Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Έμπνευση & έρωτας με φόντο τον Νείλο για την Ευγενία Νιάρχου

Η jetsetter, σχεδιάστρια κοσμημάτων και «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου...

Συγκλονιστική κατάθεση για τη φωτιά στο Μάτι: «Μας έδωσαν λάθος πτώμα»

Η ηρωική προσπάθεια της Ελισάβετ Σπυρίδη και του συζύγου της για να σώσουν τα εγγονάκια τους

Η «ασέβεια στους νεκρούς», η «θυσία» των παππούδων για να σώσουν τα εγγονάκια τους από τις φλόγες, αλλά και η «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι μάρτυρες μίλησαν για την πύρινη «κόλαση» που βίωσαν, για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και ζήτησαν για ακόμη μια φορά απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων.

mati

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, προκάλεσε η κατάθεση της μάρτυρος Βασιλικής Κούκλα, η οποία βρήκε τους γονείς της απανθρακωμένους στην κουζίνα του σπιτιού της. Η μάρτυρας κατήγγειλε στο δικαστήριο πως μετά την κηδεία των γονιών της δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που την έκανε να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. «Μετά την κηδεία με ενημέρωσαν ότι είχε δοθεί λάθος πτώμα και πως ο άνθρωπος που κηδέψαμε δεν ήταν ο πατέρας μου» είπε με δάκρυα στα μάτια η κυρία Κούκλα για να προσθέσει: «Το σοκ ήταν μεγάλο και ζήτησα από το γραφείο κηδειών να αναλάβει. Αλλά δυστυχώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση να δοθεί εισαγγελική οδηγία. Υπήρχε συγκάλυψη για να γίνει αλλαγή πτωμάτων χωρίς να κηδέψουμε τον πατέρα μου… Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλευρά μας για ευνόητους λόγους και η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο». Συνεχίζοντας την κατάθεσή της, η μάρτυρας με μεγάλη φόρτιση συμπλήρωσε: «Εκείνο το βράδυ το καθήκον ξεχάστηκε. Η ανθρωπιά δεν ήταν εκείΚανένας σεβασμός ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς σε όλη αυτή την τραγωδία».

Διευκρινίσεις

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η κυρία Κούκλα κατονόμασε τον άνθρωπο που της ζήτησε να δεχτεί εκταφή χωρίς εισαγγελική παραγγελία «για να μη μαθευτεί το λάθος». Η κατάθεση της μάρτυρος προκάλεσε το ενδιαφέρον του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε από την κυρία Κούκλα διευκρινίσεις και άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι μπορεί να ζητήσει περαιτέρω έρευνα για όσα η μάρτυρας αποκάλυψε στο ακροατήριο.

Τη δική τους συγκλονιστική ιστορία ξετύλιξαν στη συνέχεια στο δικαστήριο τα μέλη της οικογένειας Σπυρίδη. «Ηταν φρίκη, ήταν κόλαση» είπε στην κατάθεσή της η Ελισάβετ Σπυρίδη, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε μαζί με τον σύζυγό της για να σώσουν τα εγγόνια τους. Ομως ο σύζυγός της δεν άντεξε, καθώς έπειτα από 145 ημέρες νοσηλείας κατέληξε στην Εντατική. «Πήραμε τα παιδιά και αρχίσαμε να τρέχουμε προς τη θάλασσα. Είχαμε από ένα παιδί στην αγκαλιά μας για να τα προφυλάξουμε… Καήκαμε μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Μας πρόλαβε το θερμικό κύμα» είπε η μάρτυρας με λυγμούς, σημειώνοντας πως κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε ένα ξενοδοχείο και από εκεί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, καθώς όλοι τους είχαν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα. «Η έγνοια μου ήταν να πάω να σώσω τα παιδιά και τους γονείς μου.

papous

Με σταμάτησαν με τη βία να μην πάω γιατί μου έλεγαν ότι θα πεθάνω…» κατέθεσε στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης, γιος της μάρτυρος και πατέρας των παιδιών. «Ο πατέρας μου, όπως έμαθα, αρνήθηκε να μπει πρώτος στο ασθενοφόρο και ζήτησε να πάρουν τα παιδιά. Οι γιατροί δεν τον άκουσαν, καθώς η δική του κατάσταση ήταν πιο βαριά» είπε συγκινημένος ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Είδα τα παιδιά μου. Ηταν δύο μαύρα πράγματα, αλλά εγώ εκείνη την ώρα έβλεπα δύο αγγέλους. Μου αρκούσε που ήταν ζωντανά. Οι γονείς μου θυσιάστηκαν πραγματικά για να σώσουν τα παιδιά».

Στη δική της κατάθεση η Αικατερίνη Σπυρίδη, θεία των παιδιών, μίλησε για τις μαρτυρικές ώρες που έζησε ο πατέρας της μέσα στην Εντατική, αναζητώντας, όπως είπε, μέχρι και την τελευταία στιγμή το εγγόνι του. «Ηταν μαύρος. Μόνο τα μάτια του ξεχώριζαν. Ο πατέρας μου είχε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, φώναζε για να αντέξει τον πόνο» ανέφερε η μάρτυρας και μιλώντας για την κατάσταση της μητέρας της είπε: «Ηταν καμένη στα χέρια και τα πόδια. Ηταν ακινητοποιημένη. Επειτα από δύο μήνες κατάφερε να κινήσει το χέρι της για να μπορέσει να φάει λίγη κρέμα. Η μαμά μου βγήκε έπειτα από 2,5 μήνες από το νοσοκομείο για να μην κινδυνεύσει από τα μικρόβια. Χάσαμε τον πατέρα μου. Στην κηδεία του η μαμά μου ήταν σε καροτσάκι. Ηθελαν να τη συλλυπηθούν, να της πιάσουν το χέρι και εκείνη πονούσε. Η μόνη της παρηγοριά είναι ότι σώσανε τα παιδιά».

Η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «λυσσαλέα προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στο Μάτι, πρώτα από εκείνους που συμμετείχαν στην κακοπαιγμένη παράσταση ενώπιον των καμερών και προσπαθούσαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχουν νεκροί».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...