Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης αποκάλυψε ότι ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων γίνεται από… απόσταση

«Από τα 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 25.000! Με αυτούς τους ρυθμούς οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σε 80 χρόνια»

Η καταγγελία-βόμβα του καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη για τον αναποτελεσματικό τρόπο που γίνονται οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολεία και δημόσια κτίρια προκαλεί ανησυχία την ώρα που η κοινή γνώμη δεν έχει ξεπεράσει την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, που ήταν αποτέλεσμα επιπόλαιων χειρισμών από εργαζομένους και αρμόδιους κρατικούς φορείς.

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Ο κ. Καρύδης, σχολιάζοντας την έναρξη του προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια της χώρας που εξήγγειλε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποκάλυψε ότι η διαδικασία γίνεται συχνά -άκουσον άκουσον!- εξ αποστάσεως!

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής είπε ότι οι έλεγχοι σε χιλιάδες κτίρια «πρέπει να γίνουν σωστά», καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έλεγχοι γίνονται από απόσταση. «Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

karydis
Παναγιώτης Καρύδης

Ο ίδιος εν συνεχεία μίλησε για αβελτηρία, καθώς, όπως υποστήριξε, «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Ετσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν». Ο κ. Καρύδης σημείωσε πως «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000-80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000-25.000, δηλαδή περίπου το 1/4 των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια».

Παράλληλα, είπε πως οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση». Ανέφερε πως «οι έλεγχοι που θα γίνουν δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας, που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών». Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας εξήγησε ότι στο παρελθόν οι έλεγχοι γίνονταν αν το επιθυμούσε κάθε φορέας και όχι υποχρεωτικά.

«Από το 2002 είχε αρχίσει ο προσεισμικός έλεγχος κρίσιμων γενικά υπηρεσιών, αλλά είχε έναν χαρακτήρα προαιρετικό. Κάθε φορέας, εάν ήθελε, ζητούσε να γίνει έλεγχος παρά τις εκκλήσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Αν δεν ήθελε, δεν τον έκανε. Τώρα πια οι έλεγχοι αυτοί γίνονται υποχρεωτικοί» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των κτιρίων που έχουν πρόβλημα.

«Είμαστε… ώριμοι»

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το μέτρο. «Ετσι είμαστε ώριμοι πια να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα των ελέγχων. Κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο, κάθε δημόσια υπηρεσία, το κτίριο που έχει μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να ελεγχθεί και να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και, αν απαιτηθεί, ο δευτεροβάθμιος».

lekkas
Ευθύμης Λέκκας

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ΤΕΕ θα ορίσει εξειδικευμένους μηχανικούς στα θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας, θα τους εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ και στη συνέχεια θα προβούν σε ταχύ πρωτοβάθμιο έλεγχο που μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες. «Εάν τα κτίρια αυτά δεν πληρούν τους όρους της οπτικής αναγνώρισης, δηλαδή δεν είναι αντισεισμικά, τότε θα πάμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο, όπου υπάρχουν έτοιμοι κανονισμοί για τις ενισχύσεις των κτιρίων». Οπως επισήμανε, ο αρχικός έλεγχος αφορά 35.000-40.000 κτίρια από το σύνολο των 80.000 που ανήκουν στο Δημόσιο.

«Θα αρχίσουμε από τα κτίρια κρίσιμων υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες που δέχονται κόσμο) και στη συνέχεια θα πάμε σε άλλα κτίρια. Ολα αυτά τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικό τρόπο για να γίνει μια αποτίμηση του δομικού ιστού στη χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...