Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Με υποβρύχια κάλυψη

Οι Τούρκοι είχαν στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν του «Μπαρμπαρός», και υποβρύχιο να το συνοδεύει

Οι… επιτήδειοι ουδέτεροι (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Αγγλία κ.λπ.) με την ανοχή τους φαίνεται πως έχουν αποθρασύνει την Αγκυρα που συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την εισβολή του «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών φρεγατών αποκαλύφθηκε ότι στην περιοχή η Αγκυρα έχει στείλει και υποβρύχιο, το οποίο εντοπίστηκε από… τύχη, μια και η Κύπρος δεν διαθέτει κανένα μέσο εντοπισμού υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα, όπως και ευρύτερα στην ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου μια φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL, ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τη δική της παρουσία με την ελληνική.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου στην περιοχή όπου «βολτάρει» το «Μπαρμπαρός» επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL, τα οποία βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους «Diamond». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανθυποβρυχιακά συστήματα των πλοίων, που ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για βοήθεια, «χτύπησαν» το υποβρύχιο της Αγκυρας να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οσον αφορά τα άλλα δύο πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας λαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία. Τα μικρά περιπολικά σκάφη που διαθέτει το Κυπριακό Ναυτικό και η Λιμενική Αστυνομία δεν διαθέτουν συστήματα εντοπισμού, ούτε και συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ως εκ τούτου, οι κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν δυνατότητα παρακολούθησης μόνο πλοίων επιφανείας, χωρίς όμως να μπορούν και να ελέγξουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον θαλάσσιο χώρο.

Από χθες πάντως βρίσκεται στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του και ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις και για την τριμερή σύνοδο που θα γίνει μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου για τη χάραξη ΑΟΖ. Τέλος, για άγριο εποικισμό και αβεβαιότητα που προέρχεται από την τουρκική στάση και προκλητικότητα έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αρχιεπίσκοπος, που βρίσκεται στη Μεγαλόνησο (επισκέφθηκε και χωριά στα Κατεχόμενα), τόνισε ότι ο κυπριακός λαός αξίζει κάθε συμπαράσταση, διότι είναι λαός παραγωγικός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...