Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παύλος Κυριάκης: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας chef παίζει μεγάλη… μπάλα στην Κρήτη

Όταν ο Μύρων και η Έλενα Τουπογιάννη κατέληξαν στο...

Η θρυλική Καίτη Γκρέυ πήρε εξιτήριο έπειτα από έναν μήνα στην Εντατική

Εξιτήριο για το σπίτι της, έπειτα από σχεδόν έναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 19 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Παρόλο που δεν θα λύσετε οριστικά κάποια σημαντικά...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Χειροπέδες σε Πακιστανούς τρομοκράτες που ετοίμαζαν «σφαγή» Εβραίων στην Ελλάδα

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη τους ενώ τις επόμενες μέρες θα «χτυπούσαν» εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή

Εκατόμβη θυμάτων σε εστιατόριο που λειτουργούσε και ως εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας σχεδίαζε δίκτυο τρομοκρατών, που εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνη επιχείρηση της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέλαβαν δύο Πακιστανούς ηλικίας 27 και 29 ετών, οι οποίοι φέρονται ως μέλη δικτύου που τους στρατολόγησε για να πνίξουν στο αίμα εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή.

Οι δύο τρομοκράτες είχαν μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας από τον Νοέμβριο του 2022, όταν στελέχη της ΕΥΠ άρχισαν να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα και τις κινήσεις τους. Οι δύο Πακιστανοί φέρεται ότι ελάμβαναν εντολές από 30χρονο ομοεθνή τους που βρίσκεται στον Ιράν και δρούσε ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Ο άνδρας αυτός φέρεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του ιρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανατίναζαν με εκρηκτικά το εβραϊκό εστιατόριο, σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες Εβραίους.

Η επίθεση θα πραγματοποιούνταν με εύφλεκτο αέριο ή εκρηκτική ύλη και στη συνέχεια επρόκειτο να επιτεθούν στους στόχους και με όπλα. Εξάλλου, είχαν συνομιλίες για τη δολοφονία και άλλων Ισραηλινών στόχων, για τις οποίες οι δύο συλληφθέντες θα ελάμβαναν αμοιβή 15.000 για κάθε νεκρό. Το χτύπημα στο εστιατόριο που θα φιλοξενούσε την εβραϊκή συναγωγή είχε προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτόν είχε σημάνει συναγερμός τις τελευταίες 10 ημέρες στις αστυνομικές Αρχές, που φρουρούσαν όλους τους πιθανούς εβραϊκούς στόχους.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί στην πρεσβεία του Ισραήλ, σε κτίρια όπου στεγάζονται εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων, καθώς και σε εστιατόρια όπου τρώνε Ισραηλινοί επιχειρηματίες και διπλωμάτες. Με βάση τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει και επεξεργαστεί η ΕΥΠ, είχαν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο αλλά και στη Ζάκυνθο, όπου ζούσαν και συνελήφθησαν οι δύο Πακιστανοί.

Οπως προέκυψε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι τρομοκράτες είχαν στόχο όχι μόνο τον θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Τους δύο Πακιστανούς «καίνε» συνομιλίες που είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο συνεργό τους στο εξωτερικό, ο οποίος μάλιστα τους ανέφερε κάθε φορά πόσο σημαντικά ήταν τα χτυπήματα, λέγοντάς τους «γιατί καθυστερείτε; Προχωρήστε γρήγορα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο των όπλων ή των αερίων».

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή, καθώς θεωρείται κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας. Για τον λόγο αυτόν είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες για την υλοποίηση του πλήγματος.

Οι δύο Πακιστανοί είχαν κάνει πολλές φορές κάτοψη χώρου, είχαν φωτογραφίσει το εστιατόριο και συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν στοχοποιήσει. Για την εκτέλεση του τρομοκρατικού χτυπήματος αναζητούσαν και άλλους συνεργούς.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για το κακούργημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και το πλημμέλημα της πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρεται ότι έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Πακιστανός συμπατριώτης τους, από τον οποίο ελάμβαναν εντολές, δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται. Οι δύο συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν μεθαύριο, Παρασκευή, σε τακτικό ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί έχουν καταγωγή από το Ιράν, απ’ όπου εκτιμάται πως έπαιρναν οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί πως δίκτυα τρομοκρατών με… έδρα το Ιράν είχαν εξαρθρωθεί πριν από μήνες στην Τουρκία και την Κύπρο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, στόχοι ήταν Ισραηλινοί. Πάντως, η κυβέρνηση του Ιράν είχε διαψεύσει την εμπλοκή της στις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σχολιάζοντας τη σύλληψη των δύο επίδοξων τρομοκρατών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε σε ανάρτηση του στα social media: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους για όλους τους Ελληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Βέβαια, ο υπουργός δεν αναφέρει τίποτα για τη… διαβολική σύμπτωση της δημοσιοποίησης της υπόθεσης των Πακιστανών τρομοκρατών χθες, ανήμερα της ανακοίνωσης των εθνικών εκλογών στη χώρα και εν μέσω του σκανδάλου υποκλοπών από την ΕΥΠ με τις… ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...