Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η Δέσποινα Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 65 ετών

«Εφυγε» η... ψυχή του Μπενάκη

Εχασε την αγαπημένη του αδελφή ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος. Χθες η αδελφή του Δέσποινα Γερουλάνου έφυγε από τη ζωή, ύστερα από επιπλοκή ενός αυτοάνοσου νοσήματος των πνευμόνων από το οποίο έπασχε.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η 65χρονη Δέσποινα Γερουλάνου νοσηλευόταν εδώ και έναν μήνα στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν με λοίμωξη του αναπνευστικού, ύστερα από μια κρίση που πυροδότησε το αυτοάνοσο. Μέρα με τη μέρα, όμως, και παρά τη θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για μικρόβιο που ταλαιπωρούσε τους πνεύμονές της, η κατάσταση χειροτέρευε.

despoina geroulanou
Η Δέσποινα Γερουλάνου

Τη Μεγάλη Παρασκευή άρχισε να επιδεινώνεται και τελικά έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης. Αυτό το Πάσχα για τον Παύλο Γερουλάνο ήταν το χειρότερό του. Ηταν διαρκώς δίπλα της, περιμένοντας ένα θαύμα, που όμως δεν ήρθε. Η Δέσποινα Γερουλάνου τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023 και, φυσικά, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, ως απόγονος της οικογένειας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε με τις δύο γιαγιάδες: Τη γιαγιά Καλλιγά και τη γιαγιά Γερουλάνου. Απόγονος των Μπενάκηδων, κόρη του Μαρίνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου – Καλλιγά, εγγονή του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο μουσείο. Η αγάπη της για την τέχνη ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Ως έφηβη διάβαζε πολύ, αγαπούσε τη λογοτεχνία.

Οι πρώτες σπουδές της ήταν στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα σπούδασε θέατρο και καλές τέχνες. Εργάστηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, από το 1983 έως το 1990, με τον Δημήτρη Χορν, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα, την οποία ακολούθησαν πολλές ακόμη. Ηταν ένας ευγενής και χαρούμενος άνθρωπος, λένε με ένα στόμα όσοι τη γνώριζαν.

Η προσωπική της ζωή ήταν γεμάτη προσφορά. Οταν έχασαν το πρώτο τους παιδί, με τον σύζυγό της Ανδρέα αποφάσισαν να υιοθετήσουν. «Υιοθετήσαμε δύο παιδιά, τον Σωτήρη και την Αιμιλία, που κατά σύμπτωση ήρθαν την ίδια μέρα. Τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, αλλά είχαν ζήσει δύο χρόνια σε ίδρυμα και έπρεπε να προσαρμοστούν στη ζωή στο σπίτι. Είναι δύο αδέλφια πολύ αγαπημένα, είμαι πολύ υπερήφανη για τα παιδιά μου. Ο Σωτήρης, μάλιστα, είναι πολύ υποστηρικτικός απέναντι στην αδελφή του, που έχει αυτισμό» είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της η Δέσποινα Γερουλάνου, η οποία το 2019 έχασε και τον σύζυγό της.

pavlos geroulanos
Ο αδελφός της Παύλος

Ο Παύλος Γερουλάνος, συντετριμμένος, άκουσε τα νέα για την εξέλιξη της υγείας της αδελφής του από τους γιατρούς το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας έχει ακόμη δύο αδελφές, την Ειρήνη, την πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη, και τη Μαρίνα Γερουλάνου. Η απώλεια της αδελφής του Παύλου συγκλόνισε τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Μηνύματα έστειλαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης και πλήθος ανθρώπων που γνώριζαν το μεγάλο της έργο στην «Ελευσίνα» και στο Μουσείο Μπενάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...