Κρήτη: Βυζαντινές δεξαμενές -κόσμημα

Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται εικόνες από ένα μοναδικό μνημείο που φιλοξενεί η γη του Ηρακλείου Κρήτης και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται εικόνες από ένα μοναδικό μνημείο που φιλοξενεί η γη του Ηρακλείου Κρήτης και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν. Δέκα μέτρα κάτω από την πλατεία του Αγίου Τίτου στέκουν ανέπαφες από τον χρόνο οι βυζαντινές δεξαμενές, που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική αρτιότητα και τη μυστηριακή ατμόσφαιρά τους.

Η εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας υπόγεια κατασκευή βρίσκεται κάτω από το παλιό εργοστάσιο του Παγοποιείου Μιστίλογλου και δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό. Με αφορμή εργασίες στο κτίριο, οι αρχαιολόγοι της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέβηκαν στις δεξαμενές για να τις καθαρίσουν και να τις συντηρήσουν. Αυτό που είδαν τους άφησε άφωνους: «Είναι ένας χώρος που διατηρείται πραγματικά άθικτος.

Σε εξαιρετική κατάσταση

Είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι εντυπωσιακός και λόγω της ποιότητας της κατασκευής του και λόγω του μεγέθους του. Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι υπάρχει αυτό το πράγμα κάτω από τα πόδια μας» δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» η προϊστάμενη της Εφορείας Βάσω Συθιακάκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δεξαμενές χρονολογούνται μετά το 961 μ.Χ. Αποτελούνται από πέντε θολοσκέπαστους χώρους και είναι κατασκευασμένες με οικοδομικά υλικά σε δεύτερη χρήση, με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς ρωμαϊκούς και ιωνικούς κίονες, παραστάδες παραθύρων, ακόμη και μια παλαιοχριστιανική κολόνα με έναν χαραγμένο σταυρό πάνω της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ