Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Στους δρόμους μαθητές, φοιτητές σε όλη τη χώρα διαδηλώνουν για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το «εξπρές» της διαμαρτυρίας μπήκε στις... ράγες και ζητάει να αποδοθούν ευθύνες (επιτέλους) στους ενόχους

«Μουδιασμένη» και συνάμα οργισμένη είναι η μαθητική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Τέμπη, με θύματα νέα παιδιά, φοιτητές. Από την πρώτη στιγμή οι μαθητές ανά την επικράτεια έδειξαν τη συμπαράστασή τους, συρρέοντας στα κέντρα αιμοδοσίας, ωστόσο δεν μένουν εκεί, αφού, με κύμα καταλήψεων και συγκεντρώσεων, προσπαθούν να εξωτερικεύσουν τον θυμό τους για τον άδικο χαμό των νέων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, πολλά σχολεία προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις ως κίνηση διαμαρτυρίας για την τραγωδία, ενώ πληθαίνουν οι εικόνες μαθητών που με όπλο την τσάντα τους σχηματίζουν τη φράση «Πάρε όταν φτάσεις», «Τέμπη», «Ποτέ Ξανά».

mpalonia

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας κάλεσαν χθες το πρωί τους νέους της πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωθέντες απαίτησαν να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες. Από τους Αγίους Αναργύρους και το Κερατσίνι ως το Μεσολόγγι, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης δεκάδες μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα μετά την τραγωδία. Με όπλο τις τσάντες τους σχημάτισαν τα δικά τους μηνύματα στο προαύλιο των σχολείων τους.

pano

Στην Πύλο μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου έγραψαν με τις τσάντες τους στο προαύλιο του σχολείου το σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις», φράση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέφρασαν, παράλληλα, την οργή τους για το δυστύχημα, με τη φράση «Οχι άλλα εγκλήματα». Στα σχολεία της Μεταμόρφωσης και της Καλλιθέας, επίσης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το δικό τους μήνυμα. Στο 2ο ΓΕ.Λ. Μεταμόρφωσης έγραψαν «Ηταν έγκλημα», ενώ στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας έγραψαν «Ποτέ ξανά – Τέμπη».

Συγκλονιστικό και το μήνυμα του 2ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, με τους μαθητές να σχηματίζουν με τις τσάντες τους τη λέξη «Εφτασες;». Μάλιστα, οι μαθητές έφτιαξαν και πανό στο οποίο έγραψαν «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία». Στη Λάρισα μαθητές του 7ου ΕΠΑ.Λ. στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλον και σχηματίζουν με τα σώματά τους το σήμα του πένθους, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το πολύνεκρο δυστύχημα. Επιπλέον έντεκα σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο Ηράκλειο Κρήτης από τους μαθητές, που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των ανθρώπων. «Λουκέτο» έβαλαν και οι μαθητές στο ΕΠΑ.Λ. και στο 2ο Λύκειο Ναυπάκτου. Η κατάληψη, όπως αναφέρουν οι μαθητές, δεν γίνεται για θέματα της σχολικής τους κοινότητας, αλλά προκειμένου να κινητοποιήσουν τον κόσμο απέναντι στην κρατική αδράνεια όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

mnimeio 1

Στο 4ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα από αυτά «Ηταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «Πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕ.Λ. Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «Αυτό που έγινε δεν θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι». Παράλληλα, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα σιωπηρή διαμαρτυρία. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας, με σχετική της δημοσίευση, κάλεσε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.

mnimeio

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας εκφράζει «τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα καλά οι τραυματίες». Η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειές τους». Κρατώντας μαύρα μπαλόνια, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία έξω από τη Βουλή και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν και την Πέμπτη, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κεριά και λουλούδια στα δικαστήρια Λάρισας, στη μνήμη των θυμάτων

Η πρωτοφανής τραγωδία στα Τέμπη, με θύματα κυρίως νέα παιδιά, έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο στο πανελλήνιο, με πλήθος κόσμου να συρρέει σε κεντρικά σημεία πόλεων και να αφήνει λουλούδια και κεριά στη μνήμη τους. Το βράδυ της Πέμπτης πολίτες της Λάρισας συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της πόλης και ανάψαν κεράκια. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου άφησαν λουλούδια πάνω στις γραμμές.

keria

Η ασταμάτητη βροχή δεν εμπόδισε μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Ροδόπολης και κατοίκους της περιοχής να αφήσουν λουλούδια και αναμμένα κεριά στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού Ροδόπολης για τις ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη.

keria 1

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στον σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και να διαμαρτυρηθεί. Ανάμεσά τους ακαδημαϊκοί, εργαστηριακό και τεχνολογικό προσωπικό, και διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαζί με εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι κρατούσαν στο χέρι από ένα λουλούδι ή ένα κερί.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...