ τις λογοτεχνικές ιστορίες της, αφού όλες τις υπόλοιπες ώρες βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι της σερβίροντας αρωματικούς καφέδες και ζεστές σοκολάτες.

για φ1 DSC 946801

«Πάει η γραφομηχανή, πάει και η πένα. Πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Τώρα σερβίρω!» λέει χαμογελώντας στην «Espresso» η συγγραφέας που έχει συνδέσει το όνομά της με μεγάλες επιτυχίες, όπως το μυθιστόρημα «Για την καρδιά ενός αγγέλου», που μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη. «Οταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν θα μεγάλωνα, η απάντηση που έδινα ήταν: “Μαμά και βιβλιοπώλης”. Μαμά έγινα τρεις φορές και τελικά έγινα και βιβλιοπώλης, σε έναν χώρο που είναι όμως και cafe-bar, αφού μαζί με τα παιδιά μου συνδυάσαμε ό,τι αγαπάμε. Εγώ αγαπώ πολύ τα βιβλία, η κόρη μου, η Ζηνέτα μου, που είναι barista, αγαπά τον καφέ και τη μυρωδιά του και ο γιος μου, ο Αντώνης μου, αγαπά τα κοκτέιλ, τη μουσική, το καλό κρασί. Ετσι, λοιπόν, βάλαμε και οι τρεις τις αγάπες μας και φτιάχτηκε αυτό το μέρος. Και είμαι πλέον μια μαμά βιβλιοπώλης πολύ πολύ ευτυχισμένη» συνεχίζει.

Ο γιος της Αναστασίας Αντώνης

Η απόφαση για τη δημιουργία του Booking Hill πάρθηκε έπειτα από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. «Έγιναν μαζικές απολύσεις στην εταιρία όπου δούλευα και εγώ το βρήκα αυτό σαν την απόλυτη ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Με άλλα λόγια, όταν κάτι συμβαίνει στη ζωή μας, ακόμη και αν φαίνεται εκείνη τη στιγμή καταστροφικό, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε να γίνει η ευκαιρία να πλησιάσουμε το όνειρό μας» σημειώνει η Αναστασία Κορινθίου, η οποία δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να μάθει την τέχνη του σερβιρίσματος. «Η αλήθεια είναι πως έριξα κάτω δύο τρεις δίσκους στην αρχή. Νομίζω συνέβη σε όλους μας, αλλά οι άνθρωποι εδώ, στη Δάφνη, μας αγάπησαν και μας στήριξαν από την αρχή. Δηλαδή, ακόμη και όταν έτρεμαν τα χέρια μου το πρώτο διάστημα και χυνόταν λίγο ο ελληνικός που πήγαινα, π.χ., στον γείτονά μας, τον κύριο Αντρέα, μου έλεγε: “Γούρι, κοπελιά, θα πάρω χρήματα”. Πάντως, μέσα σε μία εβδομάδα είχα γίνει πολύ καλή, απέκτησα άνεση στο σερβίρισμα. Πιάνω τον δίσκο με τα τρία δάχτυλα πλέον» αναφέρει.

To όνομα του μαγαζιού παραπέμπει στην ταινία «Notting Hill» με τον Χιου Γκραντ και την Τζούλια Ρόμπερτς. «Η έμπνευση είναι από εκεί, ξεκάθαρα! Είναι η αγαπημένη μου ταινία, έχω κλάψει χιλιάδες φορές με αυτήν, γιατί τελικά “I’ am just a girl standing in front of a boy, asking him to love her”, όπως λέει και η Τζούλια Ρόμπερτς. “And a cup of coffee”, προσθέτουμε εμείς. Εχουμε, μάλιστα, και το παγκάκι του Notting Hill απ’ έξω και ζητάμε από τον κόσμο να το σκαλίσει, να γράψει τα αρχικά του, να κάνει ό,τι θέλει. Δίνουμε ένα γράμμα σε όλους όταν φεύγουν από εδώ εξηγώντας γιατί εμπνευστήκαμε από το “Notting Hill”. Είναι μια ταινία στην οποία γεννιέται ένας έρωτας μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο κι εμείς πιστεύουμε ότι γεννιούνται έρωτες μέσα σε βιβλιοπωλεία, καφέ και μπαρ, γιατί όσο είναι εδώ ο κόσμος δεν πιάνει το κινητό στα χέρια του, συζητούν, διαβάζουν, χαλαρώνουν, κάνουν αγκαλιές. Επίσης, για κάποιον λόγο όλοι εδώ μιλούν χαμηλόφωνα, σαn να τους βγάζει ο χώρος αυτήν την ηρεμία. Δεν είναι οι ήχοι που ακούς σε ένα καφέ, αυτή η βαβούρα. Και κάτι άλλο που συμβαίνει και με συγκινεί είναι ότι βλέπω νέους να μιλάνε με τους μεγαλύτερους, παιδιά να πηγαίνουν στο διπλανό τραπέζι και να πιάνουν κουβέντα με τη γιαγιά ή τον παππού. Το βιβλίο ενώνει κοντά τους ανθρώπους και φέρνει αυτή την ησυχία που χρειαζόμαστε» μας λέει η συγγραφέας.

Το Booking Hill κρύβει, πάντως, και πολλές εκπλήξεις. «Με το που θα καθίσει ο επισκέπτης μας θα του πάμε τα fortune bookies μας – κατά το fortune cookies. Κάθε βράδυ η Γεωργία μας, που εμείς τη λέμε influencer μας, παίρνει βιβλία και διαλέγει προτάσεις από αυτά, τις οποίες γράφει σε χαρτάκια. Γεμίζουμε μια γυάλα και την πηγαίνουμε στον κόσμο. Ετσι o καθένας παίρνει ένα μήνυμα από τα βιβλία. Επίσης, εδώ μπορούν να διαβάσουν βιβλία, να αγοράσουν βιβλία (συνεργαζόμαστε με όλους τους εκδοτικούς οίκους), έχουμε δανειστική βιβλιοθήκη χωρίς καμία χρέωση, ενώ απ’ έξω υπάρχει και free βιβλιοθήκη, από την οποία χαρίζουμε ένα βιβλίο καθημερινά, το παίρνει όποιος θέλει, είναι δικό του» περιγράφει η Αναστασία Κορινθίου. «Εδώ όσοι έρχονται μπορούν να φωτογραφηθούν στα φτερά από σελίδες βιβλίων που έχουμε στον τοίχο, μπορούν να παίξουν μαζί μας επιτραπέζια, να παρακολουθήσουν τα live μας και τις θεατρικές μας παραστάσεις, μπορούν να γνωρίσουν την “παραμυθού” μας, που κάνει εντελώς δωρεάν δράσεις με τα παιδιά, μπορούν τώρα στις γιορτές να δουν… χιόνι στην Αθήνα (σ.σ.: υπάρχει ειδικός μηχανισμός έξω, στην είσοδο του καταστήματος), μπορούν να γνωρίσουν την ηθοποιό Χριστίνα Πάγκαλη, με την οποία συνεργαζόμαστε και γίνεται πότε “παπλωματού”, πότε “βασίλισσα του χιονιού”. Συμβαίνουν πολλά ξαφνικά και όμορφα εδώ» συμπληρώνει.

Χάρη στο Booking Hill η Αναστασία Κορινθίου άρχισε να γράφει ξανά, αυτή τη φορά μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν επιστρέφει στο σπίτι της έχοντας μια γλυκιά κούραση στο σώμα, αλλά με το πνεύμα ακούραστο να… τρέχει με χίλια. «Γράφω τα βράδια και έμπνευσή μου πια είναι οι νέοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει στο στέκι μας. Εχουμε ανοίξει δυόμισι μήνες τώρα και έρχονται απ’ όλη την Αθήνα εδώ, στη Δάφνη. Μας κάνουν κράτηση για να έρθουν να πιουν καφέ το Σαββατοκύριακο. Γράφω και πάλι χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Να σου πω την αλήθεια, είχα αρχίσει να χάνω την πίστη μου ότι ο χώρος του βιβλίου είναι συναρπαστικά μαγικός, είχε αρχίσει να μου φεύγει λίγο αυτή η “νεραϊδόσκονη”. Χάρη στην επαφή μου με τους ανθρώπους σε αυτό το μέρος ένιωσα πάλι την επιθυμία να αρχίσω να γράφω» εξομολογείται.

Πάντως, η μεγαλύτερη έκπληξη που έφερε στη ζωή της Αναστασίας η δημιουργία του Booking Hill ήταν η επανασύνδεσή της με τον πρώην σύζυγό της.

«Το Booking Hill το φτιάξαμε όλο μόνοι μας, εμείς ξύσαμε τα πατώματα, επιμεληθήκαμε τη διακόσμηση. Σαφώς μπήκαν και συνεργεία μέσα, αλλά ήμασταν κι εμείς εδώ, ήμασταν κοντά, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του. Κι επειδή ο πρώην σύζυγός μου είναι κατασκευαστής, ήρθε φυσικά να βοηθήσει τον γιο του, την κόρη του και εμένα. Και μέσα σε αυτό το Booking Hill – Notting Hill ξαναφούντωσε η σπίθα του έρωτα και είμαστε πάλι μαζί, έπειτα από κάποια χρόνια που περάσαμε χωριστά. Οπότε, λοιπόν, έχει και κάτι από τη μαγεία της ταινίας, αφού τελικά… είμαι ένα κορίτσι που στάθηκε μπροστά σε ένα αγόρι και του είπε σε αγαπώ» καταλήγει σαν άλλη ηρωίδα ρομαντικής κομεντί.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...