Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Κυβερνοεπιθέσεις στα ελληνικά θρανία: 165.000.000 «χτυπήματα» των χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων!

Τα «πυρά» εξαπολύονται από 140 χώρες

Η Τράπεζα Θεμάτων, στόχος διήμερης (χθες και προχθές) κυβερνοεπίθεσης των απανταχού χάκερ, δεν δέχτηκε ούτε ένα, ούτε δύο… αλλά 165.00.000 «χτυπήματα» από 140 χώρες μέσα σε μόλις μία ώρα.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε το ΥΠΕΞ, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών -εν όψει δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου- δεν επέλεξαν για να τους επιτεθούν ηλεκτρονικά, προτιμώντας την Τράπεζα Θεμάτων της Κεραμέως και μάλιστα κατά την περίοδο των ενδοσχολικών εξετάσεων του λυκείου, ενδιαφερόμενοι προφανώς για τα συνδυαστικά θέματα πολυωνύμων και τριγωνομετρίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επίθεση ήταν υποκινούμενη και το κόστος της -μόνο για χθες- εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Η χθεσινή κυβερνοεπίθεση αφορούσε το σύνολο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ ή GRNET) και όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων -όπως κατά την πρώτη μέρα-, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Εχοντας ως αποτέλεσμα τα εκατομμύρια «χτυπήματα» να καθυστερήσουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα λύκεια, το πρόβλημα χθες αποκαταστάθηκε νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη ημέρα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος.

Στην πλειονότητά τους διενεργήθηκαν εγκαίρως οι εξετάσεις, με μεγάλες καθυστερήσεις να καταγράφονται σε Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ηλεία, Κέρκυρα και Κερατσίνι. Αλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εντολή προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους -παρά τις όποιες καθυστερήσεις- είχε δώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Τα υπουργεία

Οι ηγεσίες των δύο υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν ότι η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, ανακοινώνοντας ότι «έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο), οι οποίες είχαν ως στόχο να την καταστήσουν μη λειτουργική».

Τόνισαν όμως ότι «δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος, ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και τα δεδομένα του, αποσκοπώντας -οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS- κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Ιωάννης Αντωνίου δήλωσε στον Σκάι 100,3 ότι ουσιαστικά βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα. «Το πρόβλημα αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί και αντιμετωπίζεται με επιτυχία».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος μιλώντας χθες στον Σκάι χαρακτήρισε το γεγονός την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, εν όψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Στην προσπάθεια να καθησυχάσουν τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή (την Πέμπτη για τα Ε.ΠΑΛ.), τα δύο υπουργεία έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουν το εξής: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της γ’ λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων. Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...