Κέρινη αυταπάτη

Οι Σκοπιανοί εγκαινίασαν το νέο αρχαιολογικό μουσείο με ομοιώματα Φιλίππου Β’ και Μεγ. Αλεξάνδρου

Να τραβήξουν το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας από το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης προσπαθούν οι Σκοπιανοί, καθώς το βράδυ του Σαββάτου εγκαινιάστηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, με τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα και τα συνολικά δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα!
Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του μουσείου ανήλθε σε συνολικά 27.000.000 ευρώ, απόδειξη ότι τα γειτονικά Σκόπια συνεχίζουν με κάθε κόστος τις διεκδικήσεις τους.

Στο νέο μουσείο έχουν τοποθετηθεί -μεταξύ άλλων- δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα. Ανάμεσα σε αυτά λοιπόν ξεχωρίζουν εκείνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’, που πλαισιώνονται από τον Ιουστινιανό, τον Περσέα και τον τσάρο Σαμουήλ. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης Σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Τα κέρινα ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος, παραγγέλθηκαν στη Ρωσία. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6.000 αντικείμενα, από την Προϊστορική περίοδο έως τον Μεσαίωνα.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επισήμανε «όλα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό και πως το επόμενο βήμα στον τομέα αυτό θα είναι η λειτουργία, την ερχόμενη εβδομάδα, μουσείου για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ