Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

«Θαύμα» μέσα στα χαλάσματα! Νεογέννητο στη Συρία ανασύρθηκε ζωντανό

Τον θάνατο με τα μάτια τους είδαν οι Έλληνες, που βίωσαν στο πετσί τους τη μανία του Εγκέλαδου

Την ώρα που, έπειτα από μια νύχτα γεμάτη κραυγές, αγωνία και δάκρυα στις ισοπεδωμένες πόλεις, οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τον χρόνο και τα χιόνια για να βρεθούν επιζώντες από το θανατηφόρο χτύπημα του Εγκέλαδου, εν μέσω φόβων ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000, συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες που ξεπήδησαν μέσα από τα χαλάσματα.

seismos 1

Ενα μόλις δύο μηνών μωρό στη Συρία έγινε σύμβολο ελπίδας, καθώς ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια, κάνοντας πολλούς να μιλάνε για θαύμα. «Το θαύμα έχει το όνομα Μεχμέτ Τσινάρ» έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», αποκαλύπτοντας ότι ο μικρός Τσινάρ διασώθηκε από κτίριο που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Συρίας μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, από τους οποίους ο πρώτος ήταν 7,7 Ρίχτερ. Ενώ του προσφέρονταν οι πρώτες βοήθειες, τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν ζωντανούς από τα χαλάσματα και τους γονείς του. Στην ίδια επαρχία διασώθηκε επτάχρονος που είχε παραμείνει εγκλωβισμένος επί 20 ώρες.

Την ίδια ώρα, στο Χαλέπι της Συρίας μια έγκυος γυναίκα γεννούσε ενώ ήταν θαμμένη κάτω από τόνους από μπάζα. Οταν οι διασώστες αφαίρεσαν από πάνω της τα συντρίμμια βρέθηκαν μπροστά σε μια δραματική κατάσταση, καθώς διαπίστωσαν ότι το μωρό ήταν ζωντανό, αλλά η μητέρα του είχε πεθάνει μετά τον τοκετό. Στην απέναντι μεριά των συνόρων, στην Καχραμανμάρας της Τουρκίας, χαμόγελα αισιοδοξίας εμφανίστηκαν στα πρόσωπα των διασωστών όταν κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή μια 24χρονη από τα ερείπια όπου ήταν εγκλωβισμένη επί 27 ώρες.

moro

Τα δε social media κατακλύστηκαν από σοκαριστικά βίντεο που αναρτούσαν παγιδευμένοι στα χαλάσματα κτιρίων για να ζητήσουν βοήθεια. Σε δραματικό τόνο, δημοφιλής στην Τουρκία youtuber έκανε έκκληση κλαίγοντας για να τον σώσουν, ενώ σε άλλο βίντεο μια γυναίκα είχε την ψυχραιμία να καταγράψει τα ερείπια που την περιτριγύριζαν. «Κρατήσου, γιε μου, θα σε βγάλουμε έξω» ακούγεται να λέει πατέρας στον εγκλωβισμένο γιο του σε βίντεο, ενώ σε άλλο μια γυναίκα τηλεφωνεί στην αδερφή της έντρομη και της λέει «το ταβάνι είναι ακριβώς από πάνω μας».

Τον θάνατο με τα μάτια τους είδαν οι Ελληνες που βίωσαν στο πετσί τους τον σεισμό. «Από θαύμα ζω…» δήλωσε στο protothema.gr ο Αλέξης Παπαδάτος, που την ώρα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ βρισκόταν στον έκτο όροφο ξενοδοχείου του Ισκεντερούν στην Τουρκία. Κατάφερε να κατέβει τις σκάλες μέσα στο απόλυτο χάος και, όταν βγήκε από το ξενοδοχείο, είδε ότι τα διπλανά κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

seismos 2

Ο Νίκος Καρύδας, που βρίσκεται στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, ανέφερε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι έχει βρει καταφύγιο μέσα στο αυτοκίνητό του σε μια αλάνα. Οπως είπε, ο πρώτος μετασεισμός των 7,7 Ρίχτερ ήταν τόσο ισχυρός που, από την ταλάντωση που είχε το οδόστρωμα, ενώ οδηγούσε, ένιωσε σαν να ήταν πάνω στα κύματα της θάλασσας.

Βαρύ πένθος και για τον ηθοποιό Μπουράκ Χακί

O Mπουράκ Χακί, ο ηθοποιός που αγαπήσαμε μέσα από την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, ψάχνει στα συντρίμμια του σεισμού ξαδέρφια της κοπέλας του αλλά και φίλους του από ομάδα βόλεϊ.

mpourak
Μπουράκ Χακί

Συγκλονισμένος, ο γοητευτικός Τούρκος ηθοποιός μίλησε χθες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε πως ανάμεσα στα θύματα του σεισμού είναι και συγγενείς της συντρόφου του, ενώ αγνοούνται αρκετοί φίλοι του.

«Πολλοί άνθρωποι πέθαναν και αυτό που έμαθα είναι ότι το λιγότερο 3.000 κτίρια κατέρρευσαν. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός… Φυσικά λυπάμαι πάρα πολύ. Χάσαμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους, χάσαμε κάποιους φίλους. Τα ξαδέρφια της κοπέλας μου ζούσαν σε πόλεις που χτύπησε ο σεισμός και τους χάσαμε, είναι νεκροί» είπε αρχικά ο Μπουράκ Χακί και στη συνέχεια τόνισε:

«Υπάρχουν και κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες που ακόμα τις αναζητούν, όπως επίσης και μια ομάδα βόλεϊ. Είχα φίλους σε αυτές. Δεν είναι πολύ κοντινοί μου φίλοι, αλλά προσπαθούμε να τους βρούμε. Εχουμε κάποιες ομάδες στο WhatsApp με τις οποίες προσπαθούμε να βρούμε τις τοποθεσίες τους και να τις δώσουμε στην κυβέρνηση και στις ομάδες αναζήτησης. Οι ομάδες αυτές έχουν μια λίστα και προσπαθούν να τους ψάξουν όλους και να τους απεγκλωβίσουν».

Κλείνοντας, ο Μπουράκ Χακί ανέφερε: «Οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, κάποια αεροδρόμια έχουν προβλήματα. Είναι μια καταστροφή, μια μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορείς να φανταστείς… Οταν είσαι μακριά, δεν μπορείς να φανταστείς το μέγεθος της συμφοράς. Οταν συμβεί σε εσένα, τότε θα καταλάβεις. Χρειαζόμαστε περισσότερα ασφαλή κτίρια, χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο. Για παράδειγμα, για την Κωνσταντινούπολη περιμένουν μεγάλο σεισμό και η πόλη προετοιμάζεται γι’ αυτό. Αλλάζουν τα κτίρια. Η Κωνσταντινούπολη ανανεώνεται. Αλλά αυτές οι πόλεις της Ανατολίας δεν μπορώ να πω ότι είναι έτοιμες για έναν σεισμό».

Λέκκας: Το 1/5 της πόλης Χατάι έχει ισοπεδωθεί

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στην πόλη Χατάι στην Τουρκία, όπου οι Ελληνες διασώστες της ΕΜΑΚ έσωσαν έναν 50χρονο πατέρα δύο παιδιών και ένα εξάχρονο κοριτσάκι, ενώ δεν πρόλαβαν να σώσουν την επτάχρονη αδερφούλα της.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, επιχειρούσαν χθες στην πόλη Χατάι των 200.000 κατοίκων, που βρέθηκε στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού. Το 1/5 της πόλης έχει ισοπεδωθεί, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, και οι άνδρες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα συντρίμμια κτιρίων.

lekkas 1
Ο Ευθύμιος Λέκκας

Αρχικά κατάφεραν να ανασύρουν σώο έναν 50χρονο άνδρα, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν πολύωρες προσπάθειες για να σώσουν τα δύο κορίτσια μιας οικογένειας που ήταν εγκλωβισμένα επί 32 ώρες κάτω από τόνους μπάζων. Η φωνούλα της επτάχρονης Φατμά κινητοποίησε τους Ελληνες διασώστες, που επιχειρούσαν επί τρεις ώρες μέχρι να βγάλουν το κοριτσάκι από τα χαλάσματα.

Οπως είπε το κοριτσάκι, είχε παγιδευτεί το ένα χεράκι του και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Οι διασώστες απομάκρυναν μπάζα και άνοιξαν μια δίοδο σε βάθος επτά μέτρων προς το μέρος της 7χρονης. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της. Λίγο προτού βρεθεί στην αγκαλιά τους είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ σοκαρισμένους να ξεσπούν σε λυγμούς.

seismos 3

Ομως οι έμπειροι διασώστες δεν έχασαν το κουράγιο τους και συνέχισαν την επιχείρηση, ανασύροντας σώα την εξάχρονη αδερφή της Φατμά που είχε εγκλωβιστεί δίπλα της. Τα δάκρυα λύπης έγιναν δάκρυα χαράς, καθώς κατάφεραν και έσωσαν το δεύτερο κοριτσάκι.

Το παιδί μεταφέρθηκε από τα ερείπια με φορείο, με τους παρευρισκομένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Η επιχείρηση των Ελλήνων διασωστών συνεχίστηκε στο ίδιο κτίριο για τον απεγκλωβισμό μιας κοπέλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια. «Εχω κάνει μια αυτοψία σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες να εντοπιστούν και άλλοι άνθρωποι σε αυτή την πόλη» δήλωσε.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...