Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα γράμματα της Νταϊάνα στον εραστή της και το «διαζύγιο» Ουίλιαμ –...

Τρόμος πιάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην ιδέα ότι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει ξανασμίγει

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Instagramικά παιχνιδάκια για Μάστορα και Καληφώνη

Χωρισμός ή απλώς μια κρίση στη σχέση του ζευγαριού;...

«Σασμός»: O Μαθιός με την Βασιλική είναι έτοιμοι να μάθουν αν περιμένουν...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η πολυπόθητη στιγμή...

Ο συνάδελφος που θα πάντρευε τον ήρωα Ευστάθιο Τσιτλακίδη κρατούσε το ξίφος του στο τελευταίο «αντίο» στο Νευροκόπι Δράμας

Με το γαμπριάτικο κοστούμι του και με 1.000 κουφέτα και 1.000 τριαντάφυλλα «πέταξε» για πάντα

Με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε ήρωα που άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, οι οποίοι υπηρετούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία στο χωριό Γρανίτης, στο Νευροκόπι Δράμας, τον ηρωικό κυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom που συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

eustathios

  • Από τη Μαρία Μεϊμάρη

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο φίλος του αδικοχαμένου ήρωα των αιθέρων, που επρόκειτο να τον παντρέψει με την αρραβωνιαστικιά του Μαρία! Κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο συνάδελφος του 31χρονου, που θα γινόταν και κουμπάρος του αδικοχαμένου Ικάρου, προπορευόταν της νεκρώσιμης πομπής προς το κοιμητήριο κρατώντας το πηλήκιο και το ξίφος του ηρωικού σμηναγού! Τραγική φιγούρα στην κηδεία του άτυχου πιλότου ήταν, επίσης, η μητέρα του, η οποία μπήκε στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών υποβασταζόμενη από συγγενείς λίγο μετά τις 9.30, κοιτάζοντας στον ουρανό και ψιθυρίζοντας «ψηλά, ψηλά»! Μισή ώρα αργότερα έφτασε συντετριμμένη στον ναό, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία για τον αδικοχαμένο ήρωα των αιθέρων, η σύντροφός του Μαρία, η οποία κρατούσε στα χέρια της μια φωτογραφία της με τον αγαπημένο της Στάθη!

goneis 1
Οι γονείς του ήρωα πιλότου υποβασταζόμενοι από συγγενείς

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 11.30 όταν το φέρετρο με τη σορό του σμηναγού, το οποίο κρατούσαν φίλοι του από τη σχολή, πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και, υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων, της ιαχής «Αθάνατος» και πένθιμων ύμνων, οδηγήθηκε στην εκκλησία. Ο ήρωας σμηναγός, που ετοιμαζόταν να φτιάξει τη δική του οικογένεια τον Οκτώβριο, ήταν ντυμένος με το γαμπριάτικο κοστούμι του. Παράλληλα, σύμφωνα με το έθιμο που ισχύει στην περιοχή, μοιράστηκαν σε όσους παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία μπομπονιέρες με 1.000 κουφέτα και 1.000 τριαντάφυλλα, σε έναν διαφορετικό «γάμο» που έκανε και τους πιο ψύχραιμους να «λυγίσουν»!

mpompon

Ο επικήδειος

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο αδελφός του ήρωα πιλότου εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είσαι ο ήρωάς μας… Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος. Μας έδειξες τον δρόμο, εδώ, στο ακριτικό Νευροκόπι. Απέδειξες ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας». Επικήδειο διάβασε, επίσης, ένας φίλος του αδικοχαμένου 31χρονου. Η νεκρώσιμη πομπή προς το κοιμητήριο του Γρανίτη, όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τον Μακεδόνα «αϊτό», ήταν βουβή, με την οικογένεια και τους συγχωριανούς του να ακολουθούν το φέρετρο με τη σορό με σκυμμένα κεφάλια και μάτια πλημμυρισμένα δάκρυα!

koumparos

Το «παρών» στην κηδεία του Στάθη Τσιτλακίδη έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον τομεάρχη Αμυνας Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο. Ηδη από νωρίς το πρωί, χθες, το προαύλιο της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είχε κατακλυστεί με δεκάδες στεφάνια με λευκά λουλούδια. Ανάμεσά τους ξεχώριζε εκείνο της οικογένειας του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που σκοτώθηκε στις 12 Απριλίου του 2018, όταν το μοιραίο Mirage 2000-5 που κυβερνούσε συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

eustathios 1

Το χωριό Γρανίτης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Στάθης Τσιτλακίδης βυθίστηκε στο πένθος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Πριν από την κηδεία, με απόφαση του δημάρχου κηρύχτηκε τριήμερο πένθος, ώστε όλοι οι κάτοικοι να παρευρεθούν στο τελευταίο «αντίο» στον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας που έμελλε να γίνει το καμάρι του τόπου! Μια μέρα νωρίτερα είχε οδηγηθεί στην τελευταία «κατοικία» του, στο Πικέρνι Μαντινείας, ο δεύτερος χειριστής του F-4 Phantom, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση. Τιμώντας τους δύο ήρωες αεροπόρους το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων τούς απέδωσε τον ανώτατο βαθμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ονομάζοντάς τους αντιπτεράρχους.

Αντίο με τη φωτογραφία του αρραβωνιαστικού της

Ως άλλη ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας η αρραβωνιαστικιά του αδικοχαμένου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του μοιραίου F-4 Phantom, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, έδωσε το «παρών» στο τελευταίο κατευόδιο στον σύντροφό της, που έμελλε να προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους ήρωες των αιθέρων που έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος!

kopela

Με βήμα αργό και βλέμμα «χαμένο» στο κενό, η νεαρή κοπέλα, που ετοιμαζόταν να φορέσει νυφικό και να παντρευτεί τον καλό της, αλλά, αντ’ αυτού, ντύθηκε στα μαύρα και συνόδευσε τον αγαπημένο της στην τελευταία του «κατοικία», έφτασε υποβασταζόμενη από συγγενείς στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Γρανίτη Νευροκοπίου, στις 10.00, χθες. Η εικόνα της συντετριμμένης κοπέλας, η οποία κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της μια φωτογραφία της με τον πρόωρα χαμένο αρραβωνιαστικό της και πάσχιζε να ανέβει τα σκαλιά του ιερού ναού, όπου λίγη ώρα αργότερα θα ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία, έφερε δάκρυα σε όσους είδαν τη σπαρακτική σκηνή! Την ίδια συγκίνηση θα πρέπει να ένιωσαν όταν κράτησαν στα χέρια τους και την μπομπονιέρα με τα κουφέτα που θα μοίραζε το ερωτευμένο ζευγάρι στον γάμο του, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει σε λίγους μήνες, αλλά δεν πρόλαβε, γιατί η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

«Καλό ταξίδι, ήρωά μου»

Ρίγη ανατριχίλας προκάλεσε, τέλος, η αφιέρωση στο στεφάνι με το οποίο η αρραβωνιαστικιά του ηρωικού Ικάρου θέλησε να τον αποχαιρετήσει. Η κορδέλα έγραφε «Καλό ταξίδι, ήρωά μου. Η Μαρία σου»! Μία ημέρα νωρίτερα, μια άλλη κοπέλα, στην ίδια περίπου ηλικία με τη Μαρία, είχε συνοδεύσει τον ήρωα αγαπημένο της στην τελευταία του «κατοικία». Ο λόγος για τη Ζωή, σύντροφο του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος με τον 31χρονο Μακεδόνα «Ικαρο».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...