Η ιστορία της αντισύλληψης

Αναδρομή στις πιο αποκρουστικές και περίεργες μεθόδους που εφάρμοζαν στην αρχαιότητα αλλά και στον Μεσαίωνα

Αν η καθημερινή έννοια της λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού σάς κουράζει, φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν έπρεπε να πιείτε ένα ποτήρι αλκοόλ αναμειγμένο με όρχεις κάστορα ύστερα από κάθε ραντεβού. Και αυτό είναι το λιγότερο… Ο οργανισμός υγείας EngenderHealth ανέτρεξε στα βάθη της Ιστορίας και βρήκε τις πιο παράξενες, αποκρουστικές -και φυσικά αναποτελεσματικές- μεθόδους αντισύλληψης που έπρεπε να υπομείνουν οι γυναίκες για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη ανεπιθύμητη κύηση.

Μακράν η πιο τοξική μέθοδος πρόληψης εγκυμοσύνης εφαρμοζόταν στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι γυναίκες έπιναν νερό αναμειγμένο με μόλυβδο, ενώ οι Αιγύπτιες του 3051 π.Χ. χρησιμοποιούσαν ένα είδος «σπερμοκτόνου» από ακαθαρσίες κροκοδείλου αναμειγμένες με μέλι. Το αηδιαστικό αυτό μείγμα ευτυχώς δεν χρειαζόταν να το καταπιούν, αλλά να το επαλείψουν στον κόλπο τους πριν από την επαφή.
24r432rt 1Στη μεσαιωνική Ευρώπη, πάλι, οι γυναίκες πίστευαν ότι μπορούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη αν κρεμούσαν όρχεις νυφίτσας στα πόδια τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Γύρω στο 1800 η πιο δημοφιλής μέθοδος ήταν η εισαγωγή δαχτυλήθρας στον κόλπο, που υποτίθεται ότι λειτουργούσε ως διάφραγμα.

Οσον αφορά τα μέσα αντισύλληψης που χορηγούνταν από το στόμα, ο χυμός κρεμμυδιού ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Γαλλία του 1600, αλλά και ο συνδυασμός αλκοόλ και όρχεων κάστορα, που θεωρούνταν αποτελεσματικός στον Καναδά από το 1534 έως το 1760. Τέλος, μέχρι το 1960 οι Αμερικανίδες θεωρούσαν ότι το ανθρακικό αναψυκτικών τύπου cola μπορούσε να «ξεπλύνει» το σπέρμα από τον κόλπο μετά το σεξ.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ