Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Ναυάγιο στην Πύλο: Τραγωδία δίχως τέλος με νεκρούς μετανάστες και πάνω από 300 αγνοούμενους

Το ψαροκάικο, μήκους 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και βυθίστηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με πάνω από 500 επιβαίνοντες στα διεθνή ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

navagio pulos
Το μοιραίο σκάφος

Το ψαροκάικο, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε όνομα, προκειμένου να μην ταυτοποιηθεί ο πλοιοκτήτης, ο οποίος έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες στην Ευρώπη, αλλά τους οδήγησε στον «υγρό τάφο», σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αποκαλούμενη «Τάφρο της Μεσογείου», όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.269 μέτρα.

Σε διεθνή ύδατα

Το σκάφος «φάντασμα» παρακολουθούνταν προχθές διακριτικά από τις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα. Μάλιστα, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex είχαν ρωτήσει μέσω ασυρμάτου αν χρειάζονται κάτι, αλλά το πλήρωμα απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, το πλήρωμα φορτηγού πλοίου προσέγγισε το αλιευτικό, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα εφόδια. Λίγες ώρες μετά έγινε το κακό, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αλιευτικό ανατράπηκε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια.

navagio pulos6

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό Σώμα, όταν ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο. Η ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλησιέστερη από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας και για τον λόγο αυτό αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων.

navagio pulos4

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, οκτώ παραπλέοντα πλοία, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Super Puma, που περισυνέλεξε τέσσερις ναυαγούς που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι υπόλοιποι 100 διασωθέντες περισυνελέγησαν από θαλαμηγό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από αυτούς, οι 25 διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή τους.

navagio pulos3

Εκτός από τους 104 διασωθέντες, τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τις σορούς 79 ανθρώπων που πνίγηκαν στο μοιραίο ταξίδι με το ψαροκάικο. Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, από το Λιμενικό ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση λήψη DNA και την ταυτοποίηση των δεκάδων πτωμάτων.

navagio pulos5
Μετανάστες πάνω στο «Mayan Queen IV»

Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι νεκροί είναι άντρες. Οπως είπαν διασωθέντες στους λιμενικούς, τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου και δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, οι λιμενικοί άρχισαν έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των μεταφορέων. Ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών εξετάζονται τέσσερις από τους 104 διασωθέντες.

navagio pulos7
Οι διασωθέντες

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τους 300! navagio pulos8Αυτή είναι η εκτίμηση λιμενικών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει κατά την προχθεσινή διακριτική παρακολούθηση πως το 30 μέτρων αλιευτικό ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Τη στιγμή του ναυαγίου αλλά και τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ. Όμως, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των εκατοντάδων αγνοουμένων.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...