Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η «Espresso» βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και προσκύνησε με ευλάβεια την εικόνα – σύμβολο του Αγίου Όρους

«Αξιον εστί» με ουρές ελπίδας

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης οι πιστοί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή ιερή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί», η οποία έφτασε προχθές από το Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Ορους.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Εκατοντάδες πιστοί από διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα ανέμεναν καρτερικά από τις 5 χθες το πρωί, δύο ώρες προτού ανοίξουν οι θύρες της Μητρόπολης, για να προσκυνήσουν την εικόνα, στην οποία η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό από τα δεξιά και όχι από τα αριστερά. Προς αποφυγή συνωστισμού, οι πιστοί μπαίνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ομάδες των 30 ατόμων και έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να προσκυνήσουν την Παναγία «Αξιον Εστί».

Πρόκειται για μόλις την όγδοη φορά που η συγκεκριμένη εικόνα εξέρχεται από το Αγιον Ορος, αφού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια. Για τον λόγο αυτό, στις τεράστιες ουρές παρατηρούνται κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα τώρα που τους δίνεται η δυνατότητα. Οπως δηλώνουν αποκλειστικά στην «Espresso», πρόκειται για μοναδική εμπειρία, που ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ξαναζήσουν, αφού δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο Αγιον Ορος.

Προβλήματα υγείας, δυσκολίες οικονομικής φύσεως, οικογενειακά ζητήματα, αλλά ακόμη και προσωπικές «μάχες» που δίνει κάθε πιστός είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ώθησαν τον κόσμο στη Μητρόπολη. «Ηρθαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα με τη σύζυγό μου να προσκυνήσουμε την εικόνα της Παναγίας. Νιώσαμε την ανάγκη να το κάνουμε, γιατί η Παναγία μάς έχει καλά και έτσι εμείς θέλαμε να έρθουμε οπωσδήποτε» είπε στην «Espresso» με χαμόγελο ένας πιστός που περίμενε υπομονετικά χθες το μεσημέρι στην ουρά μαζί με τη σύζυγό του.

Προσωπικοί λόγοι

Η κυρία Ελένη επέλεξε να πάει μόνη της να προσκυνήσει, τονίζοντας πως κάθε πιστός έχει έναν προσωπικό λόγο για τον οποίο στρέφεται στη θρησκεία και ειδικότερα στην Παναγία. «Ολοι μας έχουμε δικούς μας λόγους που ερχόμαστε εδώ. Αλλοι για τον εαυτό τους, άλλοι για τη δουλειά τους, άλλοι για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ομως ο καθένας μας νιώθει την εσωτερική ανάγκη να έρθει να προσκυνήσει για συγκεκριμένο ζήτημα» επεσήμανε.

Πιστή που θέλει να πάρει δύναμη από την Παναγία

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν χθες το πρωί και δύο νεαροί φοιτητές, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, που έφυγαν από τη σχολή τους για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα «Αξιον Εστί». «Βρισκόμαστε στην Αθήνα για σπουδές και θέλαμε να δούμε την εικόνα, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία. Πιστεύουμε πολύ και νιώσαμε την ανάγκη να έρθουμε για να πάρουμε την ευλογία» δήλωσε στην «Espresso» ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος πρόσθεσε: «Δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο, όμως θέλαμε πολύ να προσκυνήσουμε, μας πιάνει δέος».

Ο Κωνσταντίνος θέλησε να δει από κοντά το «Αξιον Εστί»

Φοιτητής που μετά
τα μαθήματα της σχολής πήγε να προσκυνήσει

Ασφαλώς υπάρχουν και εκείνοι οι πιστοί που συρρέουν από χθες στον Μητροπολιτικό Ναό, προκειμένου να αντλήσουν δύναμη από την Παναγία και να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν. «Ηρθα από την Αργυρούπολη με σκοπό να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας μας. Είχα προσκυνήσει και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, όταν βρισκόταν στον Πειραιά. Ελπίζω η βαθιά πίστη να μου δώσει δύναμη» εξήγησε μία γυναίκα, που καλείται να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα σχετικά με την υγεία της. «Εχω λέμφωμα, παθαίνω πνευμονική εμβολή και επιληπτικές κρίσεις, και για τον λόγο αυτό έχω την ανάγκη να προσκυνήσω την εικόνα. Μακάρι να μας έχει η Παναγία μας όλους καλά, η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό» κατέληξε.

Γυναίκα που περίμενε στην ουρά με υπομονή και χαμόγελο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η συγκέντρωση του κόσμου προκαλούσε συγκίνηση. Γυναίκες από την περιφέρεια, από τα νησιά, από κάθε γωνιά της χώρας περίμεναν καρτερικά στην ουρά προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας. «Είναι μοναδική ευκαιρία. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να προσκυνήσουμε εμείς οι γυναίκες. Οπότε κατάφερα μερικές ημέρες να κατέβω στην Αθήνα γι’ αυτόν τον λόγο. Νιώθω ευλογημένη, μακάρι να μπορούσα να φέρω και τη μητέρα μου, όμως είναι άρρωστη και δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να μετακινηθεί» υπογράμμισε μία κοπέλα που περίμενε στην ουρά.

Από την Εύβοια

Αλλά και η Μαργαρίτα ταξίδεψε από την Εύβοια για να προσκυνήσει την εικόνα. «Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που έχεις ανάγκη την πίστη, την ελπίδα. Χρειάζεσαι την Παναγία για να σου δώσει δύναμη και να σταθείς στα πόδια σου. Ειδικά όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις, όταν νιώθεις αδύναμος. Ελπίζω η Παναγία να μας φωτίσει όλους. Περιμένω με ανυπομονησία να προσκυνήσω το “Αξιον Εστί”» δήλωσε.

Πιστός που πήγε να προσκυνήσει με τη σύζυγό του

Νωρίς το μεσημεράκι έφτασε στη Μητρόπολη και η Ελένη. «Εχω έρθει από τη Φλώρινα. Θα παραμείνω μερικές ημέρες στην Αθήνα και ήθελα πολύ να έρθω να προσκυνήσω το “Αξιον Εστί”» επεσήμανε η κοπέλα στην «Espresso» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν προσωπικοί λόγοι για τους οποίους βρίσκομαι εδώ. Από τη στιγμή που έτυχε να έρθει η εικόνα της Παναγίας στην Αθήνα τις ημέρες που είμαι και εγώ, αποφάσισα να πάω μόνη μου. Ο καθένας μας εξωτερικεύει με τον δικό του τρόπο την πίστη του. Προσωπικά σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να προσκυνήσω».

Η Ελένη ήρθε από τη Φλώρινα

Οπλισμένη με υπομονή και η Κατερίνα, που έφτασε έξω από τη Μητρόπολη νωρίς χθες το μεσημέρι. «Είναι η εικόνα της Παναγίας μας. Αυτό τα λέει όλα, δεν με νοιάζει να περιμένω στην ουρά» τόνισε και συνέχισε: «Πρέπει να στρεφόμαστε στην Παναγία όχι μόνο όταν δεν είμαστε καλά, αλλά και τις στιγμές που όλα βαίνουν κατ’ ευχήν. Ο καθένας μας έχει προσωπικά προβλήματα, το θέμα είναι το πώς βιώνεις την πίστη σου».

Η Κατερίνα περίμενε καρτερικά για την εικόνα

Τέλος, ακόμη μία πιστή, που ήρθε από τον Πειραιά στη Μητρόπολη, τόνισε πως ήθελε να προσκυνήσει για να πάρει την ευλογία της Παναγίας. «Να έχουμε την υγεία μας πάνω από όλα. Ερχομαι για να με έχει καλά η Παναγία» σημείωσε. Οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν την εικόνα καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελούνται όρθρος και θεία λειτουργία και κάθε απόγευμα παράκληση. Την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

Πιστή από τον Πειραιά

«Εχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να φιλοξενούμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Αξιον Εστί”» δήλωσε στην «Espresso» ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός. Οπως εξήγησε, η εν λόγω εικόνα είναι ίσως η σημαντικότερη του Αγίου Ορους, αφού ενώπιόν της πρωτοψάλθηκε ο ύμνος «Αξιον Εστί» από τον ίδιο τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...