Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Ναυάγιο στην Πύλο: Αποκαλύψεις από την ακτιβίστρια που επικοινωνούσε με άτομα από το μοιραίο σκάφος

Το «κατηγορώ» στις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, τις οποίες η ίδια ενημέρωσε για την ακριβή θέση του πλοίου

Ενώπιον των ευθυνών της θέτει ακτιβίστρια την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος σχετικά με τη διαχείριση του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοουμένους.

navagio pylos16062

«Οι μετανάστες ήθελαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα» έγραψε στα social media η Μαροκινή ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του εκπροσώπου του Λιμενικού Σώματος πως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια. Σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook επισήμανε πως ήταν η πρώτη που ενημέρωσε τις ιταλικές και τις ελληνικές Αρχές για το πλοίο που βυθίστηκε τελικά σε διεθνή ύδατα.

Διαβάστε επίσης: Ξέσπασμα Έλενας Ακρίτα κατά Στεφανίδου: «Θα έλεγε το ίδιο αν ναυαγούσε κρουαζιερόπλοιο;»

navagio pylos1606 aktivistria
Η ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί

«Είναι ποτέ δυνατόν η φυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές Αρχές ως φυγή από τη διάσωση;» διερωτήθηκε η ακτιβίστρια, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε κοινοποιήσει στη Μάλτα, στην Ελλάδα και την Ιταλία την ακριβή θέση του πλοίου, που εστάλη από το τηλέφωνο Turaya, περιφερειακού παρόχου δορυφορικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην εκτενή ανάρτησή της η κυρία Σουφί αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2023 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί της και της μίλησαν για την κατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης: Ενοχλημένος ο Μάριος Αθανασίου – «Κυρία Στεφανίδου μπορεί να ανέχομαι…»

navagio pulos4

«Υστερα από πέντε ημέρες ταξιδιού το νερό είχε τελειώσει, ο καπετάνιος του πλοίου τούς είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου Turaya μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες Αρχές» περιέγραψε η ακτιβίστρια και συμπλήρωσε: «Ολη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνεχώς ότι η ελληνική βοήθεια θα ερχόταν. Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα μου είπε ρητά: “Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή”.

Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κοσμίδης κατά Στεφανίδου – «Όσο θα σπέρνεις Τατιάνες, θα θερίζεις σκ@τ@»

navagio pylos1606
Το μοιραίο σκάφος γεμάτο μετανάστες

Οταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να πλεύσουν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο πραγματικός καπετάνιος του πλοίου έλειπε και ρωτούσαν συνεχώς τι να κάνουν. Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια στα νερά όπου βρίσκονταν και αν μου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, προφανώς θα είχα στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο».navagio pulos3

Κι όμως, παρά τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία της ακτιβίστριας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη βοήθεια. «Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία, και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας» δήλωσε ο κ. Αλεξίου. Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ανέφερε πως εάν οι Αρχές επενέβαιναν, το ναυάγιο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με τη μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε θα το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις, όταν αυτός που μιλάς αντιδρά» σημείωσε.navagio pulos3

Τελικά οι λιμενικοί δεν έκαναν τίποτα, αρκούμενοι σε όσα τους έλεγε το πλήρωμα, δηλαδή τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού απέφυγε να αναφέρει πως το αλιευτικό σκάφος ήταν χωρίς όνομα, άρα «πειρατικό», και θα έπρεπε να ελεγχθεί, αφού κινδύνευαν οι επιβαίνοντες, κάτι που επισημαίνουν σε δηλώσεις τους ακόμα και πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος. Το αποτέλεσμα ήταν το αλιευτικό σκάφος να ναυαγήσει, αφήνοντας πίσω εκατόμβη νεκρών…

navagio pylos16061
Σοροί που ανασύρθηκαν σε σκάφος του Λιμενικού

Παρέμβαση Ντογιάκου για απόδοση ευθυνών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοουμένους. Οπως και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Ντογιάκος παρενέβη στην ποινική διερεύνηση του ναυαγίου και των ευθυνών που προκύπτουν προς κάθε κατεύθυνση.

navagio pylos16063

Για τον λόγο αυτόν όρισε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εποπτεία των ερευνών, τον Γεώργιο Οικονόμου. Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει έρθει σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη, η οποία βρίσκεται επί τόπου, εποπτεύοντας την προανάκριση που διενεργεί το κατά τόπον αρμόδιο Λιμεναρχείο. Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, ναυάγια, ναυτικά ατυχήματα και παράνομες δραστηριότητες που εκτυλίσσονται σε διεθνή ύδατα ερευνώνταν δικαστικά από την Εισαγγελία Πειραιά.

Ομως, ύστερα από πρόσφατη αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η δικαστική έρευνα γίνεται από την κατά τόπον αρμόδια εισαγγελική Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση αυτήν της Καλαμάτας.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...