Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Πολλά τα ερωτήματα μετά τη σύλληψη των δύο ατόμων που ετοίμαζαν χτύπημα με στόχο εβραϊκό εστιατόριο

Ο ερασιτεχνικός τρόπος δράσης τους, η παράνομη παραμονή τους στην Ελλάδα και η διάψευση των Ιρανών για τον «εγκέφαλο»

Πυκνώνει το μυστήριο αλλά και τα ερωτήματα για το τρομοκρατικό χτύπημα που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ετοίμαζαν Πακιστανοί με στόχο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Πέραν του ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός πως όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν παραπέμπουν σε δράση οργανωμένης ομάδας. Θυμίζουν μάλλον κάτι εντελώς ερασιτεχνικό και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι δράστες πιθανόν να συζητούσαν για ένα χτύπημα ή να το σχεδίαζαν επί χάρτου, απείχαν όμως πολύ από την πραγματοποίησή του.

evraiko estiatorio

Εν ολίγοις, η εικόνα που αρχικώς μεταφέρθηκε από τις ελληνικές Αρχές για τρομοκρατική επίθεση, που αποφεύχθη την τελευταία στιγμή, μοιάζουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον υπερβολικές. Επιπρόσθετα, δεν έχουν βρεθεί στην κατοχή των δύο συλληφθέντων όπλα ή εκρηκτικά, οι ίδιοι ήταν παράνομοι μετανάστες επί χρόνια, παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τους εγκεφάλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, και διέμεναν πολύ μακριά από τον στόχο: Ο 27χρονος Χαϊντέρ στον Λαγανά Ζακύνθου και ο 29χρονος Χουσεΐν στη Σκάλα Λακωνίας. Τι χτύπημα θα οργάνωναν, άραγε, από εκεί;

Ο 27χρονος Χαϊντέρ

Την υπόθεση περιπλέκει και ανακοίνωση της πρεσβείας του Ιράν (με όποια αξία μπορεί να έχει κάτι τέτοιο), σύμφωνα με την οποία διαψεύδεται οποιαδήποτε εμπλοκή και γίνεται λόγος για «κατασκευασμένα σενάρια». Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Χαϊντέρ φέρεται ότι είχε αρχηγικό ρόλο, συντονίζοντας την ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τον 29χρονο και άλλα τρία άτομα, που παραμένουν μέχρι στιγμής ασύλληπτα. Ο 27χρονος και ο 29χρονος, ο οποίοι βρίσκονταν παράνομα στη χώρα τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, απασχολούνταν σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ, όταν έρχονταν στην Αθήνα, έμεναν σε καταυλισμό στα Λιόσια.

Ο… κυνηγός Χουσεΐν

Οι δύο δράστες συνελήφθησαν στην Ομόνοια έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ έγιναν… φύλλο και φτερό τα σπίτια τους στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη. Εκεί έμεναν μαζί με άλλους ομοεθνείς τους, οι οποίοι εργάζονται σε χωράφια ή σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Οπως μεταδίδουν εβραϊκά ΜΜΕ, αυτήν την περίοδο το εστιατόριο στου Ψυρρή συγκεντρώνει πλήθος Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες, εν όψει του Σέντερ (Seder), του παραδοσιακού δείπνου για το εβραϊκό Πάσχα, που φέτος αρχίζει την Τετάρτη 5 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει την Πέμπτη 13 Απριλίου (το βράδυ). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε εκδοθεί ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Ισραηλινούς εν όψει του εβραϊκού Πάσχα για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η έρευνα των αστυνομικών επικεντρώνεται στο διαμέρισμα-γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο περνούσαν πολύ χρόνο οι δύο συλληφθέντες. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν τις επαφές που είχαν οι δύο Πακιστανοί με λαθρεμπόρους όπλων από τον χώρο του ποινικού εγκλήματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο οπλισμός ή τα εκρηκτικά που υποτίθεται θα χρησιμοποιούσαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Αστυνομίας έχουν μπει 10 κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρέθηκαν στη θεωρούμενη ως γιάφκα αλλά και στα σπίτια τους.

Το σπίτι του Χαϊντέρ στον Λαγανά Ζακύνθου

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι ένας 30χρονος από την Τεχεράνη ήταν ο εγκέφαλος. Αυτός έδινε τις οδηγίες και κατευθύνσεις στους δύο Πακιστανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν και αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν για το κακούργημα της συγκρότησης και της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Με βάση τις επικοινωνίες που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί, ο 30χρονος είχε στείλει στους δύο συλληφθέντες φωτογραφία και στίγμα του εβραϊκού εστιατορίου στου Ψυρρή.

Το σπίτι του Χουσεΐν στη Σκάλα Λακωνίας

Το «ευχαριστώ» του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τις ευχαριστίες του στις Eλληνικές Αρχές που απέτρεψαν το τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκούς στόχους εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναφέρεται και στη βοήθεια που παρείχε η ισραηλινή Μοσάντ.

ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Η υπόθεση που αποκαλύφτηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές «για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων».

Ανακουφισμένοι δήλωσαν μετά το πρώτο σοκ και οι υπεύθυνοι του εβραϊκού εστιατορίου Gostijo Kosher Restaurant, το οποίο φέρεται ότι είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Πακιστανών τρομοκρατών, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Δόξα τω Θεώ είμαστε ασφαλείς και ευγνώμονες για την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια. Θα θέλαμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές Αρχές που φροντίζουν πάντοτε για την ασφάλειά μας» αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι του εστιατορίου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αισώπου 10.

tromokrates kentriki 1

«Αρχικά ενημερωθήκαμε για τα γεγονότα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στον χώρο μας διαρκώς λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που συστήνουν οι αρμόδιες Αρχές για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών. Είθε η ειρήνη και η ασφάλεια να επικρατήσουν σε όλη την ανθρωπότητα» συμπληρώνουν στην ανακοίνωσή τους ο ραβίνος Μέντελ και η Νεχάμα Χέντελ.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία και την ΕΥΠ για την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος στο εστιατόριο – συναγωγή. Επίσης, με επιστολή που εστάλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, εκφράζει «θερμά συγχαρητήρια για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο, χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...