Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Η απάντηση της Σάττι στους haters

Τη στιγμή που το ελληνικό «Ζάρι» της Eurovision ανεβαίνει...

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από...

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής...

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Τραγωδία στα Τέμπη: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τους τρεις νεαρούς ήρωες

Βραβείο για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς

Βραβείο για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς που επέδειξαν τις δραματικές στιγμές της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη θα δοθεί σε τρεις νεαρούς που επέβαιναν στο μοιραίο Intercity 62 και έσπευσαν να σώσουν τους συνεπιβάτες τους από τα συντρίμμια, τη στιγμή που κατάλαβαν ότι είναι αρτιμελείς.

treno kentriki

Πρόκειται για τους Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και Αγγελο Τσιαμούρα, που, όπως σημειώνει η Ακαδημία Αθηνών στη σχετική ανακοίνωσή της, «επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023».

syntrimia

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19.00, θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας η πανηγυρική συνεδρία για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, όπου, μεταξύ άλλων, θα απονεμηθεί το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ ́ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας «στους τρεις νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity».

treno4586

«Διευκρινίζεται ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επιτόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος» συμπληρώνει η Ακαδημία Αθηνών.

klapsis
Κλάψης

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι 3, στη θέση 54. Ταξίδευε φορώντας ένα κίτρινο φούτερ. Αυτό θυμόταν η 25χρονη Ευγενία, η οποία καθόταν δίπλα του και ήταν ένα από τα άτομα που βοήθησε να βγουν έξω. Η κοπέλα τον αναζητούσε μέσω social media για να τον ευχαριστήσει και να του εκφράσει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη. «Πάτα πάνω μου για να βγεις» της είπε.

andreas
Αλικανιώτης

Ο 20χρονος φοιτητής Ανδρέας Αλικανιώτης επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Μετά τη σύγκρουση, και ενώ είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, έσπασε το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον άλλους 10 επιβάτες. «Εκανα αυτό που ένιωθα ως άνθρωπος» ανέφερε ο νεαρός.

tsiamouras
Τσιαμούρας

Σύγχρονος ήρωας είναι και ο 18χρονος Αγγελος Τσιαμούρας, επιβάτης του έκτου βαγονιού, που βοήθησε περισσότερα από 15 άτομα. «Ημουν στο βαγόνι 6 και δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει σύγκρουση. Είδα μια γιαγιά που είχε κόψει το φρύδι της και μετά άκουγα φωνές. Εγώ τη βοήθησα και άλλοι ήθελαν απλά να πάρουν τα πράγματα και να φύγουν. Μετά πήγα στα μπροστινά βαγόνια, φώναζα αν ήταν κανείς εκεί» περιέγραψε ο νεαρός φοιτητής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Το θέμα είναι να μην ξεχάσουμε, γιατί έχουμε αυτή την τάση. Αυτό δεν ήταν ένα απλό λάθος, αλλά ένα έγκλημα!»

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Βικτώρια προσπαθεί να κρύψει την ταραχή

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...