Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη»

Ο Χάρης Χριστόπουλος και η Αννίτα Μπραντ παραβρέθηκαν στο...

Σύλληψη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ έπειτα από δύο νέες καταγγελίες για σεξουλικές...

Υπό κράτηση τέθηκε χθες στο Παρίσι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ...

Συγκλονίζει η Μπάγια Αντωνοπούλου: «Κατέρρευσα, έκανα ενάμιση μήνα να συνέλθω»

Η Μπάγια Αντωνοπούλου, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Happy...

Γκρέμισαν τις αυθαίρετες κατασκευές της ψαροταβέρνας Sea Satin στη Μύκονο έπειτα από εισαγγελική… παραγγελιά

Το παράνομο οίκημα είχε επεκταθεί μέσα στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, ακόμα και στον κοινόχρηστο αιγιαλό

Την εμβληματική ψαροταβέρνα Sea Satin, στη Μύκονο, που λειτουργεί επί σειρά ετών δίπλα στο κύμα, έβαλε «στο μάτι» ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για το γκρέμισμα αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία είχαν κατασκευαστεί κάτω από τη… μύτη ή με την ανοχή των τοπικών Αρχών σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.

sea satin mykonos04072
Το Sea Satin πριν γκρεμιστεί

Χθες με εντολή του εισαγγελικού λειτουργού μπουλντόζες κι άλλα σκαπτικά μηχανήματα ξεκίνησαν το ξήλωμα τμήματος των εγκαταστάσεων της ψαροταβέρνας, όπου εντοπίστηκαν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις.

Οι μπουλντόζες γκρέμισαν τις αυθαίρετες κατασκευές με τσιμέντο που εντοπίστηκαν μέσα στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, στον μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου και στους εμβληματικούς ανεμόμυλους, καθώς ο χώρος γύρω από τους Κάτω Μύλους είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος. Ουσιαστικά, γκρεμίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του Sea Satin, το οποίο προσπάθησαν να μετατρέψουν σε «ημιυπαίθριο», τοποθετώντας στέγαστρο.

sea satin mykonos0407

Αξίζει να σημειωθεί πως το κατάστημα πήρε άδεια λειτουργίας το 2005 από τον Δήμο Μυκόνου ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ομως, μόλις το 2017 εκδόθηκε απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το 2019 διακόπηκε η λειτουργία του, γιατί διαπιστώθηκε ότι είχε προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, τις οποίες γκρέμισε και έλαβε εκ νέου άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν οι υπεύθυνοι της ψαροταβέρνας αποφάσισαν την επέκτασή της και στις 23 Ιανουαρίου 2023 έλαβαν έγκριση από την Πολεοδομία για εργασίες μικρής κλίμακας. Ομως, οι εργασίες εκτελούνταν ακόμα και στον κοινόχρηστο αιγιαλό, με τσιμεντοστρώσεις μέχρι την άμμο!

Τρεις μέρες πριν από την άδεια της Πολεοδομίας, στις 20/01/2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε στείλει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου σήμα για διακοπή εργασιών «απόρριψης ογκωδών λίθων και επίστρωσης με αμμοχάλικο, που εκτελούνται στον αιγιαλό χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη θέση Αρώνια της Χώρας Μυκόνου», υπογραμμίζοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και ότι βρίσκεται στον άμεσο, περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων, εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Χωρίς άδεια

Το σήμα αυτό περιλάμβανε φωτογραφίες που έδειχναν τις εργασίες οι οποίες γίνονταν χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας. Οι κατασκευές συνεχίστηκαν χωρίς άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έστειλε δεύτερο σήμα διακοπής εργασιών στις 7 Μαρτίου 2023 για οικοδομικές εργασίες μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, που είχε αποτέλεσμα να περάσουν από το μικροσκόπιο των Αρχών και του εισαγγελέα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και οι αυθαίρετες κατασκευές στο Sea Satin, οι οποίες ξηλώθηκαν χθες.

sea satin mykonos04071

Εκτός από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη γνωστή ψαροταβέρνα, ο εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις ακινήτων στη Χώρα, την Ανω Μερά και σε άλλες περιοχές της Μυκόνου όπου έχουν βρεθεί αρχαία, προκειμένου να διακριβώσει εάν διαθέτουν άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Παράλληλα, ο κ. Τσορμπατζόγλου έχει διατάξει και μία δεύτερη εισαγγελική έρευνα, που αφορά τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές στο νησί. Η έρευνα έχει ανατεθεί σε αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος θα εξετάσει αν έχουν εισπραχθεί αυτά τα πρόστιμα ή αν έχουν μειωθεί δραματικά έπειτα από προσφυγή των παραβατών στα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ)…

Στο μεταξύ, σε μία σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές για την υπόθεση ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, στη Μύκονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ένας 34χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας και φέρεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του εργαζομένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...