Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Βράζει» από ρίχτερ ο Κορινθιακός

«Η περιοχή έχει μαζέψει αρκετή ενέργεια και κάποια στιγμή ίσως εκτονωθεί» τονίζει ο Ακης Τσελέντης

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο Κορινθιακός Κόλπος, με τους σεισμολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, να προειδοποιούν πως είναι ζήτημα χρόνου να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ενέργεια δεκαετιών.

Η συζήτηση περί μιας νέας πιθανής «επίσκεψης» του Εγκέλαδου, της ίδιας πάνω κάτω ισχύος με εκείνη του 1981, που ταρακούνησε την Αθήνα με 6,7 Ρίχτερ και στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, «φούντωσε» πάλι με αφορμή την έντονη μικροσεισμική δράση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον Κορινθιακό. Συγκεκριμένα, από προχθές το βράδυ ως αργά, χθες, είχαν σημειωθεί πέντε σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων οι τρεις, μεγέθους 2,5, 1,9 και 2,8 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων λεπτών στην Κορινθία, κοντά στο Ξυλόκαστρο και το Κιάτο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ο δεύτερος 12,7 χιλιομέτρων και ο τρίτος 5 χιλιομέτρων. Χθες το πρωί έγιναν ακόμα δύο σεισμοί στην Κόρινθο, μεγέθους 2,3 και 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 2,3 Ρίχτερ, έγινε 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Ξυλόκαστρου και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιoμέτρων, ενώ ο δεύτερος ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ και σημειώθηκε 9 χιλιόμετρα βόρεια του Κιάτου, με το ίδιο εστιακό βάθος.

tselentis kentriki
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης

«Ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει αρκετή ενέργεια και κάποια στιγμή ίσως εκτονωθεί» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έντονη μικροσεισμική δράση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες βόρεια από το Ξυλόκαστρο δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα στο Ξυλόκαστρο και, ως εκ τούτου, δεν τον προβληματίζει. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του έκανε μια ανάρτηση στο facebook, με την οποία προειδοποίησε ότι ο Κορινθιακός Kόλπος είναι ιδιαίτερα «επιρρεπής» σε προσεισμούς, πριν από ισχυρούς σεισμούς: «Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δηλαδή σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό» εξήγησε και πρόσθεσε: «Στο Ξυλόκαστρο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί; Συμπέρασμα, οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω».

gerasimos papadopoulos84796
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των σεισμών, η οποία διοργανώθηκε στην Κορινθία πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, η οποία στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να δώσει ισχυρό σεισμό. Απαντώντας, μάλιστα, στην ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν νέο, ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαδόπουλος είχε πει: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε, που είναι αναντίρρητα, μας δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 Ρίχτερ και μεγαλύτεροι στον Κορινθιακό Κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».

eythimios lekkas765635
Ο Ευθύμιος Λέκκας

Αντίθετα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επισήμανε με αφορμή την έντονη μικροσεισμική δράση στην Κορινθία: «Στο Ξυλόκαστρο ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία μικρών σεισμών περίπου στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σήμερα (ενν. χθες) είχαμε έναν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ. Το παρακολουθούμε γιατί είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στο newsit.gr, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι γεμάτος ρήγματα. «Ο Κορινθιακός έχει δυναμικότητα, αλλά ο δομημένος ιστός στα σπίτια και οι υποδομές μετά το ’81 αντέχουν για πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Δεν ανησυχούμε» τόνισε ο κ. Λέκκας. Ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης τόνισε από την πλευρά του ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, είμαστε έτοιμοι και πρέπει να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής, ο δήμος βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα έχοντας κάνει τον σχετικό σχεδιασμό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...