Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

«Τσίμπησαν» βομβιστή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο 22χρονος θα πετούσε για Κωνσταντινούπολη

Στα χέρια των αντρών της Ασφάλειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπεσε ένας νεαρός, καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα ως τρομοκράτης, λίγο προτού επιβιβαστεί σε πτήση για την Κωνσταντινούπολη!

Ο 22χρονος Αζέρος Emin Mirzayev, υπήκοος Σουηδίας, με ιστορικό βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα που του παραχώρησε υπηκοότητα, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο. Εις βάρος του νεαρού Αζέρου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας υποκίνησης σε καταστροφές και της παράβασης του νόμου περί εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.

Όπως αναφέρει το σχετικό ένταλμα σύλληψης, ο 22χρονος στις 26 Δεκεμβρίου 2022 καθοδήγησε ομάδα ατόμων να κάνει βομβιστική επίθεση σε κτίριο κατοικιών επί της οδού Dalgrand 60, στην περιοχή Enskededalen της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 22χρονος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε πλήρη γνώση του πώς τοποθετείται ο εκρηκτικός μηχανισμός και πώς να προκαλέσει βλάβες στα θύματα. Ετσι, είπε στην ομάδα που συγκρότησε να εκσφενδονίσουν δοχείο που περιείχε εκρηκτικά και καρφιά κατά του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών με στόχο την πρόκληση πυρκαγιάς και τον τραυματισμό των ενοίκων. Ο Αζεροσουηδός την επόμενη ημέρα εκπαίδευσε άλλη ομάδα και την έστειλε να πετάξει χειροβομβίδα στο ίδιο κτίριο.

«Η ανάθεση, οι οδηγίες και οι υποδείξεις εδόθησαν από τον καταζητούμενο μέσω κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας» αναφέρεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η επικοινωνία με τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας του», σύμφωνα με τις σουηδικές Αρχές, γινόταν μέσω κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας. Ετσι, τους εξηγούσε πώς να χειριστούν τον εκρηκτικό μηχανισμό και πώς να ρίξουν τη χειροβομβίδα.

Το τρομοκρατικό του κρεσέντο, όμως, συνεχίστηκε και το διάστημα 28-31 Δεκεμβρίου 2022, οπότε, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο κατηγορούμενος υποκίνησε για ακόμα μία φορά τρίτα πρόσωπα για να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελείτο από μια μπαταρία, φιτίλι και εκρηκτική ύλη, με τελικό αποτέλεσμα την κατασκευή βόμβας, η οποία τοποθετήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια επίθεσης που σημειώθηκε επί της οδού Ervallakroken 11 στην πόλη Farsta, 8 χλμ. από τη Στοκχόλμη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Οι βομβιστικές ενέργειες με την καθοδήγηση του 22χρονου συνεχίστηκαν και στις 1 και 2 Ιανουαρίου 2023. Τότε υποκίνησε άλλα πρόσωπα να κατασκευάσουν μια ίδια βόμβα, την οποία τοποθέτησαν στην είσοδο κτιρίου κατοικιών στο προάστιο Västerort, που ανήκει στο δυτικό τμήμα της Στοκχόλμης. Ο 22χρονος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και χθες θα εκδικαζόταν το αίτημα της έκδοσής του στη Σουηδία. Η ποινικολόγος και νομική εκπρόσωπος του 22χρονου, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ο νεαρός δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες και ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνέβησαν οι επιθέσεις βρισκόταν εκτός Σουηδίας.

anthoula anasoglou2107
Ανθούλα Ανάσογλου

Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι στο ένταλμα δεν διευκρινίζεται από ποια πλατφόρμα φέρεται ότι επικοινωνούσε ο εντολέας της με τρίτα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις, για τα οποία, μάλιστα, δεν είναι γνωστό εάν έχουν συλληφθεί. «Αμεσα προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διότι ο εντολέας μου παραμένει κρατούμενος για αρκετές ημέρες χωρίς τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη διαβίωση. Κοιμάται στο πάτωμα του κελιού του, καθώς δεν του έχει παραχωρηθεί ούτε στρώμα, βρίσκεται σε απομόνωση χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους του, κατά παραγγελία των σουηδικών Αρχών, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα» κατέληξε η κυρία Ανάσογλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...