Ενας αετός αλμπίνος!

Το αρπακτικό βρέθηκε αποδυναμωμένο στο Μεσολόγγι ύστερα από καταιγίδα

Στο Μεσολόγγι βρέθηκε το ιερό πτηνό των Ινδιάνων! Ο λόγος για έναν πανέμορφο και εντυπωσιακό χρυσαετό αλμπίνο, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων αλλά και γηγενών Αμερικάνων εξαιτίας των -σπάνιων για το είδος- λευκιστικών χαρακτηριστικών του. Ο ξεχωριστός ιπτάμενος «μπέμπης» εντοπίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από καταιγίδα, από τον εθελοντή του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρίας, Νίκο Νούλα. Είναι νεαρός, με ηλικία μικρότερη του έτους, και το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνά τα 2,5 μέτρα.
43212q34r4 4Αν και μεγαλόσωμος, όταν βρέθηκε ήταν αδύναμος και εστάλη αμέσως στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής Anima, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και να αναρρώσει. Μέσα σε τρεις εβδομάδες ο υποσιτισμένος χρυσαετός έφτασε στο κανονικό βάρος του (περίπου πέντε κιλά), ενώ μόλις ανακτήσει τις δυνάμεις του οι ειδικοί θα κρίνουν αν μπορεί να επιστρέψει και να επιβιώσει ελεύθερος στη φύση.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Γανωτή, η ιδιαιτερότητά του είναι ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση λευκιστικού χρυσαετού, παρουσιάζει δηλαδή έλλειψη χρωστικών, με αποτέλεσμα το φτέρωμά του να είναι σε μεγάλο βαθμό άσπρο. «Αυτό είναι σπάνιο. Εμείς δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα, όπως και οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε» λέει χαρακτηριστικά.
43212q34r4 1Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο χρυσαετός αλμπίνος έχει κινήσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και των ινδιάνικης καταγωγής δημιουργών του μοναδικού κέντρου αναπαραγωγής χρυσαετών στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν πληροφορίες και φωτογραφίες. Οπως οι ίδιοι έγραψαν στην επιστολή τους, οι λευκοί αετοί είναι ιερά ζώα για τους Ινδιάνους.

Στην Ελλάδα πάντως ο χρυσαετός είναι προστατευόμενο είδος, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την κ. Γανωτή, ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, με κυριότερη αιτία την κατανάλωση παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων, που προορίζονται για λύκους, σκυλιά κλπ.
43212q34r4 3 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ