Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: O Μαθιός με την Βασιλική είναι έτοιμοι να μάθουν αν περιμένουν...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η πολυπόθητη στιγμή...

Παύλος Κυριάκης: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας chef παίζει μεγάλη… μπάλα στην Κρήτη

Όταν ο Μύρων και η Έλενα Τουπογιάννη κατέληξαν στο...

Η θρυλική Καίτη Γκρέυ πήρε εξιτήριο έπειτα από έναν μήνα στην Εντατική

Εξιτήριο για το σπίτι της, έπειτα από σχεδόν έναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 19 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Παρόλο που δεν θα λύσετε οριστικά κάποια σημαντικά...

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής έκλεισε το Κέντρο στην Καλλιθέα

Νέα βόμβα στην «Espresso» από μητέρα παιδιού! Οι απειλές από τους υπευθύνους του κέντρου και το ξύλο στον μικρό από τον... ηλεκτρολόγο

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τα μαρτύρια που υφίσταντο καθημερινά δεκάδες παιδάκια ΑμεΑ στα χέρια των υπευθύνων του «αμαρτωλού» Κέντρου Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα, αλλά και τις βαρύτατες παρατυπίες στη λειτουργία του, η Περιφέρεια Αττικής σφράγισε τον χώρο, ενώ επέβαλε και το ανώτατο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ!

kallithea1 1

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έδωσε αμελλητί εντολή στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Θεοδωρόπουλο να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, έπειτα από τις δεκάδες καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και της «Espresso», που επικεντρώνονταν στις σοβαρότατες παραλείψεις και στην εγκληματική αδιαφορία της ιδιοκτήτριας και των υπαλλήλων του κέντρου-κολαστηρίου. Είχε προηγηθεί, εξάλλου, η ανάρτηση της γραμματέως του 4ΑΜΕΑ Νένας Χρονοπούλου, στην οποία η ηθοποιός αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο αδιανόητο περιστατικό με το 11χρονο αγοράκι, το οποίο διέφυγε της προσοχής του προσωπικού, ανέβηκε σε περβάζι και περπατούσε τρεις ορόφους πάνω από το έδαφος (!), και παράλληλα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ίσως βρεθούμε μπροστά σε μία νέα τραγωδία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα!

kallithea 1

«Το τρένο των παιδιών με αναπηρία είναι σε θανατηφόρα διαδρομή. Σας παρακαλούμε, μην περιμένετε να θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά. Ενα ακόμα “τρένο”, γεμάτο παιδιά ΑμεΑ αυτή τη φορά, καθοδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο…» ανέφερε η κυρία Χρονοπούλου, που και η ίδια είναι περήφανη μητέρα ενός παιδιού ΑμεΑ, του Χρήστου. Σε άλλο σημείο της ανάρτησής της τόνιζε: «Στο συγκεκριμένο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών πηγαίνουν 60 παιδιά ταυτόχρονα, δηλαδή ενώ είναι Κέντρο Ειδικών Θεραπειών λειτουργεί παρανόμως ως κέντρο ημέρας. Δυστυχώς, και στα ΑμεΑ το σύστημα ευνοεί τους παρανόμους. Η ατιμωρησία όλων αυτών των επικίνδυνων ανθρώπων στον χώρο της αναπηρίας είναι το μεγάλο τους προσόν. Ζητάμε υπεύθυνα μία απάντηση από κάθε αρμόδιο φορέα, εάν σκοτωθεί ένα παιδί (χθες γλίτωσε από την ευαισθησία των γειτόνων) ποιος θα πάρει την ευθύνη;»

Η Νένα Χρονοπούλου

Μετά την εντολή του περιφερειάρχη, άμεσα έφτασαν στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών της Καλλιθέας οι αρμόδιοι κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Νοτίου Τομέα. Από το πόρισμα των ελέγχων προέκυψε σειρά παρατυπιών, με σημαντικότερη την παραπλάνηση των Αρχών και των πολιτών, καθώς τεχνηέντως η δομή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών», ενώ λειτουργεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, με βασικό στόχο την αποφυγή της διαδικασίας αδειοδότησης και των ελέγχων. Παράλληλα, από την αυτοψία που έγινε προέκυψε ότι το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών-κολαστήριο στην Καλλιθέα παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ότι φιλοξενεί 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση, ηλικίας από 4 έως 20 ετών, και ότι -εν τοις πράγμασι- παρέχει υπηρεσίες ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Ολα τα παραπάνω, δε, είναι κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 2345/95, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

amea21

Ως αποτέλεσμα, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα προχώρησε αυθημερόν στην έκδοση απόφασης για τη σφράγιση της δομής, με βάση και το υπηρεσιακό σημείωμα και την έκθεση αυτοψίας των κοινωνικών συμβούλων της υπηρεσίας. Παράλληλα, επιβλήθηκε σε βάρος των υπευθύνων του κέντρου το ανώτατο προβλεπόμενο από το οικείο νομοθετικό πλαίσιο διοικητικό πρόστιμο των 60.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να αδειοδοτούν Κέντρα Ειδικών Θεραπειών.

«Το παιδί ερχόταν και ήταν μέσα στη βρoμιά»

Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες γονέων παιδιών ΑμεΑ, τα οποία παρακολουθούσαν συνεδρίες στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών-κολαστήριο, που σφραγίστηκε με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για όσα τραυματικά βίωσαν στα χέρια των δήθεν φροντιστών τους!

Οπως είπε στην «Espresso» μία μητέρα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της όταν μια νύχτα το παιδί της επέστρεψε ταραγμένο στο σπίτι και της αποκάλυψε ότι ο αδελφός της δεύτερης υπεύθυνης του κέντρου το χτύπησε και το έπιασε από τον λαιμό!

kallithea6

«Το παιδί πήγαινε επί τρία χρόνια στο συγκεκριμένο κέντρο. Ολο αυτό το διάστημα επέστρεφε στο σπίτι με νεύρα και εκνευρισμό. Οταν τον ρωτούσα πώς πέρασε, μου απαντούσε “σκάσε, βούλωσ’ το”! Επίσης, όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε δει εξέλιξη στο παιδί. Γυρνούσε μες στη βρομιά, δεν υπήρχε καθαριότητα πουθενά, υπήρχε ένα “τσουβάλιασμα” του τύπου… καθόμαστε όπου να ‘ναι και κάνουμε ό,τι να ‘ναι» είπε αρχικά η μητέρα του 15χρονου -σήμερα- αγοριού, που έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Παράλληλα, επιβεβαίωσε όσα είπαν στην εφημερίδα άλλες μητέρες για τις «πονηρές» μεθόδους που χρησιμοποιούσαν η ιδιοκτήτρια, η συνέταιρός της και οι εργαζόμενοι του κέντρου για να ξεγελούν τους γονείς και να τους καθησυχάζουν ότι όλα είναι καλά: «Τραβούσαν τα παιδιά φωτογραφίες που γελούσαν και οι γονείς έλεγαν “τι ωραία που περνούν τα παιδιά. Κάνουν καλή δουλειά!” Ομως, ήταν όλα μυθοπλασία!» είπε, και αμέσως μετά περιέγραψε πότε ήρθε και το… κερασάκι στην τούρτα!

kallithea2

«Ο γιος μας μάς έλεγε “με χτυπάει ο Γ…, με χτυπάει ο Γ…”. Να σημειώσω ότι ο Γ. ήταν ο αδελφός της δεύτερης υπεύθυνης του κέντρου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με θεραπευτή, ήταν ηλεκτρολόγος που βοηθούσε γιατί δεν είχαν προσωπικό. Εγώ τους έπαιρνα τηλέφωνο και μου απαντούσαν “μπορεί να χτυπάει το ένα παιδί το άλλο, γιατί έτσι είναι ο αυτισμός”. Δεν είναι, όμως, έτσι ο αυτισμός…» τόνισε η μητέρα του 15χρονου αγοριού και πρόσθεσε: «Ενα βράδυ, κατά τις 9, ο άντρας μου κατέβηκε να πάρει το παιδί από το πούλμαν και εκείνο τού είπε “πάλι με βάρεσε ο Γ., εδώ στο χέρι και στον λαιμό”. Προφανώς, ο… (σ.σ.: αναφέρει όνομα παιδιού) μιλούσε και ενοχλούσε τον κύριο Γ… Απ’ ό,τι μάθαμε αργότερα, είχε πιάσει το παιδί από το χέρι και από τον λαιμό και το έσφιγγε, γιατί είχε και σημάδι!

kallithea5

Εγινε ένας διαπληκτισμός με φωνές και κατόπιν έστειλα μήνυμα στην ιδιοκτήτρια ότι σταματάμε τη συνεργασία μας». Σύμφωνα με την ίδια, έπειτα από αυτό το περιστατικό άρχισαν οι απειλές από τους υπευθύνους του κέντρου: «Μας έλεγαν “αντί να ζητήσετε συγγνώμη που φώναζε ο σύζυγος, θέλετε να σταματήσετε; Εχετε και παράπονο; Θα σας κάνουμε καταγγελία στο Χαμόγελο του Παιδιού για κακοποίηση του πατέρα και θα σας πάρουμε τον γιο σας. Κοιτάξτε να βρείτε έναν καλό δικηγόρο”! Ολα αυτά έχουν κατατεθεί στη ΓΑΔΑ. Και τα μηνύματα με τις απειλές τα έχουμε προσκομίσει, όλα είναι καταγεγραμμένα» ανέφερε η μητέρα, συμπληρώνοντας πως δεν έγινε το παραμικρό, παρόλο που η καταγγελία έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο! «Το παιδί είναι πλέον καλύτερα.

Αλλος άνθρωπος! Απλώς, δεν θέλει να μιλάμε γι’ αυτό! Νιώθω δικαίωση για το ότι δεν θα λειτουργήσει ξανά το κέντρο και δεν θα κινδυνέψουν άλλα παιδιά. Το παιδί στο περβάζι από θαύμα ζει!» κατέληξε φορτισμένη συναισθηματικά.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...