Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Μηχανοδηγοί: Τι λένε για το τηλεοπτικό σόου τού τότε υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου

Κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζητούν να παραιτηθούν οι υβριστές των δύο αδικοχαμένων συναδέλφων τους

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αποκάλυψη των υπευθύνων της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών και να μην αρκεστούν στη θεωρία του «μοναδικού ανθρώπινου λάθους», που είχε αφήσει να εννοηθεί ο τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι μηχανοδηγοί, σχολιάζοντας το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα αίτια και τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο τρένων που προκάλεσε τον θάνατο 57 επιβαινόντων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

trena7014

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας «επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις του Σωματείου μας για τα πραγματικά αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

Οπως αναφέρουν οι μηχανοδηγοί, στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι κατά τον χρόνο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί, με αποτέλεσμα:

Να μη λειτουργεί η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και στην ανοιχτή γραμμή, αφήνοντας τον εν υπηρεσία σταθμάρχη ως μοναδικό εποπτεύοντα της πορείας των συρμών, με τον -περιορισμένης εμβέλειας- τοπικό πίνακα χειρισμών του σταθμαρχείου. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, η ορθή φωτοσήμανσή τους και η επαρκώς εξοπλισμένη και επανδρωμένη υπηρεσία τηλεδιοίκησης (Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας) θα απέτρεπαν το συμβάν.

Να μη λειτουργεί το εγκατεστημένο επί της γραμμής και των συρμών σύστημα ETCS, που με την παράλληλη λειτουργία των ελεγχόμενων πεδίων γραμμής και της φωτοσήμανσης θα απέτρεπε με βεβαιότητα το συμβάν και χωρίς την απαίτηση ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο μηχανοδηγός και κατ’ επέκταση η αμαξοστοιχία IC62, εποπτείας του, να είναι αναγκασμένος με εντολή σταθμάρχη να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, η ορθή φωτοσήμανσή τους και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας συρμών θα απέτρεπαν το συμβάν.

Το πόρισμα

«Οσα περιγράφονται στο εν λόγω πόρισμα είχαν γνωστοποιηθεί πολλαπλώς με εξώδικες διαμαρτυρίες του Σωματείου μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς την τελευταία περίοδο. Ως απάντηση λαμβάναμε χλεύη και απειλές. Αντί να υπάρξει από τους υπευθύνους των ως άνω αρμόδιων φορέων η δημόσια παραδοχή των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος, ανακαλύφθηκαν και κυκλοφόρησαν ευρέως όροι άγνωστοι στους σιδηροδρομικούς, όπως η περίφημη «τοπική τηλεδιοίκηση» σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των μηχανοδηγών.

Ο άτυχος μηχανοδηγός

Μάλιστα, θυμίζουν το τηλεοπτικό σόου τού τότε υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, όταν συνάδελφός τους σταθμάρχης κλήθηκε από στέλεχος του ΟΣΕ σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση να διακόψει, με τον πλέον άκομψο τρόπο, λέγοντας «τέλος, τέλος», «την αναφορά του στα πραγματικά γεγονότα, όταν επεξηγούσε ότι την τελευταία περίοδο δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση ή “τοπική τηλεδιοίκηση”, αλλά τοπικός χειρισμός. Ετσι, όμως, αποκάλυψε άθελά του την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας, στη λογική της θεώρησης του “ανθρώπινου λάθους”», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Μηχανοδηγών.

Ο άτυχος μηχανοδηγός

Γι’ αυτόν τον λόγο καλούν να παραιτηθούν όσοι στοχοποίησαν τους νεκρούς συναδέλφους τους μηχανοδηγούς στις δύο μοιραίες αμαξοστοιχίες. «Την περίοδο εκείνη, μάλιστα, υπήρξε συντονισμένη διαρροή μονταρισμένων ηχητικών, υπηρεσιακών συνομιλιών, σταθμαρχών και μηχανοδηγών, προκειμένου να στοχοποιηθούν και οι νεκροί συνάδελφοι μηχανοδηγοί και να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη ότι το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται αποκλειστικά σε “ανθρώπινα λάθη”. Οσοι προέβησαν σε αυτές τις μεθοδεύσεις πρέπει αυτονόητα να παραιτηθούν, καθώς με την παρουσία τους προκαλούν όχι μόνο τους μηχανοδηγούς, αλλά την ελληνική κοινωνία» τονίζει η ανακοίνωση των μηχανοδηγών.

Αναφερόμενοι στο συμπέρασμα του πορίσματος ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ενημέρωσε τον σταθμάρχη ότι αλλάζει γραμμή μετά την αναχώρηση της IC62 από τη Λάρισα, οι συνάδελφοί του διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς ακόμα δεν έχουν ακούσει τα ηχητικά από τους εμπλεκόμενους σταθμούς.

Ενισχυτικά καταγγέλλουν ότι από τον Οκτώβριο του 2022 είχε γίνει πλαστογραφία υπηρεσιακών εγγράφων από αγνώστους, με σκοπό να κατηγορηθεί μηχανοδηγός ως αποκλειστικός υπεύθυνος για συγκεκριμένο δυστύχημα και να αποκλεισθεί κάθε αστικός ή ποινικός κίνδυνος για άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, συνδεδεμένα κυρίως με τον ΟΣΕ.

Έρχονται νέες ποινικές διώξεις για στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train

Νέες ποινικές διώξεις σε βάρος στελεχών του ΟΣΕ και της ιταλικής Hellenic Train προαναγγέλλει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί τις οικογένειες 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματιών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Κούγιας αναφέρει πως ολοκληρώθηκε η σύνταξη του πορίσματος των Ιταλών πραγματογνωμόνων «κατόπιν της μελέτης του οποίου η διωκτική Αρχή αλλά και ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να ασκήσουν νέες ποινικές διώξεις σε άλλα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είτε αφορούν τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος είτε σχετίζονται με την ιταλική εταιρία, η οποία διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται οικονομικά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδος».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής διώκονται συνολικά 12 φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχουν αποδοθεί κατά περίπτωση κατηγορίες για το κακούργημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού ανθρώπων και τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο που λόγω του επαγγέλματός του είχε υποχρέωση να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά συρροή.

trena 1

Οι τελευταίες ασκηθείσες διώξεις αφορούν τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου από 21/3/2017 έως 15/11/19, τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου από 1/12/19 έως 1/6/2020, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1/4/17 έως 30/9/21, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1/10/21 έως σήμερα και τον διευθυντή Συντήρησης Η/Μ συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης από 1/10/21 έως σήμερα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τους βαρύνουν στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται τη δικογραφία για τις ευθύνες που ανακύπτουν από τη φονική σύγκρουση των τρένων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...