Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Ένα πύρινο «τσουνάμι» συνεχίζει για 7η ημέρα να καταπίνει στρέμμα στρέμμα το νησί των ιπποτών

ΝήSOS Ρόδος

Για έβδομη ημέρα το πύρινο τέρας κατατρώει τη Ρόδο και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το σταματήσει, παρά μόνον όταν ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ολοένα και αυξάνονται, οι πυροσβέστες υπερβάλλουν εαυτόν, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ακυρώνουν τα πάντα. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να σωθούν οικισμοί και γενικά ό,τι σώζεται. Τα πύρινα μέτωπα στα οποία επικεντρώνεται η Πυροσβεστική ήταν χθες έως αργά ένα προς Απόλλωνα, ένα στα Λάερμα και ένα ανάμεσα σε Γεννάδι και Κιοτάρι.

Χθες το απόγευμα συνεχείς αναζωπυρώσεις σήμαναν συναγερμό στον Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο χωριό Ασκληπιείο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια να μην ξεφύγει η φωτιά βορειότερα, όπου βρίσκεται πυκνό δάσος. Επίσης, στα ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρά δόθηκε μάχη ώστε η πυρκαγιά να μην περάσει προς Κάλαθο. Επίσης, εκκενώθηκε προληπτικά η Μονή Θάρρι και, όπως ανέφερε ο ηγούμενος, απομακρύνθηκαν έξι μοναχοί.

touristes rodos2407

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι εικόνες από τους οικισμούς από τους οποίους πέρασε η φωτιά προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι. Το χωριό Κιοτάρι μοιάζει σαν να χτυπήθηκε από βόμβες ναπάλμ. Εχουν καεί πολλά σπίτια, ενώ τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή μονάδα έχει υποστεί πολύ μεγάλες υλικές ζημιές, με το μισό κτιριακό συγκρότημα να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αντίθετα, περιορισμένες -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- είναι οι υλικές ζημιές στο χωριό Λάερμα, όπου κάηκαν αποθήκες και οι φλόγες περικύκλωσαν την εκκλησία του χωριού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Η Γιολάντα Κάππα, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Ρόδο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχει συντελεστεί τεράστια καταστροφή: «Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ σοβαρή. Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή. Το πιο ωραίο δάσος που είχαμε καταστράφηκε. Τώρα εκεί είναι σαν να πηγαίνεις στο Φεγγάρι» είπε.

Εγκλωβισμένοι

Τεράστια μάχη δόθηκε και για το χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και στο Κιοτάρι, όπου είχαν εγκλωβιστεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου πυροσβέστες και κάτοικοι. «Εχουμε μπει στο γήπεδο με την Πυροσβεστική και τις υδροφόρες. Η φλόγα έχει φτάσει στα 10 μέτρα.

Είναι απελπιστική η κατάσταση, έχουμε εγκλωβιστεί στο χωριό, δεν μπορούμε να κατέβουμε κάτω. Περιμένουμε να παλέψουμε με τις φλόγες» δήλωσε ο Κώστας Στυλιανού, οδηγός υδροφόρου. Οπως είπε, «είμαστε στο γήπεδο καθώς είναι το μοναδικό σημείο όπου μπορούμε να περιφράξουμε ανθρώπους και οχήματα. Εναέρια πετάνε, επίγεια δύναμη δεν μπορεί να μπει στο χωριό». «Ανάμεσα σε 48 ώρες, κοιμήθηκα μιάμιση ωρίτσα. Τα μάτια μου καίνε, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Ακόμα και οι πέτρες και τα τσιμέντα έχουν καεί» ανέφερε κάτοικος του Ασκληπιείου για τις εφιαλτικές στιγμές.

Στο μεταξύ, σε ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο της ιστοσελίδας Forecast Weather Greece φαίνονται πυροσβέστες που βρίσκονται μία ανάσα από τις φλόγες, που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις. «Φύγε, δεν κόβεται» ακούγεται να φωνάζει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του. Ενας διάλογος που αποτυπώνει την άνιση μάχη με το πύρινο θηρίο.

Τις δυνάμεις που επιχείρησαν στο νησί μέχρι και χθες ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Για τη μάχη με τις φλόγες επιχειρούσαν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις αυτές μετρούσαν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που έδωσαν το είναι τους στην προσπάθεια. Σημαντική είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών στο πεδίο, υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη Ρόδο επιχείρησαν έως και χθες 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα και από αέρος δύο γαλλικά αεροσκάφη, δύο τουρκικά και ένα κροατικό.

Χθες έφτασε με πλοίο στη Ρόδο νέα πολυάριθμη δύναμη της Πυροσβεστικής, με οχήματα, πυροσβέστες, επίλεκτες ομάδες και αστυνομικούς. Περισσότερα από 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι. Οι 20 κατευθύνθηκαν άμεσα στα μέτωπα και οι υπόλοιποι θα επιχειρούσαν σήμερα ανανεώνοντας τις δυνάμεις. Παράλληλα, στο νησί έφτασε και η επίλεκτη ομάδα Λέων με τρία τμήματα, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος», το οποίο θα κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε συνεννόηση με το κέντρο στην Αθήνα.

Επίσης, τρεις χειριστές θα επιχειρούσαν τη νύχτα και με θερμικές κάμερες με σκοπό να εντοπίζουν εστίες και να καθοδηγούν τα πεζοπόρα τμήματα, μέσω των εικόνων που στέλνουν στο «Ολυμπος». Το «Ολυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις, ιδίως σε δύσβατες περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν. Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο στο οποίο επιχειρούν οι Πυροσβέστες.

Στο ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να προήλθε από εμπρησμό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής μιλώντας στο Open. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις (για εμπρησμό), αλλά υπάρχει η αρχή της μυστικότητας. Το ανακριτικό τμήμα έχει ενισχυθεί προκειμένου να διαλευκανθεί όλο αυτό. Μας προβληματίζει το ότι ενώ ο άνεμος κινούνταν βορειοδυτικά ξαφνικά είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου».

Ωστόσο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως όλα αυτά εξετάζονται από την αρμόδια Αρχή, η οποία ερευνά τα στοιχεία και λαμβάνει καταθέσεις. «Εχει ενισχυθεί το κλιμάκιο που ήταν στη Ρόδο για να υπάρχουν περισσότερο προανακριτικοί υπάλληλοι».

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Σύσσωμο το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Ρόδο με τους εθελοντές του (Σαμαρείτες διασώστες, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεότητας) βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσφέροντας πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη συνεχή μάχη με τις φλόγες.

rodos apokaidia2407

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Βρετανών που έζησαν στιγμές πανικού

Πρώτο θέμα σε όλα τα βρετανικά μέσα είναι η πυρκαγιά της Ρόδου, καθώς το νησί αποτελεί κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης χιλιάδων Βρετανών που το λατρεύουν. Ετσι και φέτος Βρετανοί που ξεκίνησαν για ονειρικές διακοπές έζησαν οδυνηρές στιγμές μέσα στον πανικό τις οποίες περιέγραψαν σε ΜΜΕ της πατρίδας τους.

«Τρομοκρατημένοι Βρετανοί εκλιπαρούν για βοήθεια τρέχοντας να σωθούν από την εμπόλεμη ζώνη των πυρκαγιών στη Ρόδο» έγραψε στο κύριο θέμα της η βρετανική «Daily Mail», κάνοντας λόγο για «κόλαση που καταστρέφει το ελληνικό νησί».

Ο Μαρκ Χάντερ και η έγκυος σύντροφός του, 28 εβδομάδων, οδηγήθηκαν πρώτα σε μια αίθουσα χορού σε άλλο ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ένα σχολείο στην Αφάντου, μαζί με δεκάδες άλλους παραθεριστές. Οπως είπε ο άνδρας, «πρώτα ειδοποιηθήκαμε μέσω του συστήματος ειδοποιήσεων εκκένωσης έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνά μας. Το ξενοδοχείο μας είπε ότι δεν αφορούσε εμάς, ωστόσο ξεκίνησαν μια εκκένωση μισή ώρα αργότερα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, ενώ όλοι οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων με αρκετούς δυσαρεστημένους και φοβισμένους ανθρώπους».

Με ένα βίντεο που αποτυπώνει την καταστροφή ένας Βρετανός τουρίστας εκφράζει την οργή του. Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter, που κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έλαβαν οδηγίες για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτόγνωρη για εκείνους κατάσταση. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Jet2, πού είσαι; Καμία βοήθεια, επικοινωνία ή καθοδήγηση. Επρεπε να περπατήσουμε τέσσερα μίλια μέσα στη ζέστη σε χωματόδρομους με καπνό και στάχτη έχοντας ένα παιδί πέντε ετών. Χωρίς τα υπάρχοντά μας».

Σε επόμενη ανάρτησή του ο Βρετανός Jon Hughes επανέρχεται: «Στρατός, Αστυνομία και τυχαίοι οδηγοί μάς μετέφεραν όλους σε ένα ξενοδοχείο 10 χιλιόμετρα μακριά. Ο άνεμος φυσάει ακόμα. Ανησυχώ για την ασφάλεια της οικογένειάς μου». Επίσης ο Βρετανός Ιαν Μούρισον αναφέρει χαρακτηριστικά στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ότι η προσπάθειά του να ξεφύγει από τις φλόγες ήταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου. «Οταν φτάσαμε, υπήρχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – σε μερικά καφέ και μπαρ σέρβιραν μπίρες και αναψυκτικά, και όλοι ήταν απλά χαρούμενοι, σκεπτόμενοι “υπέροχα, ξεφύγαμε από τη φωτιά”. Και στη συνέχεια, τις επόμενες ώρες, ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή αυξήθηκε δραματικά και στη συνέχεια, καθώς έπεφτε το σκοτάδι, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα γλιτώσουν».

Σύμφωνα με τον Βρετανό τουρίστα, όταν τους είπαν ότι έρχονταν βάρκες για να τους περισυλλέξουν, όρμησαν άνθρωποι σε έναν κοντινό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων: «Ηταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου» είπε και συμπλήρωσε: «Και οι φλόγες ήταν πλέον πολύ πιο ορατές γιατί φυσικά ήταν νύχτα και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξαφνικά πήδηξαν φλόγες στον ουρανό και ο ουρανός έγινε εντελώς πορτοκαλί πυροδοτώντας πανικό». Αλλά και Γερμανός τουρίστας μίλησε στην εφημερίδα της πατρίδας του «Bild».

«Νιώσαμε αβοήθητοι, παρατημένοι στη μοίρα μας. Εκανε τόση ζέστη και ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που δεν μπορούσες να σταθείς δέκα λεπτά παραπάνω. Τότε άρχισε η διάσωση. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις αποσκευές τους. Και δεν ήρθαν όλοι με τα λεωφορεία που ήταν διαθέσιμα. Κάποιοι έτρεξαν στην παραλία πανικόβλητοι, προσπαθώντας να βρουν βάρκες να απομακρυνθούν. Σωθήκαμε το τελευταίο δευτερόλεπτο από τη φωτιά. Τώρα βρισκόμαστε κάτω, στο νότιο τμήμα του νησιού, μας παρέλαβε ένα φορτηγάκι» είπε ο 23χρονος Πάουλ.

Δεν έλειψαν, όμως, και οι εγκωμιαστικές αναφορές για τη στάση των ντόπιων. Πολλοί τουρίστες μέσω του twitter περιέγραφαν τις δραματικές στιγμές και την προσπάθεια των Ελλήνων να τους βοηθήσουν. «Στις 4 π.μ. φτάσαμε στο σχολείο και οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό / νερό / υπνόσακους για τους ανθρώπους – καταπληκτικό!» έγραψε ένας χρήστης στα social media. Eνας άλλος είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους κατοίκους. «Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές ήταν καταπληκτικοί μπροστά σε μια τόσο τρομερή τραγωδία για τη χώρα τους».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...