Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

Φωτιές 2023: Άλλοτε ειδυλλιακές και καταπράσινες περιοχές έχουν μετατραπεί σε απέραντες γκρίζες ερήμους

Σπίτια και αυτοκίνητα καμένα, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και δασικές εκτάσεις που «χάθηκαν» στις φλόγες

Σκηνικό από ταινία «Mad Max» θυμίζουν οι περιοχές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία τις οποίες σάρωσε η πυρκαγιά.

Στα άλλοτε ειδυλλιακά Δερβενοχώρια οι φωτιές άφησαν μια γκριζόμαυρη υπογραφή, ολοκληρώνοντας το καταστροφικό τους έργο. Τεράστιες εκτάσεις αποτεφρώθηκαν και οι διάσπαρτοι οικισμοί που χρειάστηκε να εκκενωθούν βρίσκονται πλέον καταμεσής ενός απόκοσμου τοπίου.

Από τη Στεφάνη έως και τον Νέο Πόντο, όλη η γύρω δασική έκταση αποτελεί παρελθόν. Επαγγελματικές εγκαταστάσεις, οχήματα αλλά και κατοικίες έχουν καταστραφεί. Μία από τα ίδια και γύρω από το Λουτράκι όπου έκαιγε το δεύτερο μεγάλο μέτωπο. Περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά στο Λουτράκι, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις. Τα συνεργεία της Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει ήδη την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι φωτιές σε Λουτράκι, Μάνδρα και Μέγαρα.

apokaidia2107

«Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και δύο επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Και πρόσθεσε: «Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ενα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα λάβουν την πρώτη αρωγή οι πολίτες που έχουν πληγεί. Οπως σημείωσε, έχουν καταγραφεί έως τώρα ζημιές από μεγαλύτερες μέχρι μικρότερες σε σπίτια και επιχειρήσεις τόσο στην ανατολική Αττική όσο και στη Μάνδρα.

Οπως τόνισε, «οι χρόνοι έχουν συντμηθεί, οπότε οι πολίτες θα λάβουν άμεσα, τις επόμενες μέρες – εβδομάδες, την πρώτη αρωγή και στη συνέχεια με τη σχετική διαδικασία, η οποία είναι πολύ πιο σύντομη απ’ ό,τι στο παρελθόν, θα λάβουν και τη στήριξή τους, είτε για τις επιχειρήσεις είτε όσον αφορά τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις είτε την οικοσκευή τους που ερχόμαστε και εμπλουτίζουμε το θεσμικό πλαίσιο είτε όσον αφορά τα σπίτια τους».

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας – Ειδυλλίας δεν έχει αρχίσει ακόμα η σχετική διαδικασία καταγραφής λόγω του ότι είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ετσι, δεν έχει αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Για τον Δήμο Σαρωνικού έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μία για έναν ιππικό όμιλο, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία.

Παραμένει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ακόμη μία ημέρα η Ρόδος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τεράστια μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου.

foties rodos2107

Ειδικότερα, στην απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18/07/2023 στις παραπάνω περιοχές». Οι περιοχές αυτές θα παραμείνουν στην έκτακτη κατάσταση για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2024.

Kαιρικές συνθήκες

Το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών που συμμετέχουν στην κατάσβεση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες, αφού καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες.

Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου έκανε έκκληση για βοήθεια χθες το μεσημέρι στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εθελοντές που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο είχε σπεύσει για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που έφτασε στο νησί από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους προς Εμπωνα αλλά και προς Λάερμα είχαν «παραταχθεί» δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις κατοικίες. Στη δύσβατη περιοχή του νησιού βρίσκονταν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύονταν συστηματικά, προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Αγιος Ισίδωρος. Στο σημείο επιχειρούσαν μόνο εναέρια μέσα, καθώς δεν ήταν προσβάσιμο για οχήματα. Συνεχείς ήταν, χθες, οι αναζωπυρώσεις και στο Πυρί Λακωνίας. Σκληρή μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη την ημέρα οι πυροσβέστες, καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε τρία μέτωπα. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα επιχειρούσαν τέσσερα αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρώτα, Δήμου Βέρδου, και της αντιδημάρχου Σπάρτης Γεωργίας Ζαχαράκη, χθες το απόγευμα ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Γεράκι, πολύ κοντά στο μέτωπο της φωτιάς στο Λευκόχωμα, όμως η Πυροσβεστική ενημέρωσε λίγο μετά τις 18.30 πως το μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο.

varthalitis spiti 002

Μάχη με τις φλόγες έδιναν, χθες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε στα βόρεια της περιοχής Ασκός σε αγροτική αλλά και δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση συνέδραμαν 33 πυροσβέστες, εκ των οποίων 10 Βούλγαροι, με μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...