Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κυκλοφοριακά προβλήματα και διακοπές ρεύματος από τον χιονιά σε Εύβοια, Αττική

Κλειστά σήμερα σχολεία, δικαστήρια και καταστήματα! Τηλεργασία στο Δημόσιο

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» βρέθηκαν η Αττική, η Εύβοια και άλλες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω του χιονιού αλλά και της διακοπής ηλεκτροδότησης, ενώ επιχειρήσεις στήθηκαν για τη διάσωση περιηγητών στην Εύβοια και στον Κίσαβο.




Πούλμαν με 40 επιβάτες εγκλωβίστηκε στο καταφύγιο Δίρφυος στην Εύβοια. Οι περιηγητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με τα πόδια στη Στενή. Εξάλλου, εννέα εκδρομείς εγκλωβίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Κίσαβο κατά τη διάρκεια πεζοπορίας. Τα μέλη της ομάδας έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω χιονόπτωσης και είχαν εγκλωβιστεί στο παλαιό κτίριο του ΟΤΕ, σε μεγάλο υψόμετρο. Μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τη μεταφορά 3 ανδρών και 6 γυναικών.

Η «Μπάρμπαρα» έδειξε νωρίς τα… δόντια της, με τους ανέμους που έφταναν τοπικά τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από τη Θεσσαλονίκη προς νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Κυλλήνης – Ζακύνθου και Αρκίτσας – Αιδηψού. Η χιονόπτωση έγινε έντονη χθες το μεσημέρι, και για τον λόγο αυτόν εστάλησαν μηνύματα από το 112 στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, με αυστηρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους.




Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η Εύβοια, όπου, εκτός από τον χιονιά, παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετά χωριά. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα πιο σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται στα χωριά Αγία Αννα, Κερασιά, Αμάρυνθος, στους Ανδρογιάννους και στο Μίστρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει η περιοχή Μαυρόπουλο στο Μίστρο Ευβοίας, όπου μεταφέρθηκε γεννήτρια, καθώς στο χωριό υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι.

Στην Αττική παρουσιάστηκαν προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες λόγω της έντονης χιονόπτωσης, με πολλά λεωφορεία του ΟΟΣΑ να βγαίνουν εκτός λειτουργίας στα βόρεια του νομού, αλλά και στο ΚΤΕΛ Αττικής προς Ωρωπό – Αγίους Αποστόλους, Βίλια και Ερυθρές, ενώ λόγω πτώσης δέντρου προβλήματα παρουσιάστηκαν στον προαστιακό, στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες και Αθήνα – Χαλκίδα.

Εξαιτίας της χιονόστρωσης η Τροχαία Αττικής προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο, στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στον δρόμο για Πάρνηθα.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης έκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Στον νομό Λακωνίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Σκάλας – Γερακίου και στον νομό Μεσσηνίας απαιτούνταν αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης-παγετού στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο χλμ. έως το 40ό χλμ.

Εξάλλου, πάνω από 150 νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, στο πλαίσιο της απαγόρευσης που έθεσε σε ισχύ η Τροχαία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται σήμερα νέα υποτροπή με νέες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Αττική. Τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.



«Λουκέτο» μπήκε σήμερα στον δημόσιο τομέα, στα σχολεία, στα καταστήματα και τα δικαστήρια, στις περιοχές που έχουν πληγεί τις τελευταίες ώρες από την έντονη χιονόπτωση αλλά και από τον παγετό που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις.

Σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθύνει ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επισημαίνει δε την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, αλλά και την καταβολή του ημερομισθίου εφόσον ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ανωτέρας βίας.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα δικαστήρια στην Αττική, στη Βοιωτία και την Εύβοια, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Κλειστά είναι σήμερα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους δημάρχους. Κλειστοί είναι και όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής.

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε πως σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ύστερα από αποφάσεις δήμων ή Περιφερειών θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Για τον λόγο αυτόν έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, ώστε να σταλούν στους μαθητές οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν.

Εξάλλου, κλειστά είναι από το πρωί τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια και τη βορειοανατολική Αττική, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 6 σήμερα το απόγευμα τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.




Παράλληλα, απαγορεύονται από τις 6 το απόγευμα η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

«Survivor» Κεφαλά στα χιόνια

Mπορεί οι περισσότεροι να κλείστηκαν σπίτια τους λόγω της «Μπάρμπαρα», όμως η Χριστίνα Κεφαλά έδειξε στους ακολούθους της στο Instagram πως αψηφά κρύο και χιόνια!

kefala

Η πρώην παίκτρια του «Survivor» ανέβασε μια περσινή της φωτογραφία από την κακοκαιρία που είχε χτυπήσει την Αττική φορώντας εσώρουχα και τη γούνα της, έτσι για να τους φτιάξει το κέφι! Βέβαια, αν ταξιδέψει για το «Survivor All Star» στην Καραϊβική, δεν θα της χρειαστούν οι γούνες, αλλά μόνο τα μαγιό!

Oυρές για αντιολισθητικές αλυσίδες

Ανθρωποι της… τελευταίας στιγμής αποδείχθηκαν ακόμα μια φορά πολλοί Αθηναίοι οι οποίοι έσπευσαν το Σάββατο να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όχι μόνο λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, αλλά και εξαιτίας του προστίμου των 80 ευρώ.

Η ανακοίνωση των Αρχών πως είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες, με το πρόστιμο να φτάνει τα 80 ευρώ, κινητοποίησε τους οδηγούς λίγες ώρες πριν από την έλευση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Μάλιστα, όταν είδαν προχθές το πρωί αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους σε οχήματα, εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων έσπευσαν σε καταστήματα για να αγοράσουν αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστούν ουρές μέχρι έξω από τα καταστήματα πώλησης αντιολισθητικών μέσων, καθώς και σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Οι αλυσίδες εξαντλήθηκαν στα περισσότερα από τα καταστήματα, αλλά και σε βενζινάδικα.

Η αυξημένη ζήτηση φαίνεται πως οδήγησε και σε ανατιμήσεις. Τις πιο φθηνές αλυσίδες, που είναι πλαστικές και μίας χρήσης, μπορεί κανείς να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ. Οι χιονοκουβέρτες, που είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προστασίας των οχημάτων από τα χιόνια, κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ. Οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων κυμαίνονται από 30 έως 489 ευρώ. Ομως, λόγω της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων ημερών, οι φθηνές αλυσίδες πουλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να βρίσκουν μόνο τις ακριβότερες…

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και ανατιμήσεις. Μάλιστα, αλυσίδες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κόστιζαν 50 ευρώ έφτασαν να πωλούνται αντί 150 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...