Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αϊβάζη μετά την είδηση της νέας σχέσης...

Η είδηση για τη νέα σχέση της Μαρίας Κορινθίου...

Καραβάτου σε Τσολάκη: «Ελένη, σε καλωσορίζω κι επίσημα στον ΑΝΤ1»

Για την αλλαγή της τηλεοπτικής της στέγης μίλησε η...

Η Λίζα Δουκακάρου σε σπάνια έξοδο με τον σύζυγό της

Η Λίζα Δουκακάρου όπως θα θυμάστε είχε χάσει τον σύζυγό της από ανακοπή καρδιάς κάτι που την είχε καταρρακώσει.

Βιν Ντίζελ: Διακοπές στη Μύκονο για τον χολιγουντιανό ηθοποιό

Η κάμερα του MykonosLiveTv τσάκωσε έναν ακόμα χολιγουντιανό ηθοποιό...

Ναυάγιο στην Πύλο: Τραγωδία δίχως τέλος με νεκρούς μετανάστες και πάνω από 300 αγνοούμενους

Το ψαροκάικο, μήκους 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και βυθίστηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με πάνω από 500 επιβαίνοντες στα διεθνή ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το μοιραίο σκάφος

Το ψαροκάικο, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε όνομα, προκειμένου να μην ταυτοποιηθεί ο πλοιοκτήτης, ο οποίος έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες στην Ευρώπη, αλλά τους οδήγησε στον «υγρό τάφο», σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αποκαλούμενη «Τάφρο της Μεσογείου», όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.269 μέτρα.

Σε διεθνή ύδατα

Το σκάφος «φάντασμα» παρακολουθούνταν προχθές διακριτικά από τις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα. Μάλιστα, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex είχαν ρωτήσει μέσω ασυρμάτου αν χρειάζονται κάτι, αλλά το πλήρωμα απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, το πλήρωμα φορτηγού πλοίου προσέγγισε το αλιευτικό, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα εφόδια. Λίγες ώρες μετά έγινε το κακό, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αλιευτικό ανατράπηκε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια.

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό Σώμα, όταν ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο. Η ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλησιέστερη από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας και για τον λόγο αυτό αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, οκτώ παραπλέοντα πλοία, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Super Puma, που περισυνέλεξε τέσσερις ναυαγούς που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι υπόλοιποι 100 διασωθέντες περισυνελέγησαν από θαλαμηγό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από αυτούς, οι 25 διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή τους.

Εκτός από τους 104 διασωθέντες, τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τις σορούς 79 ανθρώπων που πνίγηκαν στο μοιραίο ταξίδι με το ψαροκάικο. Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, από το Λιμενικό ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση λήψη DNA και την ταυτοποίηση των δεκάδων πτωμάτων.

Μετανάστες πάνω στο «Mayan Queen IV»

Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι νεκροί είναι άντρες. Οπως είπαν διασωθέντες στους λιμενικούς, τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου και δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, οι λιμενικοί άρχισαν έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των μεταφορέων. Ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών εξετάζονται τέσσερις από τους 104 διασωθέντες.

Οι διασωθέντες

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τους 300! Αυτή είναι η εκτίμηση λιμενικών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει κατά την προχθεσινή διακριτική παρακολούθηση πως το 30 μέτρων αλιευτικό ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Τη στιγμή του ναυαγίου αλλά και τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ. Όμως, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των εκατοντάδων αγνοουμένων.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνίδα ηθοποιός ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στο instagram

Το δεύτερο παιδάκι της περιμένει γνωστή ηθοποιός. Η ίδια πόσταρε φωτογραφία να ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα έχοντας δίπλα τον γιο

Μαρία Κορινθίου: Αυτός είναι ο κούκλος, νέος της σύντροφος

Η Μαρία Κορινθίου αποκάλυψε πως είναι ερωτευμένη ξανά!Πρόσφατα υπέγραψε...

Μαρίνα Καλογήρου: «Κακοποιούμουν σεξουαλικά από τα τέσσερα έως τα δεκατέσσερά μου»

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε για πρώτη φορά η Μαρίνα Καλογήρου αφήνοντας άφωνη την Αθηναΐδα Νέγκα.

Κωνσταντίνα Μπεκιάρη: Η πρώην σύζυγος του Μπισμπίκη ποζάρει με μπικίνι κι αναστατώνει

Η πρώην σύζυγος του Βασίλη Μπισμπίκη και μητέρα του γιου του έβαλε το μαγιό της και απόλαυσε τις βουτιές της.

Δύσκολο καλοκαίρι για τον Γιώργο Λιάγκα και τη Μαρία Αντωνά

Διακοπές χωριστά για τον Γιώργο Λιάγκα και τη Μαρία...

Λάκης Λαζόπουλος: Όλες οι λεπτομέρειες του μυστικού γάμου της κόρης του στην Πάρο

Την απόλυτη ευτυχία βίωσε ο αγαπημένος ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος,...

Λάκης Λαζόπουλος: Παντρεύτηκε η κόρη του στην Πάρο με λίγους καλεσμένους

Παντρεύτηκε η κόρη του Λάκη Λαζόπουλου σε στενό κύκλο.

Επτά χρόνια από το χαμό του Μάνου Αντώναρου – Το μήνυμα της συζύγου του

Πέρασαν επτά χρόνια από τον χαμό του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου. Η σύζυγός του, Ολίβια δημοσίευσε μια φωτογραφία τους αγκαλιά
spot_img
spot_img